Egyéb

Lófej az ágyban – avagy blikkfangok Gy.F. péjdzsén

Amikor az ember egy visszautasíthatatlan ajánlattal találkozik (legalábbis egy annak tűnővel), akkor arra azt mondjuk ez olyan, mint egy lófej az ágyban. De azért nézzük csak meg miről is van szó, mert sohase higgyünk senkinek, pláne nem politikusoknak és/vagy zenészeknek (:D)

Mit látunk a Gyurcsány Ferenc facebook oldalán készült fotón? Egy átlagos, alapvetően jól öltözött iskolás kislánnyal fog kezet Ferencünk, az alábbi mellékelt szöveggel: „Biztosítani kell mindenki számára az esélyteremtő, világnézetileg semleges oktatást.” (A kampányhoz tartozó többi ígéretfotót egyelőre hagyjuk, illetve a képen látható szöveg számunkra – alapvetően oktatáspolitikával foglalkozó blog vagyunk – nem feltétlenül releváns mondatait is.)

Mikor megpillantottam Gy.F. fácséján a fotót, az alábbi mondatok jutottak eszembe.

  • Hallgatok a Hajós-féle bennünk élő kóspallagi bácsira, aki azt mondja, hogy a faszom fog erre szavazni, azt se tudom ez a mondat mit jelent. Így gyurcsányi értelmezésben legalábbis.
  • Gyurcsány?! Nála nagyobb karaktergyilkosságot maximum Bajnai Gordonnál érzékelhettünk (Gondoljunk csak a libajnaizásra vagy az öszödi beszédre.)
  • Alapvetően a mondat részben tartalmazza, illetve tükrözi a Hallgatók 6 Pontját, ergo most attól függetlenül, hogy ki ballibsi és ki nem, ez egy szép törekvés és alapvetően a jelenlegi kormány is ezt bullshiteli, csakhát nem ez tükröződik. Tehát nem a törekvéssel van a gond, mert az tök jó. – „esélyteremtő oktatás”.

Mondjuk azért tegyük hozzá, hogy a mondat megerősítéséhez, illetve illusztrálásához nem pont ezt a kislányt kellett volna fényképezőgép elé állítani. Hanem mondjuk egy jól meghatározható etnikai kisebbséghez tartozó, alulöltözött gyermeket. Talán akkor hihetőbb lenne a történet. Mertugye nem azokat kell kimenteni a vízből, akiken van mentőmellény.

[A mondat második felét („világnézetileg semleges”) mondjuk én mint (igaz pályakezdő, de) pedagógus nem igazán tudom értelmezni. Szerintem fontos, hogy egy iskolának és pedagógusainak legyen elképzelése arról, hogy mit akar a diákoknak nyújtani és a családi környezeten kívül az iskola, mint nevelési környezet legalább annyira fontos jellemformáló tényező egy gyermeknek. Valamilyen lesz tehát a kép, semleges semmiképpen sem. A semmi, az már valami és az már nem semmi! – mondaná Besenyő Pista bátyánk, ugye.

De Ferencünk valószínűleg nem ezt értette ez alatt. Valószínűleg arra utalt itt, hogy az összes kádéenpé-szagú kötelező, szeptembertől bevezetendő tantárgyakat nem tartja jó lépésnek és eltörölné jól. Abban egyetértünk valószínűleg, hogy ne a kormány mondja meg az iskoláknak centralizáltan és uniformizáltan, hogy olyan tantárgyakat oktasson, ami csontosan hirdeti, hogy ki miben és hogyan higgyen, milyen szabályrendszereket tartson be. Gondolok itt a kötelező hit és/vagy erkölcstanra. De ha valaki ezt nem így gondolja és szeretne ilyen tantárgyakat oktatni, annak engedjük már meg. És az ilyen iskolák nem lesznek ám semlegesek. (Mondjuk lehet, hogy nem is fognak a DK-ra szavazni… 😀 ) Akkor legyünk ebben is liberálisok, hogy toleráljuk, ha valaki nem így gondolja. Úgyhogy nekem ezzel a félmondattal vannak azért fenntartásaim. Vagy én nem értem. Lehet.]

Miért írok róla? Azon kívül, hogy számunkra releváns, az orbánfikázós, illetve gasztro posztok után elkezdődött végre valami félig értelmesnek tűnő kampány ex-miniszterelnökünk fb oldalán, amely említésre érdemes. Illetve…

Ez a mondat egyelőre egy parasztvakító gitárszóló egy sablon blueskörben, így kidolgozott pontok és kellő hitelesség nélkül. De ne féljünk, ne vakuljunk el, mi nem vagyunk parasztok.

Megosztás