Egyéb

Vélemény: Portfólióval szívatják a tanárokat

​Lehet, hogy mostanában azért vannak ilyen nyomorult napjaim, mert amikor reggel kipattan a szemem, nyúlok a telefonomért, hogy megnézzem, mennyi az idő és ha nem vigyázok magamra, a következő pillanatban már a híreket olvasom. Ma például a tanári portfóliók ügyével indult a nap.

A lényeg röviden annyi, hogy alig két hónapjuk van a pedagógusoknak, hogy készítsenek a munkásságukat összefoglaló 70-100 oldalas portfóliót, hogy átkerüljenek egy magasabb bérezési kategóriába. Én mondjuk Hoffmann Rózsától meg a közigazgatás bugyraiból olvasgatnék szívesen 70-100 oldalas portfóliókat, hogy ne a kimittud meg a google előtt kelljen napokat görnyednünk, ha rá akarunk jönni, hogy mégis mi a fészkes francot csinálnak azok, akiket a nép elvileg az ügyeik vitelével bízott meg. Őket mondjuk meg is fizetik ezért, pedagógusnak lenni meg inkább csak egy szép út a semmibe egy rózsaszín szopórolleren. De Rózsikámék, a kis drágáim, legalább segítik a portfólió elkészítését egy útmutatóval. Egy 163 oldalas PDF-fel.

Huszonötezer pedagógus foglalja most imáiba a közoktatási államtitkárságot, hogy milyen kontextusban, azt hagyjuk. Nem Isten tehet erről. Huszonötezren alsó hangon is kétmillió oldalnyi portfóliót gyártanak majd, amit ötezren fognak értékelni, és honnan lehetne erre ötezer embert szerezni? Nyilván egymásét fogják értékelni. Zseniális.

Ami a legszebb, hogy tízmilliárd forint van a projektre, pedagógusonként 400 ezer. „Ez uniós pénz, a magyar költségvetést nem terheli, érkezett a megnyugtató válasz az oktatási államtitkárságtól” – írja az Index, én meg megnyugszom persze, mert az uniós pénz nyilván arra való, hogy hülyeségekre verjük el. Nem arra, hogy felzárkóztassuk az országot, hanem pedagógusszívatásra, meg hogy a téeszelnökök szökőkutat meg díszburkolatot tegyenek a tanyaközpontba választások előtt. Aztán meg szidjuk a rohattszemétimperilista Európai Uniót.

Legalább egy kávéval kevesebb is elég volt reggel. Én hiszek az atomban, de nem vagyok annyira nyugodt, hogy ezek után még erőművet is szeretnének építeni.

Megosztás