Egyéb

A nap kérdése: Spéder mikor megy szánkózni?

Ezekről ne maradj le!
Rég nem láttunk ilyen drága gödröket Magyarországon (Átlátszó, Index)
Magyar tulajdonosú bank bukkant fel a Panama-botrányban (Direkt36)
Botrányos médiakampánnyal és állami akciókkal lövetik ki Spédert (444, HVG, 444, 444)

tamogatoi_banner_cikkbe
Ha van 3 perced:

Rég nem láttunk ilyen drága gödröket Magyarországon
A Q Pharma Kft. uniós támogatással akart tápszergyárat építeni Bicskén. Közel hatvan gödör kiásásáig jutottak, de a beruházó a menekültekre mutogatva lefújta a beruházást. A Nemzetgazdasági Minisztérium ettől nem jött zavarba, késznek nyilvánította a projektet és ki is fizetett nagyjából félmilliárd forintot a cégnek. Egy másik, offshore kézből a Q Pharma előző ügyvezetőjéhez került vállalat 62 millió forintból nem épített ugyanoda semmit. (Átlátszó, Index)

Magyar tulajdonosú bank bukkant fel a Panama-botrányban
A gibraltári és szlovák pénzügyi felügyelettel is meggyűlt a baja a karibi területről induló, magyar tulajdonosú Loyal Banknak. A pénzintézet sokat levelezett a Mossack Fonseca ügyvédi irodával, amelytől számtalan irat szivárgott ki offshore ügyletekről a Panama-botrányban. A dokumentumok arra utalnak, hogy rejtett tulajdonosú vállalatok is nyithattak számlát a Loyal Banknál, amely szerint csak félreértésről van szó. (Direkt36)

Botrányos médiakampánnyal és állami akciókkal lövetik ki Spédert
Látványos össztűz zúdul a Fideszhez köthető média felől Spéder Zoltánra, akivel szemben épp most keményített be a kormány. Az Index- és FHB-tulajdonost – aki korábban még állami hátszéllel vette át a takarékok felett az uralmat – szinte a teljes  kormányközeli média támadja, plusz az államgépezet jogszabályokat szab át, hogy ne legyen jó neki. Lázár János még mindig Spéder a barátjának mondja magát. (444, HVG, 444, 444)

Az ügyészséget csak azért támadják, mert „elnyugatizálódtunk”
A rendszer egyik legfontosabb pillére az ügyészség, amelynek függetlensége biztosított, mondta Orbán Viktor, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy a szervezetet „politikailag” támadják, ám ma már ez természetes, mert „elnyugatizálódtunk”. Mellesleg a testület annak ellenére sem nyomoz a „kitiltási ügyben”, hogy a bíróság szerint felderítetlen, ki állt a korrupciós kísérlet mögött. A legfőbb ügyész viszont épp mostanában vett luxusházat. (Index, Magyar Nemzet, Népszabadság via 444)

Szinte csak betegből nincs hiány az egészségügyben
Hiába kerül valaki az ország nyugati felében kórházba, áldatlan állapotokra készülhet. Az Átlátszó cikksorozatának mostani helyszínén fertőtlenítőszerből, orvosból és nővérből sincs elég, pedig utóbbiakat a városban is képzik. Egy betegnél hiába kaptak negatív eredményt bakteriális fertőzésre, mégis erre adtak neki antibiotikumot és a felesége szerint a tényleges diagnózis helyett szándékosan mást írtak a zárójelentésbe. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Egy kiskapuval százmilliókat spórolhatnak leleményes vagy különösen jól értesült adózók. (Népszabadság)

Gyanúsan gyorsan szállítaná a hármas metró szerelvényeit a felújítást (egyesek szerint valójában cserét) végző orosz cég. (Népszabadság)

Büntetlenül megúszhatja az érpataki polgármester, hogy doktori címet adott a nevéhez a saját alapítású, akkreditáció nélküli akadémiától. (Index)

A kormány – a BKV szerint drágább megoldással – inkább kiszervezteti a fővárossal a metrópótló buszokat, mint hogy újakat vegyen. Már a győztesre is van tipp. (Index)

Honnan van a CÖF-nek évi 620 millió forintos bevétele? A „szellemi honvédők” érdemi válasz helyett terelnek. (Népszava via HVG)

Egy kézbe adja a főváros a városnéző buszokat. A győztest 60 százalékban szubjektív szempontok alapján választják majd ki. (24)

Lázár János és a Belügyminisztérium szerint az állam biztosan nem hallgatta le az Eötvös Károly Intézetet. (444)

A jegybanki alapítványok az állampapírok (vélhetően tiltott) vásárlása helyett ingatlanokra váltanak. (Figyelő via 444)

Bárki használhatja a Tüskecsarnok közmilliárdokból épült uszodáját – de csak hétköznap 11-től 2-ig. (444)

Francia Becsületrendet kapott a román Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, aki még hivatalban lévő miniszterelnök ellen is vádat emeltetett. (RTL Klub)

Az USA szerint veszélyes jelzés, hogy Romániában börtönviselt emberek is polgármesterek lettek. (Transindex)

Az azeri elnök családja nagyot kaszált azon, hogy a helyi központi bank számos szabályt megszegve leértékelte az ország valutáját. (OCCRP)

A konzervatív lengyel kormány a saját ízlésének megfelelőre formálná a médiát. (EUobserver)

 

 Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás