Egyéb

Mit tehetsz, ha elKellódott a tankönyved?


Ahogy arról korábban is beszámoltunk, rengeteg helyen adódtak tankönyvekkel kapcsolatos problémák tanévkezdéskor.

 

Azóta persze újabb esetekről is tudomást szereztünk, például a Tatabányai Árpád Gimnázium könyvtárába nem érkeztek meg a tankönyvek, nagyon sok gyerek maradt könyv nélkül:

„A könyvtárba a KELLO-tól nem érkeztek meg a könyvek, így sok diák nem megfelelő tankönyvből tanul, vagy nincs is tankönyve a tanórákon.”

A felsorolás folytatása helyett inkább egy lehetséges „megoldást” szeretnék bemutatni.
Kreatív középiskolások találták ki az egészet.

Facebookon létrehoztak nemrég egy oldalt, „Elveszett a tankönyvem. Láttad Valahol?” címmel, ahol teret adnak olyan diákoknak, akik aggódnak a tankönyveik miatt.
Ez a konstrukció azért is zseniális, mert így nem lehet rájuk fogni, mint például a „baloldali sajtóra”, hogy valótlant állítanak (ami bizony előfordulhat, hogyan bizonyítják be, hogy nem?), hiszen diákok saját tapasztalatait osztják meg az oldalon.

Az oldal leírása így hangzik:

„Aggódó középiskolások vagyunk, akiknek még hiányoznak könyveik. Nagyon szeretnénk őket használni, de így nem tudjuk. Annyira elkeseredettek vagyunk, hogy már csak az internet az egyetlen lehetőségünk, ahol kereshetjük őket. Kérjük, ha látod a könyveinket, jelezd! Ha neked is tűntek el könyveid, akkor írj egy szöveget jellemzéssel, és csatolj egy képet az eltűnt könyvedről!”

Magam is kipróbáltam (elsőként), hogyan működik.

Annyit kérnek, hogy 1 kép kíséretében posztoljam az oldalra azt a tankönyvet, amit nem kaptam meg a Kellótól, ők pedig ezt megosztják az oldalukon.

Az utánam posztoló diák nagyon szellemes felvezetéssel kezdte a posztját: 

„A következő könyveim kellódtak el:”

Majd az elveszett tankönyvek felsorolásával folytatta:


„Matematika 11. évfolyam, két kötet; Irodalom 11. két kötet; Történelem IV.; angol könyv.
Szerencsére a tanárami megértőek, de nekik is nehézséget jelentenek a hiányok, (amik nem csak engem, de sok osztálytársamat is érintenek) ezért kérem az illetékeseket, hogy ha van bármilyen információjuk a fent említett tankönyvekről kérem jelezzék.” 


Egy másik diák arról számolt be ugyanezen az oldalon, hogy a teljes osztályának eltűnt a matekkönyve „valahol a kiadó és az iskola között”:

„ELTŰNT!
Valahol a kiadó és az iskola között eltűnt 33 tizedikes osztályos matematikakönyv, fajtáját tekintve Nemzedékek Tudása. Aki megtalálja, küldje vissza!”

Ha a közeljövőben tényleg sok diák posztolja majd, hogy neki milyen könyve Kellódott el, és a sajtó is felkarolja a dolgot, akkor a nyilvánosság erejével lehetséges, hogy nyomást tudnak gyakorolni a Kellóra, hogy ne bénázzon, hanem küldje ki a könyveket.
Akkor pedig végre örülhetünk, hogy – bár kicsi késéssel, de – kézhez kapjuk a tankönyveinket.

Megosztás