Hírek

Villámgyorsan a lehető legnagyobb összeget kapta – ezt csináld utána!

Ezekről ne maradj le!

Sokszor gyanakodtak pénzmosásra a Vízó-birodalom körül (Átlátszó)
Hárommilliót nyert friss cégével az államtitkár (Blikk)
Milánói magyar huzavona: lefoglalták az expó magyar pavilonját (RTL Hírek)

Ha van 3 perced:

Sokszor gyanakodtak a bankok pénzmosásra a Vizó-érdekeltségeknél
Százmilliós átutalások és készpénzfelvételek keltették fel a bankok gyanúját. De azt az esetet is jelentették a hatóságoknak, amikor a diszkómogul párja valamivel több mint egymillió forintot rengeteg, feltűnően kis címletekben fizetett be. Az nem meglepő, hogy mindez gyanút keltett, nem úgy a nyomozóhatóságok reakciója. (Átlátszó)

Villámgyorsan, a lehető legnagyobb összeget kapta – ezt csináld utána!
Három hónappal a cég létrejötte és tíz héttel a pályázat benyújtása után 3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott Gál Péter cége. Az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár bormarketinggel foglalkozó cége a megítélhető legmagasabb összeget nyerte el a foglalkoztatás növelésére. (Blikk)

Milánói magyar huzavona: lefoglalták az expó magyar pavilonját
Ezt az olasz bíróság rendelte el, mivel a kivitelezést végző olasz alvállalkozó szerint mintegy 600 ezer eurón vitatkoznak. Az összeg jelentős részét a pluszmunkák elvégzése indokolja. Viszont Szőcs Géza kormánybiztos szerint ilyesmiről szó sincs, sőt, minőségi kifogások miatt az eredeti összeg egy részét is jogosan tartja vissza a fővállalkozó. Az ügyet jövő héten tárgyalja a kinti bíróság. (RTL Hírek)

Habonynak nem tetszett, tehát nem lesz
Januártól nem lehet vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezni olyan ellen, aki ezt nem akarja. A legismertebb olyan közéleti szereplő, akivel szemben már több vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményeztek, de nem akarta, az Habony Árpád a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója. Most ennek a rendszerváltás óta élő „rossz” szokásnak vége. Módosították a törvényt. (444)

A Lex Tiborcz Magyarországra van szabva
Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint azért kellett módosítani a közbeszerzési törvényt, mert az „így életszerű”. Az, hogy politikusrokonok is indulhatnak pályázatokon. A legérdekesebb példa ebben a sorozatban a miniszterelnök veje: az eddigi közbeszerzési törvény szerint Tiborcz István nem indulhatott, az újak szerint már igen. (444)

Ha van még két perced:

Egyre több tao-pénzt kap Seszták Miklós miniszter városának focicsapata. A másodosztályú klub 2013-ban 33 millió forint, idén már 1,26 milliárd támogatást kapott. (Menedzsmentfórum)

Nem kebelezi be a nemzeti parkok földjeit a Földalapkezelő; az Országgyűlés ez egyszer meghajolt az Alkotmánybíróság akarata előtt. (Napi)

Hiába a titkosszolgálati nyomozás, a titokban készült hangfelvételek, az MSZP-s Hiszékeny Dezső ragaszkodik ártatlanságához az ötmillió forintos korrupciós ügyben. (NOL)

Polt Péter legfőbb ügyész hivatalos válaszában jelentette ki, hogy a Questor-csoportnál valaki „hosszabb időn keresztül, több részletben, nagyösszegű készpénzt tulajdonított el”. (444)

A két évvel ezelőtt kamudoktorival lebukott köztisztviselő, Kertész-Bakos Ferenc a város támogatásával főiskolát alapítana Süvegen. (Magyar Narancs)

Frissült azoknak az állami cégeknek a listája, ahová beültetik a titkosszolgálat embereit. Az újak között van a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. is. (444)

Budapesten nem lesz a hamburgihoz hasonló népszavazás az olimpiai rendezésről. Tarlós István a kezdeményezést „politikai haszonszerzésnek tartja”. (Index)

Az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor Lakitelek Népfőiskolája 120 millió forintot kap működésre, 38 milliót pedig felújításra a költségvetésből. (Origo)

Az orosz védelmi minisztérium állítja, bizonyítékaik vannak arra, hogy az Iszlám Állam Törökországba szállít olajat. Szerintük Erdogan családja is érintetett az üzletben. (HVG)

Egy orosz ellenzéki csoport szerint a főügyész fia kapcsolatban áll egy hírhedt szervezetbűnözői csoporttal. (Meduza)

A FIFA legfontosabb szponzorai, többek között az Adidas és a Coca-Cola nyílt levélben szólította fel a szervezetet, hogy hiteles reformintézkedéseket vezessen be. (Bloomberg Business)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás