Hírek

Ilyet még nem láttál: valaki az ELTE-ÁJK címét adta meg a Panama-iratokban

Ezekről ne maradj le!

Egyre kevesebb város szív fel egyre több EU-s pénzt (Átlátszó)
Meghalt egy ügyész, aki a Quaestor-ügyön dolgozott (Index)
Az ELTE-ÁJK címe látható a Panama-iratokban (HVG)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van három perced:

Egyre kevesebb város szív fel egyre több EU-s pénzt
Az Átlátszó uniós források felhasználását bemutató térképének megjelenése után lemondott a Felcsúttól 2,5 kilométerre lévő Óbarok polgármestere, mert egyszerűen nem tudott EU-s pályázatokat nyerni. Most frissült a térkép, és már az is látszik, hogy egyre kevesebb településhez kerülnek a pénzek, különösen a nagyobb városok járnak jól. (Átlátszó)

Meghalt egy ügyész, aki a Quaestor-ügyön dolgozott
Váratlanul és tragikusan fiatalon halt meg az egyik ügyész, aki a brókerbotrányban érintett  Quaestor-ügyön dolgozott. Bár a Fővárosi Főügyészség szerint az eset nem befolyásolja az ügymenetelt, az ügyész épp annak a csoportnak a vezetője volt, amely a Quaestor-ügyön dolgozott. Mindeközben a vádirat hiányosságait is kellene pótolni, hogy ki lehessen tűzni a tárgyalást. (Index)

Az ELTE-ÁJK címe látható a Panama-iratokban
Érdekes ügyre derült fény a Panama-iratokban, valaki az ELTE jogi karának címét adta meg elérhetőségként egy Seychelles-szigeteki cég alapításánál. Az alapításnál egy olyan magyar ügyvédi iroda működött közre, amelynek a neve még 96-szor szerepel az adatbázisban, és egyik ügyvédjük az a jogi kar nemzetközi jogi tanszékén tanít. Epic. (HVG)

200 forint/négyzetméter, vagy a miénk
Az indiai Apollo Tyres gumigyár miatt tette rá a kezét magántulajdonú földterületekre korábban a gyöngyöshalászi önkormányzat. Most egy olasz gázgyár miatt akarják elvenni több gazda földjét. A tulajdonosoknak mindkét esetben minimális kártérítést kínáltak, de ők nem akarnak belenyugodni abba, hogy filléreket ajánl fel az önkormányzat, vagy kisemmizné őket. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Közzétették meg nem is: az ELTE válaszolt egy közérdekűadat-igénylésre, de az elszámolást csak az egyetemi hálózatról lehet letölteni, pert kapnak a nyakukba. (Átlátszó Oktatás)

Lesz Alstom-bizottság, Tarlós István javaslatára három embert neveznek majd ki, akik a metrókocsik beszerzése során állítólag kifizetett több százezer euro kenőpénz miatt vizsgálódnak. (HVG)

Kész a fenyvesi gigakikötő, a tó egyik legsekélyebb szakaszán és Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik. Matolcsy unokatestvéréék hitelezték a Növekedési Hitelbankon keresztül. (Index)

A Panama-iratok után hirtelen nagymenő korrupcióellenes harcos lett Nagy-Britannia, az ingatlanpiaci befeketetőknek fel kell majd fedniük, ki a valódi tulajdonos. (Portfolio)

Végigdoppingolták az oroszok a szocsi téli olimpiát, több tucat élsportoló, köztük 15 érmes is érintett lehet a helyi doppingellenes labor által koordinált visszaélésben. (New York Times)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás