Egyéb

Lehallgatják az ellenzékieket, kamuznak a konzultációról, tava is lesz Orbán vejének | Heti lapszemle

 

Heti Válasz: Erőműbizniszbe tart Mészáros Lőrinc

Két villamosenergia-termelésre szakosodott vállalatot is létrehozott novemberben a Mészáros Lőrinc-féle Status Capital Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap. Az új cégeket Status Geo Invest, illetőleg Status Power Invest Kft. névre keresztelték. Előbbi tevékenységi körei között a bányászat is feltűnik, utóbbihoz az áramelosztáshoz kapcsolódó feladatokat csoportosították. Piaci források szerint a visontai székhelyű, ugyancsak bányászat–áramértékesítés-profilú Mátrai Erőmű lehet a Status-csoport célpontja. A jelenleg még német tulajdonú energetikai egységet – az Index korábbi értesülése szerint – talán cseh partnerekkel közösen vásárolná meg a felcsúti polgármester.

HVG: Titkos adatrögzítés ellenzékiek és civilek ellen

Ellenzéki politikusok, újságírók és civil aktivisták számolnak be a mobiljukon tapasztalt különös jelenségről. Szakértők szerint egyértelműen titkos adatrögzítés folyik, de hogy kik és mi célból végzik, azt homály övezi. A hetilap cikke Jávor Benedek PM-es EP-képviselőt, Hüttl Tivadart, a TASZ jogászát, Kerék-Bárczy Szabolcs volt DK-s politikust és Szele Tamás publicistát nevezte meg, mint aki saját tapasztalatai szerint lehallgatás célszemélye lehetett.

Hír TV: Kamuznak a konzultációval

Nem érkezhetett vissza 1,7 millió nemzeti konzultációs ív, ahogy azt a kormány állítja. Ezt a kérdéssorok feldolgozását végző egyik ügyintéző is elismerte egy, a Hír TV Célpont című műsora által megszerzett hangfelvételen. Csütörtökön az LMP képviselői tekinthették meg azokat az egységeket, ahol a beérkező íveket tárolják. Ezután Hadházy Ákos, a párt társelnöke is azt közölte: nem valósak a Fidesz által közzétett adatok.

Direkt36: TAO-pénzből wellness-hotel

Balatonfüred városa a környéken élő kézilabdázó gyerekeknek tervezett egy kézilabda akadémiát. A bentlakásos kollégium felépítéséhez több mint félmilliárd forint TAO-támogatást kért és kapott a város kézilabdás alapítványa a Magyar Kézilabda Szövetségtől. Az egyemeletes, sok erkélyes épület tavasszal elkészült, de nem gyerekek költöztek be, hanem négycsillagos szállodaként nyitott ki. Most csak a neve, az Akadémia Sporthotel utal arra, hogy eredetileg mire szánták.

24: Közpénzből épül Csányiék golf-klubja

A Budapest 2024 olimpiai keretből adtak fejlesztési pénzt a Csányi család alcsútdobozi golfklubjának, amely Orbánék hatvanpusztai majorja és Mészáros Lőrinc birtoka szomszédságában működik. A jegyzőkönyvek szerint a golfszövetség elnöksége nem tárgyalta a támogatási szerződés tervezetét. A Pannónia Clubot 2012-ben a Csányi család vette meg.

Magyar Narancs: Tava is lesz Orbán vejének

Négyhektáros tavat épít Tiborcz István a családi birtok mellé.  Bicskéhez közeli Csabdi határába szeretné megépíttetni. A család lovas tanyájától 350 méterre lévő, 0,7 hektáros földrészletet még 2013 májusában, egy magánszemélytől vásárolta meg Tiborcz, aki ide egy közel 4 hektáros vízterületet álmodott, amelyen lenne egy kis sziget is. A tervezett tó közvetlen környezetében több olyan területet is azonosított a hetilap, amelyet Tiborcz István állami földárveréseken vásárolt 2016-ban, ezek összesen közel 100 hektárt tesznek ki. A tónak helyet adó földrészlet Natura 2000-es besorolású védett terület, ahol a jelentősebb emberi beavatkozásokat szigorú előírások szabályozzák. Már elindult az engedélyeztetési eljárás.

 



Megosztás