Egyéb

A Jobbik habonyárpádja is az Econovumon „doktorált”?

Econovum-napot tartunk ma, úgy tűnik. Két kolléga már írt egy alapos cikket a diplomagyár képzési rendszeréről, és máris itt az újabb ügy.

Tegnap mutatta be a 444 Dobronyi Tamás „klasztermenedzsert,” a Jobbik pro bono gazdasági tanácsadóját. Dobronyi doktori végzettségével kapcsolatban a 444-cikkből csak annyi derül ki, hogy „Amerikában PhD-t szerzett klasztermenedezsmentből,” ami már önmagában gyanús, hiszen ilyen szűk tudományterületre fókuszáló PhD-program vélhetően sehol a világon nincs.

Tegnap megnéztem Dobronyi Facebook-adatlapját, amelyből annyi derült ki, hogy PhD in Business Administration diplomát szerzett. Ugyan nem tüntette fel, hogy milyen egyetemen érte el a doktori fokozatot, de az egyetem székhelyeként Laramie, Wyomingot jelölte meg. Sajnos screenshotot nem készítettem, és mára eltávolította ezt az adatot a Facebookról. A Magyar Igazságügyi Szakmai Kamara honlapján azonban szintén Business Administration doktori fokozatot jelöl meg legmagasabb végzettségként.

dobronyi2.JPG

Dobronyi az MTA köztestületi tagjainak listáján is feltünteti a 2008-ban szerzett „doktori fokozatot.” Az MTA köztestületi tagjai magyar állampolgárságú vagy magukat magyarnak valló, tudományos fokozattal rendelkező személyek lehetnek, azaz doktori fokozat hiányában Dobronyi nem lehetne köztestületi tag.

dobronyi.JPG

A Dobronyi diplomáját kibocsájtó egyetem székhelyeként megnevezett Laramie egy harmincezres kisváros, amely otthont ad a University of Wyoming fő kampuszának, illetve a Laramie County Community College és a Wyoming Technical Institute-nak is vannak itt kampuszai. A WyoTech egy főként autómechanikai képzéseket nyújtó, gyanús marketingpratikákat is bevető, és akkreditációs problémákkal küszködő intézmény. A Community College-ban csak a BA/BSc dipománál alacsonyabb szintű associate degree-ket lehet szerezni. A University of Wyoming College of Business-ében pedig nincsen PhD-képzés Business Administrationből.

uwyo.JPG

És hogy melyik egyetem nyújt Business Administration képzést, amelyet az azt elvégző honfitársaink előszeretettel titulálnak PhD-képzésnek? Igen, az a Newport University, amelynek székhelye Laramie-ben van, és amelynek magyarországi lerakata az Econovum diplomagyár. Írtam is az MTA-nak, hogy tisztázzák, milyen tudományos fokozata jogosítja fel Dobronyit az MTA köztestületi tagságára. Mivel a felsőoktatási törvény szerint Dobronyi az Óbudai Egyetem címzetes egyetemi docense sem lehetne doktori fokozat nélkül, náluk is érdeklődtem.

UPDATE: Itt a megerősítés, a Hübners Who is Who oldalán Dobronyi az Econovumot tüntette fel a doktoriját kibocsátó intézményként.
dobronyi3.JPG

UPDATE 2: Dobronyi alább látható kommentje alapján újra ellenőriztem az Óbudai Egyetem vonatkozó szabályzatát, és e szerint valóban lehet címzetes egyetemi docensi címet adományozni doktori fokozattal nem rendelkező oktatóknak.

Megosztás