Egyéb

Történelmet ír “valamennyire” az SZTE EHÖK

Szabó Gabriella idén ősszel lett először tagja az EHÖK Felügyelő Bizottságának, máris pajzsra emelték és első nőként lett elnöke a testületnek. A hallgatói szervezet hivatalos oldalán közölt interjúban örül, hogy valamennyire történelmet írhatott az EHÖK-ön belül. Mi örülünk a legjobban, ha ez így lesz, mert most még nem így van.

ku-xlarge.jpgAment Balázs, korábbi elnök az ősszel köszönt le a posztról, miután egy ígéretes pozíciót kapott a Fidelitas lábvizén létrejövő kormányzati projektben az Új Nemzedék Jövőjéért Programban. Ament maradt a fiatalok már-már atyai patronálásánál, a kép csak annyit változott, hogy korábban a kormánnyal szemben és a röghözkötés ellen tüntetett, ősztől egy kormányzati projektben a fiatalok itthon marasztalásán fáradozik. Kikerült a bizottságból az a Juhász Gergely, aki komoly összefüggésbe hozható az elhíresült „piramis üggyel”. Azóta Juhász a JGYPK HÖK elnöke. Az eset az ügyészségnél nyomozati szakaszban van az egyetemi vezetés feljelentését követően. Információink szerint több tucat korábbi és jelenlegi hallgató tanúmeghallgatása zajlik, az ország több pontján.

A FEB az egyik legfontosabb bizottság, ellenőrzi a hallgatói választások tisztaságát és lebonyolítását, a HÖK-ök adminisztrációját és szabályszerű működését. Normál esetben ez elég is lenne, de az elmúlt évek választási incidensei miatt kénytelenek maguk mellé egy-egy közjegyzőt is szervezni, külön figyelemmel a szavazatszámlálásra. A testület további két tagja a rutinos „febes” Mezei Csaba (MK), valamint a sokat látott és (ki)használt, multifunkciós Gőz Dániel (BTK).

Szabó Gabriella három éve tevékenykedik a szegedi hallgatói életben. Életútja követi a szegedi nagyokat: a gólyatábort követően instruktorként szorgoskodott, egy évvel később lett főgólya. A 2011-es TTIK HÖK választáson újrázni készülő hökösök csoportja kérte fel, hogy közös kampányban jelöltesse magát. Két évet követően léphetett fel az EHÖK-höz. A szegedi hallgatói élet legfontosabb elemét megtámogatva főként a rendezvényszervezésben élte ki magát, „de sok nehezen megoldható hallgatói probléma is hozzám került, ezekkel többnyire én foglalkoztam” – mint mondja. Tagja volt a Kari Hallgatói Jóléti Bizottságnak, a Szakos Érdekvédelmi Képviselet egyik vezető koordinátora, valamint a beiskolázási kampányért felelő referense is volt.

„Több támadás érte az elődeimet, én ezt szeretném kivédeni egy átláthatóbb rendszerrel, a határidők pontos betartásával, precíz munkavégzéssel.” Például a HÖK-ök politikamentességének teljesülését is számon kérheti a testület. Az interjút kísérő szövegből megtudhatjuk azt is,hogy az elnök asszony fontosnak tartja, hogy az egyes kari szavaztatásokat segítő választási bizottsági tagok ne legyenek annak a karnak a hallgatói, ahol éppen a választásokat bonyolítják. Ez dicséretes, hiszen magától értetődő, hogy más karok hallgatóinak kell alkotni a szavazáskor az urnát vigyázó munkacsoportot. „Itt fontos a precizitás, kell egy tudás, az alapszabály ismerete és betartása.” Ebben az esetben inkább csak óvatosan forduljon Mezei Csabához, aki egyszerűen nem tett semmit, mikor kitört a piramis ügy. Mondjuk szerfölött érdekes lett volna a szintén FEB tag Juhász Gergely tevékenységét vizsgálni, Ament Balázzsal karöltve.

Hogy senki ne értse félre, nagyon tudunk örülni annak, amikor arról lehet beszámolni, hogy a korábbi korlátokat áttörve végre egy nő tölthet be egy nagyon fontos pozíciót. Azonban kár, hogy ezt kell kiemelni. Mi ilyen egyenlőségpártiak vagyunk és mindegy, hogy aki vezető az nő vagy férfi. Egyszerűen végezze jól a dolgát, az elődeiből kiindulva igen fontos lenne egy paradigmaváltás. Ezért ezt még egyszer idéznénk: „én ezt szeretném kivédeni egy átláthatóbb rendszerrel, a határidők pontos betartásával, precíz munkavégzéssel.”

Nehéz eltekinteni attól a ténytől, hogy egyébként nem ő az egyetlen leányzó, aki vezető beosztásban serénykedik az EHÖK-ön, bár senki sem egy Paris szerkesztőségünkben, hogy eldöntsük, kinek jár az alma és a kitüntetett figyelem: Szigili Andrea – EHÖK SE és sportreferens, Német Tímea korábbi sajtófőnök (a piramis ügy után nem sokkal köszönt le), helyét Borbola Terézia vette át. Az irodavezető Huszka Annamária, a Külügyi Bizottságot Láda Flóra vezeti.

Gyorsan interjút is kértünk tőle, hogy megválaszolja a jövőre és terveire vonatkozó kérdéseinket. Elmondása szerint a közeljövőben nem ér rá, jön a vizsgaidőszak és a szénszünet is, leghamarabb tavasszal. Jeleznénk, hogy a szénszünet alatt több kollégánk is ráér az ország több pontján, de szívesen meglátogatjuk az elnöki tisztségéhez kötődő fogadóórájában is. Mi szeretjük az interjúkat, mert minden olvasó hiteles képet kaphat a tisztségviselők felkészültségéről, így reményünket fejezzük ki, hogy ez minél előbb megvalósulhasson.

„Sok szabadidőm nincs, tanulok és most már a Felügyelő Bizottság munkáját koordinálom, és ezt szeretném minél jobban csinálni.”

Őszintén, legyen így!

Unyatyinszki György

Megosztás