Egyéb

Egészalakos kép, „erkölcsteszt” – ezeket kérik a BME-n a gólyáktól

„Erkölcstesztet” töltetnek ki, egész alakos fotót és Facebook-profilt kérnek a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán a gólyatáborba jelentkezőktől. Az adatvédelmileg is minimum aggályos eljárásnak Fanó és Kisjuhász Béla nézett utána.

1150366_4675786107481_1989000247_n.jpg

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

F.: Miután kollektíven kiörömködhették magukat a felsőoktatásba bejutók, hamar elkezdhették gyűjteni a lepkéket gyomruk piciny hálójába. Ugyanis mostanság kezdődnek a gólyatáborok, a first impression-ök és az első csobbanás az egyetemi évekbe. Mostanában azonban különös jelentkezési feltételek szükségesek a Narnialandbe való belépéshez…

Nem is figyeltem volna fel rá, ha egy barátom nem mondja, hogy a csaja megy a BME GTK gólyatáborába és elég furcsának találja, hogy a szervezők egész alakos fotókat kérnek a jelentkezéshez. „Nem igazolványkép!” – külön ki is van kötve itt is, és a Mestertábor facebook esemény leírásában is.

Érdekes. Amikor én voltam gólya, nekem még kép sem kellett a jelentkezéshez. Igaz, mint a birkákat betereltek bennünket különböző pultokhoz, ahol abc rend szerint kellett különböző libasorokba beállni. Meg tudtuk csinálni. Egy fél órás procedúra volt, de mindenki megtalálta a csapatát a csoportvezetőkkel együtt. Elképzelem, ahogy beküldik szerencsétlenek az egész alakos fotóikat egy központi emailcímre, majd megy a nagy röhögés vagy épp ámulás, hogy „eeeejjj, ez de jó bula” és hasonlók. (Arra már nem is merek gondolni se, hogy listázás folyna, mert az a hökök Achilles-pontja lehet, de csak be-beúszik nekem a „szemrevaló” egyiptológus fogalom márciusról, nem tehetek róla…) Vajon majd a gólyatábor első napjának délelőttjén sorban felállítják és a képek alapján beazonosítják a delikvenseket a tűző napon? „Te vagy aaaa… Ahha! Megvagy. Biki Niki..” NEM! Dehogyis, nem ez lesz. Ugyanúgy abc sorrendben fog mindenki egyesével regisztrálni. Egyszerűen nem tudom elképzelni azt a lehetőséget, hogy a könnyebb beazonosításhoz kellenek a fotók. Bár nekem ezt írta a BME GTK HÖK válaszlevelében, ugyanis én voltam olyan pofátlan nethuszár, hogy vettem a fáradtságot és emailben rákérdeztem a szervezőknél, hogy is van ez.

„Tisztelt BME GTK HÖK!

A Balatonlellén hamarosan megrendezendő BME GTK Mestertábor 2013 facebook eseményének leírásában az szerepel, hogy a jelentkezéshez egész alakos fénykép feltöltése szükséges. Csak érdeklődnék, hogy miért nem elég az igazolványkép, illetve hogy miért van szükség egyáltalán fényképre. Milyen képre gondoltatok egyáltalán? Lehet vicces is? Vagy falnál pózolós, bikinis? Köszi előre is a gyors választ.”

Először betettek egy kérdésmotorba, addig is néhány napot nyerve passzolgatták gondolom a levelem, hogy ennek a kellemetlenkedő formának mégis mit írjanak. Bár lehet, hogy másnak is szemet szúrt ez a nem szokványos jelentkezési pont.

Végül megszületett a válasz:

„A kép azért szükséges, hogy a táborban a csapatodat vezető instruktoroknak könnyebb dolga legyen (nevek megjegyzése).Olyan képet küldj ami szerinted legjobban tükrözi személyiségedet.

Üdv,

… … GTK HK”

Hát. Erre sok mindent lehetne küldeni, nekem ezek a lehetséges variációk jutottak eszembe:

1150366_4675786107481_1989000247_n.jpg1006326_4675789747572_358291875_n.jpg1150241_4675807188008_166837096_n.jpg

Azért kérdeztem rá csak a képre, egyrészt mert később értesültem az elsőre nem feltűnő, két furcsa további jelentkezési feltételről, másrészt valószínűleg ugyanezt, vagy ehhez nagyon hasonló választ kaptam volna. Sokkal okosabb nem lettem. De ne szaladjunk előre, egyelőre maradjunk a feltöltendő képnél.

 

Próbáltam fordított logikával kisakkozni, mit tennék én, ha hökös lennék és praktikus akarnék lenni, avagy mi lehet a képek értelmes felhasználási módja? Lehet, hogy a fényképek arra kellenek, hogy hasonló embereket egy csapatba tereljenek vagy épp egy szobában szállásoljanak el? Már bocsánat, de a gólyatábornak nem az lenne a lényege, hogy az ember szépen lassan a hét alatt társaságra leljen? Hm. Ja, de. De azért nézzük meg kik jönnek le, előre, mert az olyan „izgis”… vagy valóságshow-s.

De térjünk rá a további furcsa jelentkezési feltételekre. A regisztrációhoz szükséges honlapon a továbbjutáshoz meg kell(!) adni facebookos adatlapunkat is. A kötelezően kitöltendő pszichológiai tesztről nem is beszélve…

K. B.: Ami nem is pszichológiai teszt, de a szerkesztőségben ennél dobta le mindenki agya végképp az ékszíjat. A jelentkezőkkel ugyanis kitöltetnek egy bizonyos Griffor-tesztet, aminek az eredményét közölni kell a kíváncsi kis hökösökkel. A Griffor-teszt úgynevezett „erkölcsteszt”, ami azt hivatott megmutatni, hogy mekkora partyarc, beteg állat vagy mimóza a kitöltője. Tudományos megalapozottsága nulla körül lehet, mint Klinghammer István impaktfaktora, az Urban Dictionary szerint leginkább francia középsulisok körében népszerű, akik a pontszámukkal villognak egymásnak.

