Hírek

Tényleg elindulsz Giró-Szász volt cége ellen? Akkor kizárunk!

Ezekről ne maradj le!

Jogvégzett Fradi-szurkoló miatt bukhat a beléptető (Átlátszó)
Tényleg elindulsz Giró-Szász volt cége ellen? Akkor kizárunk! (Index)
Simicska már kétharmadért is építene felüljárót, de jaj neki! (444)

Ha van 3 perced:

Jogvégzett szurkolója miatt bukhatja a vénaszkennert a Fradi
Alkotmányjogi panaszt nyújtott be egy FTC szurkoló a vénaszkenner ellen. Érvelése szerint a stadionbajutáshoz elengedhetetlen biometrikus adatok megadása sérti az Alaptörvényben garantált jogokat (pl. a magánszféra védelmét, vagy az információs önrendelkezés jogot). A névtelenséget kérő Fradi-bérletes szerint a világon egyedülálló, 900 millió forintos berendezés alkalmazása biztonsági szempontból is felesleges. (Átlátszó)

Tényleg elindulsz Giró-Szász volt cége ellen? Akkor kizárunk!
A Miniszterelnökség három pályázatára 14-en, köztük nagy nemzetközi cégek jelentkeztek, de két kivétellel mindegyiküket kizárták. A maradék kettő közül egyet lepontoztak. Így végül mindhárom pályázaton a a Strategopolis Kft. nyert – a cég, amely tavalyig Giró-Szász András, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tulajdonában volt. A szerződések értéke 140 millió forint. (Index)

A Közgép akkor sem építhet, ha az sokkal olcsóbb lenne nekünk
A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette BKK döntését, amellyel kizárta a Közgépet egy budapesti felüljáró felújítására kiírt pályázatról. Eredetileg az A-Híd és a Strabag konzorciuma nyerte el a munkát, annak ellenére, hogy Simicska Lajos cége 238 millió forinttal olcsóbb ajánlatot tett. Ezt akkor „irreálisan alacsony” összegnek tartotta a közlekedési vállalat. Ugyanez történt az M0-ás déli szakaszán is. (444, Népszabadság)

Épül-szépül az OTP államközeli vetélytársa
Egyre közelebb a Magyar Posta, a takarékok és az FHB tényleges fúziója. Egy rendkívül bonyolult céghálón keresztül tulajdonolja egymást ez a három szereplő. A nemrégiben lebonyolított részvény-vásárlásokkal új nagybank jöhet létre. Az ügy kulcsfigurája Spéder Zoltán, az ismert kormányközeli üzletember, az Index tulaja. (444)

Vádat emeltek a romániai miniszterelnök ellen, vagyonát is zárolták
Victor Ponta román miniszterelnököt okirathamisítással, adócsalásban való bűnrészességgel, valamint pénzmosással vádolják az ügyészek, vagyonának egy részét zárolták. Érdekes módon Ponta nemrég több ingatlanát eladta vagy elajándékozta, nem tudni, kinek vagy kiknek. Miniszterelnöki posztjáról egyenlőre nem hajlandó lemondani. (Átlátszó Világtérkép)

Ha van még két perced:

Seszták miniszter lebuktatta a MET-et: a közléséből pont az ellenkezője derül ki annak, amit a magyar gázüzleten milliárdokat kaszáló titokzatos svájci gázcég állított. (444)

Nincs itt semmi látnivaló. A hazai intézmények szerint fel sem merül a korrupció gyanúja az uniós projekteknél. Nevetned kell? (444)

Korrupt munkaügyiseket ítéltek el Debrecenben. Gazdasági társaságokat, egyéni vállalkozókat figyelmeztettek arra, hogy ellenőrzést kaphatnak. (HVG)

Sok a bonyodalom a Quaestor-károsultak hétfőn indult kártalanítása körül. Az ügyfelek nem elégedettek, sőt tüntetést is szerveznek. (Index)

Vajon törvénysértő volt a kormányhivatal szerint, hogy egy fideszes expolgármester több milliós végkielégítést kapott, amit a felesége írt alá neki? Persze, hogy nem. (444)

Sok százmilliónyi támogatás jutott eddig a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia kutatóintézetének, eredmény viszont semmi. Hiába, ez az igazi művészet! (444)

Az Altus Zrt. vezette konzorcium szerződésének ügye leghamarabb szeptemberben kerülhet az Európai Parlament illetékes bizottsága elé. (Magyar Nemzet)

Egyesek éppen szét akarják lopni az állami földvagyont, miközben ellene vizsgálódnának, állítja Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő (NOL)

Ha bizonyíték szól ellene, közhivatalnok nem maradhat pozícióban – interjú Laura Codruta Kövesivel, a román korrupcióellenes hivatal vezetőjével (Napi Gazdaság)

Üzletközpontot építene Nagykovácsiban a CBA – a helyiek nem örülnek, az önkormányzat bizakodik. (Index)

Bruttó 128 millió forintot, a tavalyinál 20 millióval kevesebbet költünk idén az augusztus 20-i tűzijátékra. (444)

Majd hatmilliárd forintos bírságot kell fizetnie Spanyolországnak, mert hamis deficitadatokat adott le az EU-nak (Napi.hu)

Nagyon durva lett a spanyol „Kussolás törvénye”. Tilos az uralkodóval viccelni, politikussal nyilvános szóváltásba kerülni, rendőrt fényképezni. (Kreatív)

Korrupció és a nepotizmus uralja az állami vállalati szféra jelentős részét – Kínában. (Napi.hu)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás