Egyéb

Társadalmi Érdekegyeztető Fórum – Fura név, üres padsorok

Szerzőnk Gyetvai Viktor is ott volt a TÉGY – Az oktatásért! Budapesten nevű eseményen. A TÉGY betűszó a Társadalmi Érdekegyeztető Fórumot takarja. Az eseményt a sokat látott 47-es teremben tartották a BTK-n (itt volt az egyetemfoglalás és innen tiltotta ki Dezső dékán a NAV-os fórumot). Maruzsa helyettes államtitkár idióta levéllel zárkózott el a részvételtől, Thaisz Miklós politikai tanácsadó viszont ott volt.

Thaisz olyat is mondott, hogy alternatív tanterv igénylést elfogadtak, de Viktor úgy értesült, hogy például az Apáczaiét nem, ami nekik most elég nagy para. Szintén Thaisz mondott olyat, hogy a diákoknak van beleszólásuk a tanárok minősítésébe, ami elég meglepően hangzik.

A fórum állásfoglalást is elfogadott:

1. Iskolai demokrácia 

A jelenlegi helyzet: a diákönkormányzatok képviselik az iskolai demokráciát, de ezek működése többségében nem megfelelő, mivel tevékenységük nem fedi le a diákok véleményét, továbbá nem ér el konstruktív eredményeket. Teret kell adni a diákoknak és a szülőknek a véleménynyilvánításra, amelyhez elegendő háttér-információra is szükség van.A döntést egy ahhoz értő személynek kell meghoznia, azonban figyelembe kell vennie a döntésében érintettek véleményét és tapasztalatait.

2. Erkölcstanoktatás

A jelenlegi formájában az erkölcstan, valamint a hit- és erkölcstan bevezetése nem volt indokolt, mert egy meggondolatlan koncepciót vezettek be a legtöbb szakmai szervezet álláspontjának figyelembe vétele nélkül.

 

Megosztás