Egyéb

Infografika%%%55%%%: Orbán és a középszer

A miniszterelnöknek ma talán Hiller István exminiszter tegnapi teljesítményét is sikerült felülmúlnia rádióműsorában. Egy: Orbán Viktor memóriája középszerű, ugyanis ő találta ki a most leközépszerőzött rendszert az Ötkertben. Kettő: amúgy is hülyeség a ponthatáremelős duma.

Az Orbán nyilatkozat lényege, ha jól értjük, hogy idén túl alacsonyak voltak a nemkeretszámos ponthatárok, ezért minden hülye be tudott kerülni az egyetemekre. Ez pedig nem jó, mert ugye a középszer, pedig ott az elitet képezzük. Elvileg ez jól hangzik: az egyetem tényleg nem való mindenkinek, nem kell nekünk annyi haszontalan értelmiségi, menjenek inkább szakmunkásnak, stb. stb. Egyrészről azonban ezt a rendszert Orbán találta ki, másrészt a számok azt mutatják, hogy megint hülyeséget beszél.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

Emlékeztek még? Egy téli napon, a diáktüntetések hatására Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy elmegy az Ötkert nevű romkocsmának tűnő intézménybe, és ott Fidelitasos káderekkel kávézva kitalálja, hogy mégis mi legyen a felsőoktatással. És hogy jött ki a Kedves Vezető a buliból? Jaja, hogy keretszámok azok nem lesznek.

Vagyis: az ötletet, hogy 240 ponttal mindenki kerüljön be a felsőoktatásba maga Orbán Viktor találta ki.

A magyarok a középszerűek vagy az 1995-ös évjárat?

De lenti infografikáink megmutatják, hogy Orbán hülyeségének nem is ez a lényege. Hanem az, hogy mivel látható, hogy Magyarországon nagyon kevesen vesznek részt a felsőoktatásban más OECD-országokhoz képest és idén kb. annyian kerültek be, mint korábban mindig (kivétel amikor tavaly megőrült a kormány), vagy a magyarok a középszerűek vagy az idén felvételiző 1995-ös évjárat. Azt pedig már csak bónusznak tesszük hozzá: Orbán vajon tényleg azt hiszi, hogy amikor 326 a ponthatár, akkor minden felvett embernek 326 pontja lett?

 

Megosztás