Akkor meg pláne mi a viharnak olyan teszttel vegzálni a gólyákat, amiben olyan kérdéseket vesznek egy kalap alá, hogy nevettél-e már fogyatékoson, dobtak-e már ki kocsmából, kábítószerezel-e, volt-e már részed orális szexben, orgazmusig-e, ittál-e hányást, bejön-e a pedofília, van-e bibliád, vagy tetoválásod? Gondolom majd jön a válaszközlemény arról, hogy nem a válaszokat, csak a végső pontszámot kérték be, de még ahhoz is mi közük van, hogy kinek hány pontja van egy olyan teszten, amiben azt kérdezik, hogy fogdostak-e már orgazmusig, fürödtél-e már ellenkező nemű emberrel, használtál-e szexuális segédeszközt, maszturbáltál-e, feküdtél-e le nálad kétszer idősebb emberrel. Mi van itt? Egészalakos fotó? Hülyeteszt? Facebook-profil?

griffor.jpg

Pár kérdés a tesztből: 

Nevettél már mentálisan vagy fizikailag sérült emberen?
Voltál már részeg?
Játszottál már ivós játékokat?
Hánytad már le magad, vagy mást?
Vettél már részt kocsmai verekedésben?
Rendszeresen iszol? (legalább háromszor egy héten)
Hányféle kábítószert próbáltál ki?
Fürödtél vagy zuhanyoztál már ellenkező nemű emberrel?
Itattál már le vagy drogoztattál már be valakit szexuális célból?
Volt már részed anális szexben?
Szexeltél már 69-pózban?
Volt már abortuszod vagy voltál már felelős érte?
Szexeltél már egyszerre több emberrel?
Szexeltél már egy héten belül kettő vagy több személlyel?
Szexeltél már veled azonos neművel? (vagy szexuális orientációddal ellentétesen)
Aludtál már el szex közben?
Vetted már el valakinek a szüzességét?
Maszturbáltál már telefonálás közben?
Szexeltél már rokonoddal? Gondolkodtál már rajta komolyan?
Beindít a nekrofília, pedofília vagy az állatszex?
Volt már olyan egyéjszakás kalandod, ahonnan köszönés nélkül léptél le?
Feküdtél már le a partnered barátjával?
Szexeltél már pénzért?
Ittad már meg a saját hányásod vagy másét?
Közös maszturbálás?
Volt már részed arany zuhanyban?
Voltál már templomban esküvőn vagy temetésen kívül?
Jársz legalább hetente templomba?
Volt már „nedves álmod”?
Színleltél már orgazmust?
Van bibliád?
Adományoztál már pénzt?
Vizeltél már be részegen?
Ábrándoztál már rajzfilmfigurák szexuális életéről?

F.: Nem igazán értem. Szocializációra képtelen internetfüggő elmebetegekre számítanak?

Azért, hogy ne a levegőbe beszéljek néhány jogász ismerősömtől kértem segítséget, hogy valamilyen alátámasztást nyerjek rossz előérzetem jogosságának bizonyítására. Bár nem kell talán ahhoz annyira ismerni a jogi hátteret, hogy leszűrjük, itt valami nagyon nincs rendjén.

K. B.: Elég az infotörvényre vetni egy pillantást, ami a személyes adatok kezelésének feltételéül szabja, hogy az érintettnek megfelelő tájékoztatást kell kapnia. Ennek tartalmaznia kell többek közt az adatgyűjtés célját, időtartamát, azok személyét, akik az adatokat megismerhetik, valamint az érintettek adatkezeléssel kapcsolatos jogait és jogorvoslati lehetőségeit. Mindezt a BME GTK HK elmulasztotta. (Ahogy a múlt héten tárgyalt szegedi gólyatáborok se pazaroltak erre időt, bár ők szinte kiscserkésznek tűnnek a tizenhárom lájkjukkal a BME-s gyakorlathoz képest.)

A törvénysértésen túl felmerül az is, hogy milyen az a gólyatábor, ahol egy fénykép, egy facebook profil és egy gagyi teszt alapján előre bekategorizálják a résztvevőket, ahelyett, hogy mondjuk személyesen próbálnának egymásról véleményt alkotni? És a csapatokat vezető „instruktorok” majd éjszakákon át próbálják memorizálni a képeket a hozzájuk tartozó nevekkel? Gratulálunk a BME GTK HK-nak, megkapják az ELTE BTK HÖK Arany Exceltábla különdíját.

F.: Mivel facebook esemény szól az adott gólyatáborra, így könnyű volt kiszűrni az olyan ismerősöket, akik mennek. Egy haveromnak írtam, hogy neki nem tűnt-e fel bármilyen furcsaság a jelentkezéssel kapcsolatban. Rámutattam az egész alakos fotópontra. Erre azt felelte, hogy nem is nézte eddig, valószínűleg nem tűnt fel neki. Kérdeztem tőle, szerinte miért kérhetnek a szervezők ilyesmit. Erre csak annyit felelt: „könnyebb így a mentoroknak leszűrni, hogy kik a jó csajok.” Kell ezt kommentálni?

Ha tetszett a poszt, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. Meg akkor is, ha nem tetszett. És lájkolj bennünket a Facebookon.

Megosztás