Heti lapszemle

Mészáros Lőrinc a Forbes dollármilliárdos-listáján, újabb egymilliárd TAO-forint érkezett a Felcsúthoz

Forbes: „Mészáros Lőrinc” a világ 2057. leggazdagabb embere

Kedden jelentette meg az amerikai Forbes magazin a világ leggazdagabb milliárdosait rangsoroló listáját. A 2135 milliárdos közül a leggazdagabb Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosa lett a maga 131 milliárd dolláros vagyonával – ismertette a 444. Van a listának két magyar szereplője is. 1,1 milliárd dolláros (307 milliárd forintos) vagyonával Csányi Sándor az 1941. helyen osztozik sokadmagával, „Mészáros Lőrinc” pedig kereken 1 milliárd dollárjával (279 milliárd forint) a 2057. helyen található. A Forbes is utal rá, Mészáros karrierje és meggazdagodása szétválaszthatatlan régi ismerősétől, Orbán Viktor pályafutásától.

Portfolio: az MNB beszántaná a nyugdíjpénztárakat

Ha megvalósítják az MNB Versenyképességi Programjában felvázolt, az önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket érintő javaslatokat, akkor az önkéntes pénztárak megszűnnének jelenlegi formájukban – ez derül ki az MNB Portfolio-nak küldött tisztázó válaszaiból. Azt viszont továbbra is homály fedi, hol és milyen szerepe lesz a nyugdíjbiztosításoknak a jóléti alapok új rendszerében. A jegybank jóléti alap felállítását szorgalmazza, amely a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket tömörítené egybe. A cél az lenne, hogy a munkáltatói, állami és egyéni forrásokat egyszerre csatornázza be a nyugdíjcélú megtakarításokba az alap.

Mfor: újabb egymilliárd TAO érkezett a minap a Felcsúthoz

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak az idei szezonban 2,3 milliárd forintos TAO-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség. Noha eddig is a 20 milliárdot súrolja a Felcsútra ment TAO-pénz nagysága, az újabb milliárdok lehívása nem okoz nehézséget az alapítványak. A felcsúti alapítványhoz az MLSZ adatai alapján az elmúlt napokban érkezhetett egy jelentősebb összeg, 1,039 milliárd forint. Arról nincs információ, hogy a most érkezett 1,039 milliárd forintot egyetlen cég ajánlotta-e fel az alapítványnak, de ha így lenne, akkor az érintett cégnek nagyjából 14 milliárd forintos profitot kellene felmutatnia.

Index: védett nádat irtottak a Balatonnál

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól. A helyiek tiltakoznak, de félelem uralja a falut, mindenki csak suttogva mer beszélni az ügyről, ugyanis Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben.

Mfor: 29 kiadóból összeállt a propaganda-cégcsoport

A február 21-én aláírt úgynevezett uralmi szerződés szerint a Liszkay Gábor által irányított Mediaworks Hungary Zrt. lesz a vállalatcsoport uralkodó tagja, amely 28 lapkiadót ellenőriz. A vállalatcsoportba tömörült médiacégek nem önállóan, hanem egységes üzletpolitika alapján működnek együtt – derül ki a legfrissebb cégközlönyben megjelent szerződésből. Egységesített vállalatirányítási rendszert működtetnek. Pénzügyi, számviteli, kontrolling, informatikai rendszereiket összehangolják, beszerzéseiket közösen végzik. A Mediaworks ügyvezetése képviseletében az uralkodói jogokat négyen gyakorolják: Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató, Lóczi János általános vezérigazgató-helyettes, Kálmán Erika portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes és Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

 

Megosztás