Egyéb

Mi a pörgés Gödöllőn?

Már szinte elfelejtettük a miskolci és debreceni rektorválasztási mutyikat. Most itt egy kisebb intézmény, a gödöllői Szent István Egyetem körüli botrány. Talán politikai okokból megfúrt kinevezés, rektortalanul induló tanév, érdekesen kinevezett érdekes rektorhelyettesek.

Mi történt eddig?

Szabó István, a gépészkar dékánja volt az egyedüli pályázó a rektori munkára. Szabó nem kapott meggyőző többséget a Szenátusban, de van aki szerint nem ezért nem nevezte ki a köztársasági elnök, hanem mert a kormányban megfúrták. De az igazán meglepő fordulat az volt, amikor nem Szabó vagy egy másik dékán kapott ideiglenes rektori kinevezést az új pályázat lezárásáig, hanem Dr. Tőzsér János, Állattenyésztés-tudományi Intézet igazgatója. Tőzsér augusztusban három rektorhelyettest is kinevezett, forrásunk szerint szenátusi egyeztetés nélkül, az EMMI-nél is kiverve a biztosítékot. Ráadásul van aki szerint egyiküknek a diplomája sincs rendben. Dr. Tóth Tamás saját életrajzában a követketzőket mondja magáról:

1992-1995 Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gazdaság-és

Társadalomtudományi Kar, munkavállalási tanácsadó

1992-1996 Eszeretházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger, szociálpedagógus,

valamint tanácsadó tanár

1997-2000 Szent István Egyetem, Gödöllő, Gazdaság- és Társadalomtudományi

Kar, gazdasági agrármérnök

2000-2005 Szent István Egyetem, Gödöllő, EDHT Gazdálkodás- és

Szervezéstudományok Doktori Iskola PhD

Ez alapján Tóth egy tanári diploma után három év alatt szerzett az egyetemen agrármérnöki végzettséget, amivel utána rögtön doktorálni is tudott, ez az akkori szabályok szerint szinte biztosan lehetetlen volt.

Tőzsér ideiglenes kinevezése után újabb pályázat következett, itt forrásunk szerint Szabó némi fenyegetés hatására nem indult, és ezúttal a kari szintű vezetési gyakorlattal nem rendelkező Tőzsér volt az egyetlen induló.

Mi állhat a háttérben?

Forrásunk szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium próbálja minél előbb lenyúlni az egyetemet. Szerinte a közigazgatási tárca és a közszolgálati egyetem kapcsolatához hasonló modellben gondolkodnak. Három ember neve merült fel: Budai Gyula államtitkár, Győrffy Balázs agrárkamarai elnök, Fideszes képviselő és Zászlós Tibor gázos körülémnyek között kinevezett agrárkamarai alelnök, talán-oligarcha. Forrásunk szerint ebben a történetben nem akart szerepet vállalni Szabó.

Megosztás