Egyéb

Történelmi győzelem az információszabadságban

Soha többé ügyeskedés, soha többé titkolózás: mostantól minden HÖK-ös jutalom nyilvános lesz az ELTE jogi karán. Legalábbis, ha a HÖK-ön múlik, mert a bürokraták még keresztbe tehetnek az ötletnek. Megérte beperelni őket, megérte cikkek tömegét írni róluk. Az ELTE jogi karán olyan szabályozást fogadott el a HÖK, ami szerint aki jutalmat kap a szervezettől, annak vállalnia kell, hogy kiteszik a netre a nevét, meg az összeget amit kapott. Hihetetlen, de igaz!

A HÖK évekkel ezelőtti vezetése ül egy szobában, és arról beszélgetnek, hogy kinek mennyit utaljanak a havi jutalomkeretből. Egyikük bemondja, hogy neki sok telefonköltsége volt a hónapban, így 30 ezret szeretne kapni. Mindenki előáll az igényével, ezt felírják, a HÖK-elnök és a szociális ügyekért felelős alelnök aláírja, majd egy kari vezető kap egy listát, amin nevek, összegek szerepelnek, 1-2 szavas indokolással (pl.: telefonköltség), amit ő általában kérdés nélkül aláír, és megindulnak az utalások.

Így idézte fel Németh Márton, a HÖK egykori oktatási alelnöke, hogyan is zajlott a jutalmak elosztása a jogi kar hallgatói önkormányzatában. A most elfogadott határozatot Németh nyújtotta be, így foglalta össze a szabályozás lényegét:

1. A jutalomkeretből csak az kaphat pénzt, aki hozzájárul, hogy a nevét, valamint a juttatás okát és összegét nyilvánosságra hozzák.

2. A HÖK-elnök köteles a jutalomkeretből történő kifizetéseket a HÖK honlapján nyilvánosságra hozni.

A rendszerben garanciák is vannak: ha a HÖK elnöke elfelejti kitenni a honlapra a jutalmak adatait, az Ellenőrző Bizottság elnöke köteles összehívni a HÖK küldöttgyűlését. Ha ő is elfelejti ezt megtenni, akkor a küldöttgyűlés bármelyik tagja összehívhatja a küldöttgyűlést. Tehát elég, ha egy olyan HÖK-ös képviselő van, akinek fontos a nyilvánosság: ő maga is elérheti, hogy kinn legyen a honlapon, hogy ki mikor és miért mennyi pénzt kapott.

1970689_10200773828382904_464443813_n.jpg

A javaslat teljes szövege az indoklással együtt itt olvasható el.

Az egyetem nem túlságosan

ajkhok-nemeth-marton.jpg

„A javaslatcsomagot már évekkel korábban kidolgoztuk, a küldöttgyűlés pedig már többször elutasította” – mondta Németh. „Többen is felszólaltak a megszavazása ellen, mégis sikerült az összes képviselő kétharmadát meggyőzni. Most sem volt egyszerű menet: kemény vita és név szerinti szavazás után, másodjára lett csak meg a szükséges 19 szavazat.”

Hosszú évek óta hallgatom a kifogásokat, hogy aktuálisan éppen miért nem időszerű, taktikus, vagy előnyös elfogadni a szigorításokat, ezért meg sem lepett, hogy természetesen most is voltak, akik előálltak ilyenekkel. Az Alapszabály-módosítást ellenzők szerint (ahogy négy éve minden alkalommal, amikor a kérdés napirendre kerül) küszöbön áll a rendszer átfogó reformja, ezért nem célszerű elfogadni a javaslatot – mondta Németh.

Németh szerint az ELTE nem törte magát túlságosan az információszabadság érdekében:

Számomra az egész ügy legszomorúbb pontja az, hogy azok a kari, egyetemi vezetők, akik természetesen tudtak az évek óta folyó mutyiról a hökön (minden évben robbantak ki kisebb-nagyobb ügyek, nehezen feltételezhető, hogy éppen azok ne látták volna át a kérdést, akik végül aláírtak minden kifizetést) ahelyett hogy elősegítették volna a helyzet tisztázását, semmit nem tettek. Sőt, volt képük arra hivatkozni, hogy ez ösztöndíj-jellegű juttatás, ezért indokolt, hogy nem nyilvánosak az adatok.

A jutalmak átláthatatlan kifizetése miatt blogunk pert is indított az ELTE ellen, hogy megtudhassuk ki, mikor és miért kapott jutalmat az elmúlt években. Ezt a pert első fokon megnyertük, a másodfokú tárgyalás március 11-én lesz. Reméljük ott is győz az információszabadság, és reméljük azt is, hogy a most elfogadott szabályok miatt soha többé nem lesz szükség hasonló perre az egyetem, vagy a hallgatói önkormányzat ellen. Most a többi HÖK-ön a sor.

A módosításról viszont szavaznia kell még az egyetem szenátusának is, így még nem biztos, hogy ezzel a szöveggel mindez bekerül a HÖK alapszabályába, de akkor is történelmi jelentőségű ami történt: egy hallgatói önkormányzat, önként kiállt a nyilvánosság mellett és azt mondta, hogy mostantól minden jutalmat közzétesznek. Ez igazán példaértékű.

//

Disclaimer: Az Átlátszó Oktatás blog szerzői egy emberként örvendeznek a javaslat elfogadásának, mert lehetőséget teremt arra, hogy átlátható módon gazdálkodjon a HÖK, és felelősebben költse a közös pénzt. Németh Márton a szerző közeli ismerőse, az ELTE ÁJK-n együtt küzdöttek az információszabadságért. A szerző Tallár Ákossal, a HÖK jelenlegi elnökével egyszer együtt síelt.

Kép innen.

Megosztás