Egyéb

Erasmus slussz

Valószínűleg kevesen gondoltak arra a svájci népszavazás eredményének kihirdetésekor, hogy a döntés hatással lesz a hazai egyetemisták életére is. Igaz az alpesi ország nem tagja az Európai Uniónak, de korábban megegyezett Brüsszellel a munkaerő és a diákok szabad áramlásának biztosításáról, cserébe a szabadkereskedelemért.

Ugyanakkor a megállapodásba beépítettek egy úgy nevezett „guillotine záradékot” is, aminek lényege, hogy ha egyetlen részt felmondanak, akkor automatikusan a többi is érvényét veszti. Ennek a záradéknak esett áldozatul elsők között a 80 milliárd eurós összköltségvetésű Erasmus Plus oktatási és a 14.7 milliárd eurós Horizon 2020 kutatási program. A diákcsere-program segítségével pedig csak 2011 és 2012 között 2,600 svájci diák tanulhatott külföldön, míg az ország 2,900 hallgatót fogadhatott.

erasmus_logo1781.jpg

A kapcsolatok megszakítását már az egyetemi hallgatók is érzékelték. Az elmúlt héten a Budapesti Corvinus Egyetemen politikatudományt hallgatói diákjai már megkapták a levelet, amiben sajnálattal közlik, hogy a 2014/15-ös tanévre benyújtott svájci jelentkezéseket még sem veszik figyelembe az elbírálás során.

Kedves Pályázók!

Most kaptuk a tájékoztatást, hogy az utóbbi hetek eseményeinek hatására (svájci népszavazás) Svájc nem vehet részt programországként az Erasmus+ programban, így hallgatókat sem küldhet, illetve fogadhat svájci felsőoktatási intézmény vagy cég. Ez a döntés sajnos a 2014/15-ös tanévet is érinti már, ezért ezt kénytelenek vagyunk figyelembe venni a helyek kiosztásakor is.

Megértésüket köszönjük.

Megosztás