Egyéb

De most akkor hova dugjuk a „pénzes zsákos bugyit”?

Ezekről ne maradj le!

Durván túlárazottak az uniós projektek, ami a mutyit hízlalja (HVG)
Telefonbeszélgetések a Vizo-ügyben: hova dugjuk a „pénzes zsákos bugyit”?  (Átlátszó)
A végsőkig védte a Fidesz a kegyetlenül túlárazott játszóteret (444)

Ha van 3 perced:

Durván túlárazottak az uniós projektek, ami a mutyit hízlalja
Magyarország az éves GDP-jének kb. 3,5%-át kapja meg fejlesztési célra az EU-tól, enélkül egyszerűen nem is lenne gazdasági növekedés. A Transparency International jelentésében azt vizsgálja, mik az okai annak, hogy nagy a korrupciós kockázat. Például gyakori, hogy minél több pénzt, minél gyorsabban próbálnak elkölteni, és kevésbé fontos az, hogy hatékony-e a fejlesztés. A projektek így jócskán túlárazottak. (Napi, HVG)

Telefonbeszélgetések a Vizo-ügyben: hova dugjuk a „pénzes zsákos bugyit”?
2012-ben fogták el Vizoviczki Lászlót, azóta két eljárás is folyik ellene, lényegében adócsalás miatt. Bizonyítékként felhasználták a szórakozóhelyekben utazó „Vizó” embereinek telefonbeszélgetéseit. Sokat közülük az elfogás utáni napokban rögzítettek, ami riadalmat keltett az üzletvezetők körében – egy részük ráadásul családtag is. A korrupt rendőrök szerepe azonban nem bukik ki a lehallgatási anyagokból. (Átlátszó)

Óriástender az utolsó pillanatban a Miniszterelnökségnél
Lázárék ötmilliárdos tenderen keresnek szakembereket közbeszerzési tanácsadásra. Csakhogy egy olyan rendelet alapján, amelyről pontosan tudták, hogy érvényét veszti két nappal később. Ugyanis az új rendelet értelmében maga a Miniszterelnökség kell, hogy akkreditálja ezeket a szakembereket. A talányos pályázaton az a cég lehet a befutó, amelyik a győr-gönyűi kikötőtendert is bonyolította. Emiatt a tender miatt sikerült majdnem kizárni a Közgépet a közbeszerzésekből. (HVG)

A végsőkig védte a Fidesz a durván túlárazott játszóteret
Szegeden a Vadasparkban egy játszótér és egy virtuális sétát segítő eszköz került 265 millióba. Az eszközök és a virtuális sétához fejlesztett szoftver együtt is ki kellett volna jöjjön 40 millióból, utóbbi azóta be is döglött. A Fidesz korábban azzal védte a botrányos projektet, hogy EU-pénzből ment, Lázár szemrebbenés nélkül magyarázta, hogy az előkészítés 182 millióba került. Az önkormányzat felé eladósodott kivitelező cég köddé vált. A kínos projektet azóta elkaszálták.(444)

Silány szakdolgozatra emlékeztetnek a többmilliós tanulmányok
„A társadalmi felzárkóztatás csak a szeretet alapján valósítható meg.” Ilyen és ehhez hasonló bölcsességek vannak, abban a négy tanulmányban, amit a Türr István Képző és Kutató Központ rendelt meg, 24 millió forintért. A nyertes cég nemrég még egy EMMI államtitkár tulajdonában volt. Balog Zoltán októberben belső vizsgálatot rendelt el. (Index)

Gyarapszik a jegybank, de Matolcsyfalva is!
Az MNB Pallas Athéné alapítványa 890 millióért vásárolt meg egy régi MÁV gyermeküdülőt Balatonakarattyán, ahol Matolcsy felesége a polgármester. A papírokon még Kenese áll, mivel Akarattya csak 2012-ben vált le. Viták vannak a területhatárokról, mivel a kenesei önkormányzat szerint aránytalanul sok nagy-adófizető került át a Matolcsy-családhoz több szempontból kötődő településre. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Kemecsére ömlik az EU-támogatás: központja olyan, mint egy kis Ausztria a semmi közepén. Ennek persze köze lehet a polgármester és Papcsák szoros kapcsolatához. (HVG)

Dunakeszin nagyon akarták a CAF villamosok összeszerelését: új munkahelyekről is beszéltek, 900 milliós bevételt várnak. Most viszont egymilliárdos hitelt vesznek fel.(NOL)

Felmentették a hűtlen kezelés vádja alól az FKF Zrt. volt vezérigazgatóját. A vád szerint összejátszott egy cégvezetővel, aki egy pályázaton 200 millióval többet kapott az indokoltnál. (Origo)

Az oroszoknál a doppinglabor munkájába állami szervek is beleszóltak, minden orosz atlétát eltiltanának egy évre. De a most kibukó botrány csak a jéghegy csúcsa lehet. (Index)

A romániai köszolgálati rádió korábban megtagadta a választ az Átlátszó Erdély adatigénylésére, de rosszul tették – mondta ki a bíróság első fokon. (Átlátszó Erdély)

„A korrupció öl” – ezt skandálták romániai tűntetők, mikor az államfő elment hozzájuk. Közben lemondott a visszaéléssel vádolt román belügyi vezető. (Figyelő, 24)

Újabb vallomás a Volkswagennél: 800 ezer kocsinál az üzemanyag-fogyasztással és a szén-dioxid kibocsátás adataival is trükköztek. (444)

Brazília számos városában tüntettek a korrupció ellen. Az ügyészség szerint a kormánypárt tagjai dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb állami vállalaton keresztül. (Blikk)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás