Heti lapszemle

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kocsis István egykori MVM-vezért, oligarchák tobzódnak a Balatonnál – Heti lapszemle

Népszava: letöltendőt kapott Kocsis István

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás miatt a másodszorra megismételt bírósági eljárás során a Pécsi Ítélőtábla. Akkori tanácsadóját, Szász Andrást 3 év börtönre ítélték. Kocsis István feleségét a tanács orgazdaságban és pénzmosásban is érintettnek találta, de esetében a bíró nem említett büntetést, vagyis fenntartotta az első fokú bíróság által rá kiszabott, két év felfüggesztett börtönt. Emellett Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak különböző jogcímeken „15 napon belül” több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára. Valamennyi elítélt esetében felülvizsgálati eljárás várható. A végső döntés a Kúriára vár.

Napi: lecsaptak az oligarchák a Balatonra, tombol a szállodaépítési láz

Üdülőövezetből vegyes felhasználású területté soroltatná át a Garancsi-Hernádi-Csányi trió cége a tihanyi kastélyszálló környékét annak érdekében, hogy beépítési korlátozások ne akadályozhassák a 4,2 milliárd forintos beruházásukat. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének dokumentumai között fellelhető projektlista szerint 2019. második negyedévétől legalább tíz nagyobb szállodai beruházás kivitelezése kezdődhet meg mintegy 22-23 milliárd forint értékben. A Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel ígérkezik a leglátványosabbnak: a hat hektáros Balaton-parti parkbeli beruházásra 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a CDHT Hotel Projekt Kft., amely az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül Garancsi István (a Mol Vidi FC tulajdonosa), Hernádi Zsolt (a Mol elnök-vezérigazgatója) és Csányi Sándor (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közös érdekeltsége. Egy vízpart-rehabilitációs terv módosítását megalapozó tanulmány – amit 2018-ban áprilisában készítettek a Garancsi cége megbízásából – egyik legfontosabb megállapítása, hogy üdülőterületből vegyes területi övezetbe soroltatnák át az ingatlant. Üdülőházas területen ugyanis csak korlátozva lehetne építkezni.

Index: Kósa Lajos feleségének civiljei kreatívan igazoltak tevékenységet az állami támogatáshoz

Generációk társasjátéka nevet viselte a szombat esti program, melyről nem derült ki, miben más, mint egy sima szombat esti társasjátékozós kocsmázás. A rendezvényt Kósa Lajos feleségének egyesülete szervezte, a kapcsolódó programsorozatot 10 millió forinttal támogatta az Emmi. Az Index olvasója a debreceni Ifjúsági Házban található Sheldon’s Bárban ünnepelt barátaival szombat este. 4-5 asztalnál társasoztak a bárban, amely arról ismert, hogy különféle játékokat lehet ott kipróbálni. Egyszer csak megjelent három nő, kirakták a Debreceni Kőr Dáma Egyesület roll-upját, fotósuk lőtt néhány képet a társasjátékozó fiatalokról, a szervezők odamentek beszélgetni egy-két asztalhoz az ott ülőkkel, majd alig háromnegyed óra múlva leléptek. Bár a Kőr Dáma Egyesület honlapján megjelent beszámoló szerint a programot nagy érdeklődés övezte, és „8-10 család játszott különböző társasjátékokat egy moderátor vezetésével”, az Index olvasója ebből nem tapasztalt semmit. Az egyesület elnöke Porkoláb Gyöngyi, Kósa Lajos felesége.

24/HVG: tombol az önkormányzati lakás-jóárasítás az Várban

A 24.hu kiderítette, hogy Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegen kívül egy másik nagy vadász, Halmágyi-Takács István, a Safari Club elnöke is a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában jutott hozzá egy eredetileg 84 négyzetméteres, majd 165 négyzetméteres területűre növelt bérlakáshoz, amiért az önkormányzat tájékoztatása szerint kevesebb mint 64 ezer forintot fizet havonta. A Safari Club az elmúlt években többször is bekerült a hírekbe. A vadászati világszervezet 2016-ban Las Vegasban Az Év nemzetközi törvényhozója díjjal tüntette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest. A HVG pedig arról számolt be, hogy az energetikai hivatal azért fizetne közpénzből a Budavári Önkormányzatnak 68 millió forintot, hogy az elnök legyen továbbra is egy 101 négyzetméteres, a Halászbástyához közeli lakás bérlője. A korábban fideszes országgyűlési képviselőként tevékenykedő elnök, Dorkota Lajos már kinevezése óta használhatja a 153 millió forintot érő ingatlant. Az elnök fizetése közel 3,3 millió, de még a várbeli lakás kedvezményes, 43 ezer forintos bérleti díját is közpénzből állják.

G7: négyen használták tavaly a hatvani biciklis kalandparkot

Összesen négyen vették igénybe az elmúlt egy évben a hatvani kerékpáros kalandparkot. A komplexumot 2015-ben adták át, azóta összesen 41 biciklis használta. Ha a kalandpark és a hozzá kapcsolódó híd költségét elosztjuk a 41 biciklis arányában, akkor kerékpárosonként 9,5 millió forint plusz áfát költött el Hatvan városa. A pályát használók számát azért lehet ilyen pontosan tudni, mert csak előzetes regisztrációval lehet igénybe venni a kalandparkot. Ezek az adatok elérhetőek a hatvani önkormányzatnál. Az eredeti koncepció az volt, hogy épül egy bicikliút Hatvan és a szomszédos település, Boldog között. A 100 százalékos uniós támogatással megvalósuló beruházáshoz hozzácsaptak egy biciklis kalandparkot, ehhez kapcsolódóan egy cikk-cakkban futó hidat a Zagyva folyó felett, egy parkolót, továbbá a parkoló melletti út átalakításának a költségét is. A teljes összeg áfával együtt meghaladta az 1,1 milliárd forintot. A beruházás felesleges része, vagyis az – igen kevesek által használt – híd és a biciklisek elől alapból elzárt kalandpark nettó 391 millió forintot tett ki. A kerékpárút egy része a Zagyva melletti töltésen fut. A megnyitást követő évben már garanciális javításokat kellett végezni, mert a beton megrepedezett. A hatvani szakaszt a közbeszerzéseken gyakran taroló – a Mészáros Lőrinccel üzleti kapcsolatban lévő Szíjj László által tulajdonolt – Duna Aszfalt építette.

444: 160 milla uniós pénz az EU-t támadó fidesz képviselő fiának borházára

Hörcsik Richárd fideszes képviselő, az Európai ügyek bizottsága elnöke 2016-ban a kvótanépszavazás parlamenti vitájában Brüsszelnek sárga lapot mutatva azt mondta, szerinte „az Unió egységére a legnagyobb veszélyt épp az Európai Bizottság jelenti”. Hörcsik Richárd borász fia, ifj. Hörcsik Richárd 160 millió forint EU-s támogatást kapott a Tokaj-Portius borház kialakítására – írta a portál Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő posztja alapján. Egy tavalyi őszi közbeszerzés szerint egy 261 milliós beruházásról van szó, erre kapott most a parlamenti képviselő fia 160 milliót. Korábban a Hírt TV derítette ki, hogy a politikus testvére is nyert uniós pénzt, így lett a fideszes Hörcsik Richárd nagyszülői házából EU-s támogatással vendégház.

Címlapfotó: Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója (b) a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok (j) ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2015. április 15-én. MTI Fotó: Soós Lajos.

Megosztás