Egyéb

Információszabadság per az ELTE ellen, tárgyalás

Csütörtökön volt az ELTE elleni információszabadság per első igazi tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Visszaélésszerű adatigénylők vagyunk?

A kimondottan jó HÖK-ös és kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező Jaczkovics ügyvédi iroda képviseli az ELTE-t, havonta másfél millió forintért. Az iroda egyébként az MTVA-t is képviselik az atlatszo.hu pereiben (az atlatszo.hu-hoz egyébként az Átlátszó Oktatásnak a néven kívül semmi köze nincs), nagyjából a közérdekű adatok eltitkolására szakosodott. A csütörtöki tárgyaláson sajnos nem tudtam ott lenni, de a beszámolók szerint azzal vádoltak engem, hogy rosszindulatúan és visszaélésszerűen kértem ki a HÖK-től az adatokat.

Ez két okból fura: egyrészt jogi jelentősége nincs, hogy valaki jó szándékból, vagy csak azért kér ki közadatot, hogy a falát tapétázza ki vele. A viszaélésszerű adatigénylés nem került be a törvénybe. Másrészt jó lenne megtudni, hogy kihez került a havonta 771 782 forint HÖK-ös jutalom az elmúlt években, hiszen közpénzről van szó.

A következő tárgyalás jó sokára, október 3-án 12:00-kor lesz, nem tudni, hogy ítélet várható-e. Az előzményekről itt olvashattok.

Tette a dolgát a NAIH

A tárgyaláson a bíró bekérte tőlünk az ELTE ÁJK HÖK Alapszabályát, mert ennek egyik pontjára hivatkoztunk a keresetünkben (az Alapszabály szerint minden évben léteznie kell zárszámadásnak, az egyetem viszont tagadta ezt).

Ott volt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság képviselője is a tárgyaláson, és nagyszerű érveket hoztak fel amellett, hogy az adatokat ki kell adni, hiszen a HÖK közfeladatot lát el. A NAIH egyébként a mi oldalunkon, beavatkozókét vesz részt a perben.

Részletes beszámolót is írok majd, amint megkaptam a tárgyalás jegyzőkönyvét!

Kövessetek minket a Facebookon!

Megosztás