Egyéb

Hoffmann Rózsa és a százezres béremelés

Úgy tűnik, a közoktatási államtitkár nem tudja, miről beszél.

Az EMMI által szervezett, Országos Szakmai Tanévnyitó című konferencián Hoffmann Rózsa és Balog Zoltán beszéltek a szeptemberben kezdődő tanév újdonságairól.

Hoffmann Rózsa azt állította, lesz olyan tanár, akinek a bruttó fizetése több mint százezer forinttal növekszik. Az Index azonban kiszúrta, hogy nem azonos „kategóriájú” tanárok fizetését hasonlította össze a kivetített táblázatának egyik sorában.

Jogos feltételezés lenne, hogy véletlen elírás: a dia szerint a 20 éves gyakorlattal rendelkező főiskolai és egyetemi  végzettségű pedagógusok fizetése eddig ugyanakkora volt, ami lehetetlen (a hiba pirossal van bekeretezve).

Azonban a közoktatási államtitkár erre az adatra hivatkozva többször is hangsúlyozta, hogy több mint 100 ezerrel nő minden 20 éve oktató, egyetemet végzett pedagógus bére. Ez már nem lehet elírás.

Az Index információi szerint a 20 éve oktató, egyetemi végzettségű pedagógusok (bruttó!) bére valójában 56 428, szakvizsgával rendelkezőknél 81 280 forinttal nőtt. Ehhez táblázatot is készítettek.

Nettóban mindez a 80 ezer bruttó növekedés esetében is kb. 40 ezer forintot jelent, így tehát a százezres adat mindenképpen téves.

Ezen felül a túlóradíjak elvétele, illetve a béren kívüli juttatások megvonása a pedagógusok jelentős részét érinti, és a túlóradíjak esetében ez kicsit több mint 10 ezer forintos megvonást jelent. Így a növekedés valódi mértéke azoknál a pedagógusoknál, akik korábban túlóradíjat, vagy cafeteriát, esetleg egyéb juttatásokat kaptak, máris legfeljebb 30-40 ezer forintra csökkent (nettóban). 

A minisztérium egyébként azóta beismerte, hogy Hoffmann Rózsa tévedett, de hozzátették, hogy az intézményvezetők (bruttó!) fizetése valóban több mint 100 ezer forinttal nő. Ezt avval indokolják, hogy az alap vezetői pótlék 20 ezerről 67 777 forintra nő, és ehhez hozzáadva az 50 ezres béremelést, kijön a százezer.

Hozzátették, hogy:

Hoffmann Rózsának rengeteg munkája volt abban, hogy elérje a jelenlegi bérnövekedést, és az, hogy ezt sikerült kiharcolnia, sikertörténet. Ezért tisztelet járna neki, nem pedig napi szinten történő állandó támadás.

(Gyetvai Viktor)

Megosztás