Hírek

Építész mutatja be, hogyan kell trollkodni a NER-ben

Ezekről ne maradj le!

MNB-alapítványok: a mostani bírság csak a kezdet (Átlátszó)
Eliszaposodott a szomszéd strand a fenyvesi kikötőnél (Átlátszó)
Pont nagyberuházások indulnak a közlekedési államtitkár földjeinél (Direkt36)

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

Ha van 3 perced:

MNB-alapítványok: a mostani bírság csak a kezdet
Abban az MNB alapítványokkal szembeni eljárásban, amiről a Közbeszerzési Döntőbizottság a héten döntött csak egy adminisztratív hibát vizsgált. Aki közpénzzel gazdálkodik, annak be kell jelentkeznie a Közbeszerzési Hatóságnál. Ezt az alapítványok nem tették meg, ezért kapták a 200 ezer forintost büntetést. Ezután indulnak majd azok a vizsgálatok, amelyek egyes szerződéseknél állapíthatják meg a közbeszerzés kiírásának elmulasztását, ahol viszont több tízmilliós bírságok jöhetnek. (Átlátszó)

Eliszaposodott a szomszéd strand a fenyvesi kikötőnél
Több évtizede tervezték, most megépült a yachtkikötő Balatonfenyvesen. Az LMP feljelentést tett, mert a vízbe több száz méterre benyúló építményt a Balaton-törvény szerint meg sem lehetett volna építeni. A törvényt azóta persze módosították, de a szomszédos máriafürdői strand annyira eliszaposodott, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság vizsgálatot indított. (Átlátszó)

Pont nagyberuházások indulnak a közlekedési államtitkár földjeinél
Tasó László vagyonnyilatkozata elég pontatlan, legalább 3 millió forint földtámogatást és néhány kisebb földet egyszerűen kihagyott belőle. A földek ránézésre nem tűnnek jelentősnek, de értékük nagyot növekedhet a közeljövőben. Egyrészt mivel éppen 5,5 milliárdért felújítják a mellettük lévő főutat, amit államtitkárként maga Tasó menedzsel. Másrészt nemsokára komoly ipari beruházás kezdődik a telkek körül. (Direkt36)

Montevideóban szállhat be egy milliárdos beruházásba a Fővárosi Csatornázási Művek
A 75%-ban a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Fővárosi Csatornázási Művek milliárdos beruházásba szállhat be Montevideóban. Első külföldi beruházásnak kissé meglepő a távoli helyszín: Szabó Iván kötheti össze a szálakat. A  kormányközeli, uruguayi lakcímmel rendelkező ügyvéd  gyanús ingatlanügyeiről a helyi és a magyar sajtó is beszámolt. (Átlátszó)

Durva az MNB-támogatások aránya a Vs kiadójának éves bevételében
Megvan a New Wave média, a Vs kiadójának tavalyi beszámolója: az MNB-s támogatásokból kb. 2,5-szer akkora összeg jött be, mint egyébként összesen. A pénz láthatóan nem az újságírók fizetésére ment el: az MNB-nek köszönhető bevétel növekedéssel egyedül az anyagjellegű ráfordítások nőttek meg. Az is kiderült, hogy a New Wave – így tehát az Origo és a Vs végső tulajdonosa valóban Száraz István. (444)

Ha van még két perced:

Nem kell a Seychelle-szigetekig menni, Európában is remek adóelkerülési lehetőségeik vannak a multiknak. Walesben összefogtak a hátrányba kerülő kisvállalkozók. (Átlátszó)

Az Erzsébet program táboraira éves szinten 4,4 milliárd forint megy el. Az állam messze túlárazott éjszakákat fizet, olykor fantom gyerekek után. (Átlátszó)

A LuxLeaks botrány alapjául szolgáló dokumentumok két kiszivárogtatóját 12 hónap felfüggesztett börtönre ítélték, pedig a szivárogtatás segített az adóelkerülés elleni harcban. (Világtérkép)

Biharugrán több nemrég lemondott képviselő szerint sem stimmel a beruházások elszámolása és a közfoglalkoztatás is kaotikus: van, aki nem dolgozik mégis kap fizetést. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc lehagyta vagyonnyilatkozatából horvátországi luxusvilláját, aminek a minap betörték az ablakait. Azért nem szomorkodhat nagyon: bejegyezték új vendéglátós cégét. (444,Index)

Igyekszik az ügyészség dönteni, kell-e eljárást indítani Portik Rogán elleni vallomása miatt, csak sajnos nincs náluk annak jegyzőkönye. Sebaj, maximum 15 plusz 15 nap múlva meglesz. (444)

A Népszabadság szerint remélhetőleg csak trollkodott az a pályázó, aki Felcsútra tervezett stadion formájú Csontváry Múzeumot. A Miniszterelnökség viszont megvétellel díjazta a pályaművet. (NOL)

Átszervezik a Central médiacsoport körüli céghálót. Az Unicredit 12 milliárdos hitelt adhat a nekik. Varga Zoltán tulajdonos nemrég arról nyilatkozott, független próbál maradni. (HVG)

Ellenszavazat nélkül választották meg újabb öt évre az orosz legfőbb ügyészt, annak ellenére, hogy tavaly komoly korrupciós vádak merültek fel fiával szemben. (444)

Nem árulta el a KLIK hány tanárnak késett a fizetése az elmúlt években, pedig erről peren kívül megegyezett az Átlátszó Oktatással. Most már elsőfokú bírósági ítélet is kötelezi őket. (Átlátszó Oktatás)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás