Egyéb

Milliárdos államtitkári offshore-vagyon, dagad a rénszarvas-gate, a Fidesz hívta a kopaszokat – Heti lapszemle

 

Magyar Nemzet: 1,2 milliárdot parkoltat Belize-ben a fideszes államtitkár

Négymillió-nyolcszázhatvanötezer-ötszáztizenegy dollár és huszonöt cent. Ekkora összeg, vagyis több mint egymilliárd-kétszázmillió forint parkol Belize-ben annak az offshore cégnek a bankszámláján, amelyiknek az „igazgatója” Szabó Zsolt fideszes képviselő, fejlesztési államtitkár, valamint felesége. A cég neve Joy World Enterprise Limited, a bejegyzés dátuma 2013. június 10. Szabó Zsolték családi vállalkozása, az Exact-Cont Kft. ugyanarra a hatvani címre van bejegyezve, mint amelyik a dokumentumok egyikén szerepel. Szabó Zsolt – aki tagadta a felhozottakat – Heves megye egyik legbefolyásosabb embere, volt polgármester, jelenleg klímapolitikáért felelős államtitkár a fejlesztési minisztériumban.

Aftonbladet: Semjén orvvadász, magántulajdonú háziállatot mészárolt

Jelentkezett a legolvasottabb svéd napilapnál annak a szarvasnak a gazdája, akit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászott le korábban – szúrta ki a 444. A gazdálkodó állítja, füljelző bilétájáról ismerte föl az állatot a médiában közölt fényképek alapján. A család nem adott engedélyt senkinek a kilövésre. Niklas Jonsson elmondta, hogy körülbelül 300 példánya van, ezek nagy területen vándorolnak, ezért nem lehet feltétlenül észrevenni, ha valamelyik hiányzik a csordából. Azt ígérte, feljelentést tesz a rendőrségen. Szerinte ez olyan, mint bemenni valakinek a farmjára, és lelőni az egyik tehenét.

HWSW: mégis Mészáros-közelbe tart a Telenor?

A Telenor Csoport nemrégiben jelentette be, hogy eladja kelet-európai érdekeltségeit a cseh milliárdos, Petr Kellner csoportjának, a PPF Groupnak. Mindez azonban nem zárja ki azt, hogy később, közbülső tranzakciók révén mégis magyar tulajdonoshoz kerüljön a mobilszolgáltató – ennek a forgatókönyvnek bizonyos korábbi cseh-magyar üzleti kapcsolatok gyakorlatilag már megágyaztak. A szálak a kelet-európai e-kereskedelem és az energetikai szektor egy-egy prominens szereplőjénél érnek össze, az összekötő kapocs pedig egy cseh ügyvéd-üzletember, Daniel Křetínský, Petr Kellner üzlettársa. Křetínský egyebek mellett többségi tulajdonosa, valamint elnöke a 2009-ben alapított Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) nevű energetikai nagyberuházónak. Az EPH-nak tavaly óta Magyarországon is van érdekeltsége, a cég az Opus Global Nyrt. alapkezelő Status Energy Magántőkealapjával közösen alapított vegyesvállalattal megszerezte a Mátrai Erőmű Zrt. 72,62 százalékos tulajdonrészét.

444: Gyanúsított a kormány PR-osa

A legklasszikusabb áfacsalási ügyben hallgatták ki gyanúsítottként Kuna Tibort, a kormányzat kedvenc PR-osát a NAV-nál 2016 végén. Az adónyomozók gyanúja szerint Kuna Young and Partners nevű cégének könyvelésében 2014-ben olyan számlákat szerepeltettek, amelyek mögött nem állt valós gazdasági tevékenység, azok csak azért kerültek a könyvekbe, hogy az ÁFA tartalmukat le tudják vonni. A NAV számítása szerint ezzel Kunáék 52 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Privátkopó: kitálalt a Fidesz kedvenc gyilkosa

Szabó „Szőke” Ferenc hét évig – 2015 nyaráig – dolgozott szurkolói koordinátorként a Ferencváros sportklubnál. Kubatov Gábort, az egyesület elnökét, a Fidesz alelnökét és pártigazgatóját közel 30 éve, az 1990-es évek eleje óta ismeri. A férfi, aki emberölés miatt 10 évet töltött börtönben, most azt állítja, hogy 2013 márciusában – korábbi állításával szemben – Kubatov közvetlen köréből bízták meg azzal, hogy az embereivel szorítsák ki a Fidesz-székház területéről a tüntető diákokat. Szőke most azt mondta: „Kubatov Gábor közvetlen köréből felhívott egy ember, aki az elnök kérését tolmácsolva azt mondta, hogy azonnal szedjem össze a csapatomat, és menjünk a VI. kerületbe, mert balhé van, megtámadták a Fidesz székházát. Azt az utasítást adta, hogy zárjuk ki – lehetőleg atrocitás nélkül – a tüntetőket. Kubatov éppen mellettem állt, amikor felhívta Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt kérte tőle, hogy engem vonjon vissza az első sorból, hogy a média munkatársai ne tudjanak kamerázni, fotózni. Már késő volt.”

Népszava: Kósa felesége külföldi ingatlanja

Jelentős, közel 40 millió forintos külföldi ingatlanvagyona lehet annak a cégnek, amelyet gyanús körülmények között, töredékáron vett meg tavaly tavasszal Kósa Lajos felesége a miniszterhez több szálon kötődő lobbistától. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy Kósa felesége 6 millióért vette meg a Tócó-Pece Kft.-t, amelynek eszközállománya 139 millió forint volt. Most viszont – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak Alföldi Bűnügyi Igazgatósága határozatából – kiderült, hogy közel 60 millió forint értékű ingatlanja, illetve ingatlanhoz fűződő vagyoni jogai voltak a cégnek. Magyarországon azonban csak 20 millió forintnyi ingatlanvagyonnak, egy mátészalkai gyárterületen fennálló jelzálognak van nyoma. Következésképpen a fennmaradó 40 milliónyi ingatlanállományt vagy ingatlanvagyoni jogot külföldön kell keresni.

Megosztás