Egyéb

Nézd meg, hogyan trükközik Simicska gecizés helyett!

Ezekről ne maradj le!

Hernádi ismét az Interpol-listán (MNO)
Egy helyett 6700 cég szívhatja meg a reklámadót. (Kreatív)
Megválik a VS.hu a Rogán szavába vágó újságírótól (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Hernádi ismét az Interpol-listán
Újra szerepel az Interpol körözési listáján Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, akit egyszer már a magyar cég ügyvédeinek közbenjárására az Interpol levett onnan. Az intézkedés valószínűleg jelzésértékű: a nemzetközi rendőri szervezet nem látta indokoltnak a szerepeltetés szüneteltetését. Hernádit Horvátországban azzal vádolják, hogy megvesztegette a korábbi kormányfőt, hogy a Mol megszerezhesse az INA irányítási jogát. (Napi, MNO)

Trükkök százai a Simicska-birodalomban
Valószínűleg egy médiahatósági eljárás miatt adta el Simicska Lajos a médiacégeiben nemrégiben megszerzett tulajdonrészeit. Az NMHH-nak ugyanis a friss tulajdonszerzés után törvényi kötelessége vizsgálni a médiapiaci koncentrációt. A gyors továbbértékesítéssel azonban a hozzá közvetlenül köthető tulajdonrészek nem érik el azt a mértéket, amely túlzott piaci koncentrációt jelentene. (Origo, HVG)

A túlbuzgó újságíró
Hivatalosan közös megegyezéssel távozik a VS.hu-tól egy újságíró, de igazából állítólag azért, mert Rogán Antal szavába vágott egy sajtótájékoztatón, amit a Magyar Nemzeti Bankban tartottak. A hivatalos indoklás szerint az újságírót szakmaiatlansága miatt küldték el, de más források szerint a Matolcsy György rokonságához köthető újság politikai nyomás hatására döntött így. (Átlátszó)

Egy helyett ezrek szívnak
Akár 6700 céget és más szervezetet: egyházakat, nonprofit cégeket és önkormányzatokat is érinthet a reklámadó, amit az RTL-re terveztek, de most szétterítenek a piacon. Az adatok azt mutatják, hogy a 100 legnagyobb árbevételű médiacég akár fele nem tudná kigazdálkodni nyereségéből a reklámadót jelenlegi bevétele és költségei mellett, ha a bevételének átlagosan fele reklámból származna. (Kreatív)

Elszólta magát az államtitkár
Orbán Viktor hetek óta arról beszél, hogy a mindjárt lejáró orosz-magyar gázszerződésről kellett tárgyalnia Vlagyimir Putyinnal. Az energetikai államtitkár azonban múlt időben beszélt a parlamentben a szerződés meghosszabbításáról. Ez is azt igazolja, hogy a gázszerződés erőltetése inkább csak a látogatás ürügye volt. Putyin erőt demonstrálni jött Budapestre. (444)

Így foglalta el Putyin Csehországot
Egyre inkább orosz érdekszféra uralja Csehországot, ahol az orosz titkosszolgálat folyamatosan terjeszkedik, az energiafüggőség 2014 óta teljesen Moszkva felé mutat, Karlový Vary központja és legpatinásabb szállodái pedig szintén orosz kézben. (Világtérkép)


Ha van még két perced:

Nagy ívű korrupcióellenes programmal készül a kormány, de az is lehet, hogy megint a fióknak gyártanak valamit. Újraírnák a pártfinanszírozást és átlátszóvá válna a közbeszerzés. (Napi)

Két megtörtént eseten keresztül mutatták be a Kehi munkatársai, hogy csalják el az uniós támogatásokat a vállalkozások: fiktív költségektől a trükkös közbeszerzésekig. (Napi)

Nyalás a köbön. Egy fideszes államtitkár majdnem a havi nettó illetményét rááldozta, hogy főnökét, Lázár Jánost meglepje egy, a minisztert ábrázoló festménnyel. (Blikk)

Elharapózó magyar korrupcióról tudósított a Deutsche Welle. A német közszolgálati adó A felcsúti stadionnal, Simicska Lajossal és a Közgép közbeszerzéseivel szemléltette a helyzetet. (HVG)

Az új görög kormány nagyon igyekszik, hogy felvegye a harcot a korrupció ellen. Van nekik külön miniszterük is erre, aki valóságos keresztes háborút hirdet. (Ekatherini)

Megosztás