Egyéb

Offshore-leleplezés: ki volt a fideszes panamai szabó?

Ezekről ne maradj le!

Megkapta a legrangosabb újságíróelismerést az Átlátszó. Itt a Putlizer! (Átlátszó)
Offshore-leleplezés: ki volt a fideszes panamai szabó? (444, 444,ICIJ, OCCRP GuardianSD)
Bennfentes információja lehetett Schmidt Mária családi cégének (HVG)

banner2_mozgo_2

Ha van 3 perced:

Pulitzer-emlékdíjat kapott az Átlátszó
Huszonhatodik alkalommal adták át a magyar származású Joseph Pulitzerről elnevezett emlékdíjat. Amit az idei egyetlen, alkotóközösség-kategória győztese az atlatszo.hu szerkesztősége vehetett át. A díjat átadó alapítvány elnöke, Sipos Lajos szerint az átláthatóság iránti elkötelezettség az objektív és minőségi újságírást szolgálja. (Átlátszó)

Offshore-leleplezés: ki volt a fideszes panamai szabó?
Negyven év offshore ügyleteire derül fény a panamai szolgáltatótól kiszivárgott 11,5 millió dokumentumból. Kiderül, hogyan tüntettek el Putyin üzlettársai 2 milliárd dollárt Oroszországból, de a magát korrupcióellenesnek beállító kínai elnök is érintett. Magyar szál is van: egy volt fideszes képviselő, aki vagyonnyilatkozatában nem említette Seychelle- szigeteki cégét. (444, 444,ICIJ, OCCRP GuardianSD)
Bennfentes információja lehetett Schmidt Mária családi cégének

A kormánybiztos családi cégének tavaly úgy adták el a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. állami tulajdonban lévő részvényeit, hogy egyedül ők tehettek ajánlatot. Közben vevőjelöltek jelentek meg a BIF-nél, volt akivel maga Schmidt Mária is tárgyalt. Így felmerülhet akár a bennfentes kereskedelem gyanúja. A hatóságok még vizsgálódnak, de a bajokat jelzi, hogy visszahívták az igazgatótanácsból Schmidt lányát. (HVG)

Bravúrosan mosdatta a szekszárdi polgármestert az ügyészség
Az egykori fideszes helyi képviselő Hadházy Ákos három éve hozta nyilvánosságra hangfelvételét a trafikok elosztásáról. Március végén a Központi Nyomozó Főügyészség lezárta a nyomozást, mivel az eddigi adatokból nem állapítható meg bűncselekmény. Tegyük hozzá ez a nyomozás nem vizsgálta, hogy a pályázatoknál valóban a párthűség számított-e, csak azt, hogy történt-e visszaélés személye adattal, amikor a polgármester a noteszából olvasta fel a pályázók nevét és címét. (444)
A totális ellenőrzést építhetik ki Orbánék a terror ürügyén

Két évre becsukatná a kormány azokat, akik olyan titkosítással ellátott eszközökön és alkalmazásokon keresztül kommunikálnak, amelyeket a titkosszolgálatok jelenleg nem képesek lehallgatni. Két évet kaphatnak a szolgáltatók azon munkatársai is, akik nem adják át a hatóságoknak a titkosítás feltöréséhez szükséges kódokat.  (NOL, MNO, Vastagbőr)

Ha van még két perced:

Lemond a Felcsúttal szomszédos település polgármestere, mert nem kapnak pénzt semmire. Az Átlátszó múlt heti, adatokra épülő cikkén akadhatott ki. (Index)

Simán nem engedték közel a Direkt36 újságíróját, amikor a bicskei földhivatalban a helyszínen akarta a mozaikokból összerakni, hogy meddig terjednek Orbán birtokai. (Direkt36)

Egy olyan alkalmazást fejlesztettek, amellyel orvosok és betegek egyaránt elérhetnék a kórtörténetet. Az állam azonban inkább fejleszt egy másikat csomó uniós pénzért. (Index)

A párizsi és brüsszeli támadások után sokan bírálták a terrorelhárító szervek. A problémák a szervezeti átalakításokból és a korrupcióból erednek. (Világtérkép)

Paks2 referenciaprojektjének építéséről tárt fel szabálytalanságokat Viktor Alejnyikov, mire az orosz állam beperelte, ő pedig inkább elhagyta az országot.(444)

Sokat költ a kormány arra, hogy Washingtonban jó véleménnyel legyenek róla, de ennek a pénznek a harmada mégis itthon marad, a borsos órabérért dolgozó Századvégnél. (NOL)

A jegybankelnök fiáé lett az a társadalomkutató cég, amely már megalapításakor is állami megrendelésekre hajtott. Két éve 6,5 milliós bevétel mellett veszteséges volt.(Átlátszó)

Az MSZP szerint a focit a TAO-val való visszaélés tartja el, az új stadionok csak viszik a pénzt. A stadionőrület egyébként nem is teljesen Orbántól ered. (MNO, Átlátszó)

Nagy halak a brazil korrupciós botrányokban: az állami olajipari cég körüli nyomozásban őrizetbe vették a kormánypárt főtitkárát, a második leggazdagabb brazil pedig adóelkerülő lehet.(24, Index)
Romániában egyre több politikus betegszik meg, főleg azok, akik ellen a Korrupció Ellenes Ügyészség bűnvádi eljárást indít. Olyan betegségekkel küzdenek, amelyek börtönkórházban nem gyógyíthatóak. (Kitekintő)
Lemondott az olasz gazdaságfejlesztési miniszter, miután kőolajiparban érdekelt férjét azzal vádolták meg, hogy feleségére hivatkozva jutattott előnyökhöz egy francia céget. (444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás