Hírek

Naiv, vagy hülye a magyar ügyészség?

Ezekről ne maradj le!
Naiv, vagy hülye a magyar ügyészség? (Index)
Na, ki újíthat fel utat Matolcsyék falujában? (Átlátszó)
Még jobb világ jön az állami vezetőkre (24)

Ha van 3 perced:

Naiv, vagy hülye a magyar ügyészség?
A kormányzati sikereket hirdető plakátok durván 600 millió forintba kerültek, ráadásul sürgősséget igénylő tényezőkre hivatkozva, nyílt versenyeztetés nélkül választotta ki hozzá a kormány a cégeket. Az ügyészség azonban elutasította az ellenzéki feljelentést, a szervezet szerint ugyanis nem feltételezhető, hogy a Miniszterelnökség így jogtalan előnyhöz akarta juttatni a vele szerződő gazdasági szereplőket. (Index)

Na, ki újíthat fel utat Matolcsyék falujában?
Az „új Közgéppel” dolgoztat Matolcsy György jegybankelnök felesége, jobban mondva a Matolcsy Gyöngyi polgármester vezette Balatonakarattya. Hirdetmény nélküli meghívásos pályázat nyerteseként újíthatja fel a település egyik utcáját az új kedvenc cég, amely  tavaly 86,5 milliárd forint árbevétel mellett 7,3 milliárdos eredményt ért el, tulajdonosának pedig csinos, 5,6 millirdos osztalékot termelt. (Átlátszó)

Még jobb világ jön az állami vezetőkre
A vezetői bérplafont havi 5 millió forintra emelik a pénzügyi szektorban, az energiaszolgáltatóknál  4 millióra, míg a többi állami cégnél 3 millió lesz a plafon. A Budapest Bank és az MKB vezérigazgatói a prémiummal együtt már így is többet keresnek a most elfogadott bérplafonnál. Ez az egész csak azért érdekes, mert Orbánék 2010-ben azt ígérték, véget vetnek a csillagászati fizetéseknek. (Index24)

Még mindig átláthatatlan a magyar pártfinanszírozás
Bár történt némi előrelépés a korrupció elleni harcban, de a pártfinanszírozás Magyarországon továbbra is átláthatatlan. Az utolsó, 2012-es felmérés óta nincs érdemi előrelépés – ez derült ki az Európa Tanács GRECO (korrupcióellenes államok csoportja) nevű szervezetének új, kiegészítő jelentéséből. Egy párt sem vállalja például, hogy kifehéríti a kampányok sokmilliós költéseit. (Index)

Nyomoz a rendőrség Siófok korábbi vezetésével kapcsolatban
Szépen lassan derülnek ki a volt siófoki önkormányzat válogatott mocsokságai. A mostani polgármester vizsgálatot indított, ám az eredményt a fideszes többségben lévő önkormányzati testület nem volt hajlandó megvitatni. Most egy helyi lakos perelte ki a dokumentumkat, amelyekből kiderült többek közt, hogy volt ingatlan, amit 99 évre adtak bérbe potom 20 millióért egy frekventált helyen.  (ATV)

Az ÁO kiperelte a jogi kari ösztöndíjakat – megint
Nem sikerült megállítani a pénzszórást az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Hallgatói Önkormányzatában. Hiába a hangzatos választási ígéretek, hiába az egyetemi közfelháborodás, bizonyos embereknek nyitva maradt a pénzcsap – nem is kicsit. Volt olyan HÖK-ös, aki másfél év alatt 1,2 milliót tett zsebre ösztöndíjként, tehát adómentesen. (Átlátszó Oktatás)

Súlyos vádak az MTA TTK ellen
Az MTA 9,5 milliárdért létrehozott természettudományi kutatóintézete hatalmas bajban van. A korábbi különálló intézeteket összevonták, ám mégis drágább a fenntartása és az adminisztratív költségek is nőttek, a kutatócsoportok teljesítményét külső, független intézmények nem mérik, az intézmény pedig csődközelben van. Az ÉS-ben megjelent cikk után az MTA TTK igazgatóját lecserelték. (Index)

Ha van még két perced:

Két új csatornával is megörvendezteti kevéske nézőjét az állami média. Állítólag M5 és M6 lesz az új adók neve. Tízmilliárdokat tolnak az intézménybe évente. (444)

Kínai gyógycentrum épülne a XV. kerületbe, a helyi fideszesek álmodták meg a létesítményt egy volt szovjet katonai kórházba – a végösszeg 26-32 milliárd forint lenne. (VS)

Az ellenzék szerint felveti a hűtlen kezelés gyanúját a tusványosi táborral kapcsolatos felújítás. (Átlátszó Erdély)

Ötmillió forintot fizetett a Kocsis Máté által vezetett önkormányzat a tulajdonában lévő városfejlesztési cégnek a használhatatlan, „dadaista” buszmegállókért. (Átlátszó)

Már bírói ítélet is igazolja, hogy Rogánék Portikéknak is adtak el ár alatt ingatlant, akik 50 millió forintot kereshetttek az üzleten.  (Blikk)

Magyarország Ghánának oszthatná az észt foci-ügyben, legalábbis erre utalt a rádióban a ghánai labdarúgó szövetség új alelnöke. Az ország eddig kinn volt a foci vb-ken. (HVG)

Megszűnik az egyik állami cég, amely a tiltás ellenére brókercégeknél tartotta a pénzét. 410 milliót veszített, jogutód nélkül tűnik el. (HVGAgrárszektor)

Brüsszel most azt vizsgálja Paks2-vel kapcsolatban, hogy állami támogatással épül-e az erőmű. Ha a válasz igen, akkor egy sor további vizsgálat jöhet. (Index)

Tovább szigorítja a közösségi média felügyeletét Ugandában az ország diktátora. Még egy kémprogramba is befektettek, amivel a lakosokat és az ellenzéket figyelhetik meg. (Global Voices)

Kisléta polgármestere januárban felfüggesztett börtönbüntetést kapott, így azonnal elveszítette munkáját, de lazán folytatta a megbízatását. Helyi abszurd. (NOL)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás