Egyéb

Annyira sunyin próbálják szűkíteni a közadatok körét!

Ezekről ne maradj le!

Annyira sunyin próbálják szűkíteni a közadatok körét! (444)
Kik kavartak az oroszok érdekében a metróbizniszben? (Átlátszó)
Itt van, ahol több pénz jut focira, mint oktatásra (Mfor)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Annyira sunyin próbálják szűkíteni a közadatok körét!
Benyújtottak egy törvénymódosító javaslatot, ami gyakorlatilag kivenné a Magyar Postát az infotörvény hatálya alól. Ha elfogadják, akkor a Posta simán megtagadhatja valamilyen közérdekű adat kiadását, és ennek nem lenne következménye, nem lehetne bírósághoz fordulni. A kormány az elmúlt években két lépcsőben is szűkítette az adatokhoz való hozzáférést, de az példátlan, hogy egy egész állami cég essen ki a törvény hatálya alól. (444)

Kik kavartak az oroszok érdekében a metróbizniszben?
A 3-as metró szerelvényeinek felújítása majdnem annyiba fog kerülni, mintha újakat vennénk. A főváros a kormányzat felé mutogat, hiszen ők döntötték, hogy inkább felújítás legyen. Ettől még nem kellett volna feltétlen az orosz Metrowagonmast választani, de akadtak akik lobbizzanak mellettük. Az alvállalkozó, Dunakeszi Járműjavító Kft.-nél is több érdekes változás előzte meg a tender elnyerését. (Átlátszó)

Szeretnénk látni azokat a festményeket, amiket Árpád is nézegetett!
A minap megtudtuk, hogy a Szépművészeti 300 milliót érő festményei egy ideig abban a lakásban voltak, ahol Habony Árpád ex-anyósa a bérlő és a miniszterelnöki nem hivatalos tanácsadó is gyakori vendég. Most a Kúria döntése is megérkezett. A döntés jelentősége, hogy ha valaki közfeladatot ellátó szervtől bérel műtárgyakat, annak számolnia kell azzal, hogy a szerződés – az elhelyezés helyszínére vonatkozóan is – közadatnak minősül. (Átlátszó, RTL)

Növekvő összegek az olimpiai pályázás lebonyolítására
Kiterjesztenék a társasági adókedvezményt: az olimpiai pályázat lebonyolítására létrehozott céget is lehetne vele támogatni. Összesen, maximum 19 milliárd forint összeggel, amiből a jövő év végéig fel nem használt részt vissza kell utalni a központi költségvetésbe. A kormány ezzel kitekert módon, de elismerte, hogy a tao közpénz. Az olimpiai pályázatra egyébként érkezik 3,3 milliárd az idei költségvetési tartalékból. (Átlátszó,Portfólió)

Ha egy biznisz beindul: százezreket keres Zugló átláthatósági biztosa
A zuglói önkormányzat március óta foglalkoztat átláthatósági biztost, Békefi Lászlót, akit az MSZP-hez szoktak kötni. Havi 200 ezer forintot keres, teljesítés igazolására rá van írva, hogy a tevékenység nem ellenőrizhető. Ez egy dolog: emellett azonban szintén Zuglóban tagja a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságnak, ami némileg megkérdőjelezi függetlenségét. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Egyes településeknek kisebb az éves költségvetése, mint amennyi közpénz az oda bejegyzett futballklubokhoz vándorol. Felcsútón az egy főre jutó tao majdnem 1 millió forint. (MFor)

Rogán zárt ajtók mögött beszélt a kormány turizmussal kapcsolatos terveiről a fontos piaci szereplőknek. Például Orbán Ráhelnek és Andy Vajnának. A nagy szakmai szerveztek viszont kimaradtak.(HVG)

Több mint tízmilliós büntettéssel zuttyantott meg a versenyhivatal két céget, amelyek üdülési jogokat adtak el, de eközben átverték a fogyasztókat. (HVG)

Frunda Györgyről, aki volt az RMDSZ államelnök jelöltje is, időről-időre felmerül, hogy a román titkosszolgálatnak jelentett. Most itt a dossziéja és egy annak részben ellentmondó interjú. (Átlátszó Erdély)

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint nem nehéz itthon népszavazást tartani, főleg azokhoz az országokhoz képest, ahol nem lehet. Tény, hogy viszonyítás kérdése a dolog. (444, Vastagbőr)

Hivatali visszaélés miatt kezdeményezett eljárást a DNA, a romániai legfőbb ügyész ellen, aki átlagosan napi kétszer kért rendőri felvezetést jogtalnul. Már ki is hallgatták. (Kitekintő)

A 66 vádlottas ügyet, amiben a szabálytalanságokat elsimító rendőrök és közteresek is érintettek, ma kezdték másodfokon tárgyalni, de néhány vádlott új eljárást szeretne. (Index)

Észak-Koreában korrupciós vádakra hivatkozva, vélhetőleg kivégezték a vezérkari főnököt. Az lehetett a bűne, hogy ellenezte, hogy fontos katonai pozíciókba pártemberek kerüljenek. (Index)

Már több olyan applikációt is fejlesztettek, ami segíthet a korrupció leküzdésében. A magyar Fizettem.hu-hoz hasonló van Mexikóban is. (Americas Quarterly)

A Magyar Nemzet még ősszel tartott zárkörű rendezvényt a korrupcióról. Jelen volt a lap tulajdonosa, Simicska Lajos és a Jobbik-elnök, Vona Gábor is. Simicska árulkodhatott. (VS)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás