Egyéb

Lesújtó kép a magyar felsőoktatásról – Education at a Glance 2013

eag-page-001.jpgA Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden hozta nyilvánosságra éves jelentését tagországai oktatási rendszerének mutatóiról.

Az Education at a Glance 2013 részletes elemzést tartalmaz Magyarországról is, az alábbiakban az érdekesebb adatok közül emelünk ki néhányat:

Tovább is van!

– Magyarország a sor végén kullog a felsőoktatásban végzettek számát tekintve. A 25-64 éves népességben 2011-ben mindössze 21%-nak volt diplomája, ezzel 36 országból a 28. helyen állunk (minden adat 2011-es).

– Svédország és az Egyesült Államok mellett Magyarországon a legalacsonyabb (53%) azoknak az aránya, akik diplomával távoznak ez egyetemről; az OECD-átlag 68%.

– Az érettségit nem szerző, aktív korban lévő munkanélküliek aránya a negyedik legmagasabb, 23,9%. Nem sokkal jobb az érettségizők, de diplomát már nem szerzők relatív helyzete sem,  9,6%-uknak nincs munkája, ez a 8. helyhez elég a 36 ország közül. A diplomás munkanélküliek aránya 3,9%, ezzel a középmezőnyben (19. hely) foglalunk helyet.

– Az OECD-országok közül a második legmagasabb a teljes aktív időszakban elérhető kereset különbsége a diplomás és a diplomát nem szerző munkavállalók közt. A diplomával rendelkezők 107%-al magasabb keresetre számíthatnak, míg ezen mérőszám átlaga az OECD-országokban csupán 57%. Jelentős a különbség a nők és a férfiak keresete között: a diplomás férfiak 143%-al, míg a nők csak 85%-al keresnek többet diplomával nem rendelkező társaiknál.

– Nagyon keveset költünk oktatásra. Az általános- és középiskolai oktatásra fordított, vásárlóerő-paritással korrigált források alapján 34-ből a 28, helyen, a felsőoktatás tekintetében pedig 33-ból a 25. helyen állunk. Az teljes oktatási rendszerre fordított kiadás 2011-ben a GDP 4,6%-át tette ki, ezzel 33 ország közül Magyarország az utolsó. Ez az arány azóta vélhetően tovább romlott.

Megosztás