Hírek

Rovásírás állami pénzből? Itt a Jobbik szerződéslistája!

Ezekről ne maradj le!

Rovásírás állami pénzből? Itt a Jobbik szerződéslistája! (Átlátszó)
Még több mutyi lesz az új közbeszerzési törvénnyel  (K-Monitor)
Nyomozás az oligarcha mamutcégénél (Hír24)

Ha van 3 perced:

Titkok és érdekességek a Jobbik szerződéslitáján
Az Átlátszó közérdekű adatigénylése után, kis vonakodásal, de mégis kiadta a Jobbik pártalapítványa a szerződéseinek listáját. A legtöbb támogatást az Iránytű Intézet kapja közvéleménykutatásra és tanulmányok írására. Sok pénz jutott a Barikád és az Alfahír  kiadóinak is, no meg a rovásírás népszerűsítésére. Az Átlátszó Erdély is átböngészte a szerződéseket: évek óta támogatják az EMI-tábort és a Székely Szigetet is. (Átlátszó ErdélyÁtlátszó)

Még több mutyi lesz az új közbeszerzési törvénnyel
A közbeszerzési törvény módosítását előkészítő Miniszterelnökség csak látszólag hagyott teret a társadalmi vitára, hiszen a tervezetre nem volt idő érdemben reagálni. A K-Monitor szakértői azt mondják, a törvény nemhogy visszaszorítaná a korrupciót, hanem még több lehetőséget ad az – eleve átláthatatlan – meghívásos beszerzések kiírására. (STOP, K- Monitor)

BRÉKING: Öccse is van Mészárosnak!
Tévedett, aki azt hitte, hogy a felcsúti polgármester egyedül fog hasítani a magyar közbeszerzési pályázatokon: az öccse is beszállt a „versenyekbe”. Jogilag ráadásul teljesen rendben van, hogy egyedül az ő cégétől kért ajánlatot egy állami cég, majd meg is egyeztek a céggel. Még pajszert is Mészáros Lőrinc öccsétől rendeltek a Várkert Bazárba. (Magyar Narancs)

Az oligarcha mamutcége nem fizetett az alvállalkozóknak
Így aztán azok feljelentették az Arcadom Zrt-t. Most csalás vádjával indult eljárás. A kifizetetlen alkállalkozók különböző budapesti, debreceni és szentesi projektekben vettek részt. Habár a fizetési problémák már 2011-ben elkezdődtek, a cég felszámolását csak idén januárban rendelték el. (Hír24)

Páratlan találékonyság a Szerb utcában
Így folytatja az V. kerületi önkormányzat a Habony Árpád miatt hírhedtté vált Szerb utca 9-beli lakásokkal való kavarást. Úgy döntöttek, hogy egy meg nem nevezett embernek juttatják szociális alapon az elhíresült épület egyik lakását. Mivel azonban zárt ülésen tárgyaltak és döntöttek, az iratot nem lehet nyilvánosságra hozni: a munkamódszert azonban igen. (Városszíve)

Mit titkolhat még el a magyar kormány?
Az államháztartás finanszírozásával kapcsolatos stratégiai fontosságú adatokat két, a háttérszámításokat pedig tíz évig is titkolhatják. Így még több olyan ügy lesz, amiről a nyilvánosság nem szerezhet tudomást. Igaz, a kormány ma is tetszése szerint adagolhatja az adatokat, így egyelőre fölöslegesnek tűnik a javaslat. (HVG)

Ha van még két perced:

Az USA román és bolgár köztisztviselőket is kitiltott. Ők is a sötétben tapogatóznak, hiszen az amerikai külügy nem árul el neveket. (444)

Ha lenne is a korrupciót vizsgáló hivatal, könnyen érdekcsoportok leszámolási eszközévé válna – véli egy neves magyar korrupciókutató. (168óra)

Nem bünteti meg a KLIK a tanárt, akinél nem kaptak egyest a házifeladat hiányáért a diákok, ha az osztálypénzt időben befizették. (Átlátszó Oktatás)

Az ajkai stadiont is Orbán vejének cége, az Elios világítja majd ki, ami konzorciumban nyert az önkományzat által kiírt pályázaton. (Origo)

Havi 250 ezerért szerkesztik Fazekas Sándor Facebook-oldalát. Igaz, a Földművelésügyi Minisztérium kijelölt munkatársa ezért a pénzért fotókat is készít. (HVG)

A fegyverpiacért versengő nagyhatalmak nem törődnek azzal, hogy a vásárlók tiszteletben tartják-e majd az emberi jogokat vagy követnek-e el háborús bűnöket. (Átlátszó)

Nyolc év letöltendő börtönbüntetés, Romániában ennyi járt az ingatlanmutyiban érintett fővárosi polgármesternek. (ATV.hu)

Ismét a korrupció elleni kiállásról beszélt Ferenc pápa pünkösdi beszédében. A Népszava összeszedte, mit tett eddig a korrupció visszaszorításáért.(Népszava)

Olaszországban elfogadták a korrupcióellenes törvényt, ez alkalomból a Bruegel Intézet készített elemzést a korrupció ártalmairól az országban. Tanulságos. (HVG)

Megbukott a korrupció a spanyol helyhatósági választásokon: a korrupcióval leginkább fertőzött területeken elvesztette évtizedes bástyáit a spanyol Partido Popular. (Átlátszó)

Korrupció miatt immár jogerősen is elítélték a volt izraeli miniszterelnököt. Olmert a bíróság szerint több százezer dollárt kapott borítékokban. (444)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

 

Megosztás