Egyéb

Jól válaszoltál, de nem az volt a megolódókulcsban? Az ELTE jogi kara utat mutat

Mit tesz a tanszék, ha jól válaszolsz a vizsgán, de nem az van a megoldókulcsban? Arra hivatkozik, hogy nem ez volt a hangsúlyos az előadáson. A tanszékvezető szerint a megoldókulcs csak tájékoztató jellegű, úgyhogy ha hibás, a jogszabályokat kell figyelembe venni.

„Amennyiben a ponttal értékelt válaszokon kívül más válasz elemekre is kér a hallgató a betekintésnél pontot, javaslom, hogy hivatkozzunk arra, hogy az előadó ezekre a kérdésekre helyezte a hangsúlyt az előadáson, ezért csak ezekre jár pont.”

Ez a mondat szerepel a polgári nemperes eljárások vizsga hivatalos megoldókulcsában. Ez a vizsga elég nehéz, a cégeljárásokat, a felszámolást, a végrehajtást meg a hagyatéki eljárást is tudni kell, szóval egy csomó teljesen gépies, érdektelen és nagyon részletes dolgot. Az írásbeli vizsgán sokan megbuknak, ők pedig általában elmennek a „betekintésre”, amikor meg lehet nézni a kijavított vizsgát és kifogásolni is lehet a javítást.

A Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője, Varga István szerint viszont nem gond, hogy ez a mondat szerepel a javítókulcsban, mert amúgy sem a javítókulcs alapján javítanak. „Az írásbeli vizsgák javítása és pontozása a hatályos jogszabályok és az azokat magyarázó, a Tanszék oktatói által több éves munkával megírt tankönyv tartalma alapján történik. Ezzel szemben a javítókulcs célja a hallgatók tájékoztatása és ezzel a pontozás átláthatóságának biztosítása” – mondta a tanszékvezető. Mi csak azt nem értjük, hogy mire jó egy olyan javítókulcs, ami nem is arra való, hogy az alapján javítsák a vizsgákat?

1601350_10202123070650993_263739018_n másolata.jpg

Más gondok is voltak a vizsgával, a hallgatók szerint az egyik feladat megoldása hibás volt a javítókulcsban, és a vizsgalehetőségek kiírásánal sem túl bőkezű a tanszék, állítják az ELTE jogi kar hallgatói.

Megosztás