Egyéb

Így épül-szépül Mészáros állatfarmja

Ezekről ne maradj le!

Kik az oroszbarát tüntetők? (Átlátszó)
A nagy oligarcha-háború tétje (Véleményvezér)
Így terjeszkedik Mészáros Lőrinc. (Magyar Narancs)

Ha van 3 perced:

Nyomozás a rejtélyes ukránok ellen
Habony Árpád informális miniszterelnök volt ukrán barátnőjének családi cégei ellen nyomoz az adóhatóság. Négy éve már egyszer letartóztatták az egyik Uszikovot, de végül elengedték. A férfi a tavaly elűzött Viktor Janukovics elnöksége alatt udvari húsbeszállító volt – akkor Moszkvába költözött, de egy-két éve visszatért Magyarországra. (Figyelő)

A nagy oligarcha-háború tétje
Az Orbán-Simicska háború nem két ellentétes világkép küzdelméről szól és minden bizonnyal nem hazánk érdekeinek eltérő értelmezésén robbant ki. Végső soron azonban az ország orientációjára gyakorolt hatása lesz a legfontosabb következménye. Oroszok vs. Nyugat. (Véleményvezér)

Kubatovtól a kommunistákig
Nagy a ködösítés a Putyin orosz elnök látogatásához időzített oroszbarát rokonszenvtüntetés szervezőiről és finanszírozásáról. Magyarországi kapcsolataik között mindenesetre a szélsőjobb éppúgy képviselteti magát, mint a szélsőbal. (Átlátszó)

Orbán kedvenc polgármestere és a hús
Hatalmas sertésfarmot épít a felcsúti polgármester cége: Mészáros Lőrinc Székesfehérváron is nyitott egy húsboltot. Közben feltöltötte az internetre új vagyonnyilatkozatát is, amiből az derül ki, hogy 80 millió forinttal kevesebb lett a betéti számláján. (Magyar Narancs)

Vádak a Tesco ellen
A kereskedelmi törvény előírásait megkerülve, több jogcímen szed éves szinten milliárdos nagyságrendű sarcot magyarországi beszállítóitól a Tesco áruházlánc – állította a Magyar Nemzet az áruház egyik, név nélkül nyilatkozó volt vezetőjére hivatkozva. A forrás szerint a cégnél éves szinten milliárdos nagyságrendű pluszbevételt jelent a gyakorlat. (Magyar Nemzet)

Újabb homályos stratégiai megállapodás
Ezúttal az Erste Bankkal dealel a kormány: a bankcsoport korábban azt mondta, csak azzal a feltétellel ad részesedést a kormánynak a magyar leánybankból, ha az javít a bankok üzleti környezetén. Most 15 százalékot elad, cserébe csökken a bankadó és lesz stratégiai megállapodás.

Ha van még két perced:

Sajátos ítéletet hozott az Alkotmánybíróság egy még 2010-ben indult adatigénylési ügyben: csak azért, mert jogtalanul titkolták el az adatokat, azokat még nem kell kiadni. (444)

Mindenesetre érdekes, hogy pont most. Tulajdonost váltott a Századvég Gazdaságkutató. Már nem az alapító Heim Péter a többségi tulajdonosa az intézetnek. (HVG)

Orbán nem foglalkozik Simicskával  – ezt reagálta a miniszterelnök az oligarcha múlt pénteki kirohanására, melyben „gecinek” nevezte őt. (HVG)

A RomNet megpróbálta feltérképezni, kikhez juthatott az ORÖ pénze, kik kaptak tízmilliókat úgy, hogy az parlamenti politikusok számára is korrupciógyanús lett. (RomNetHVG)

A szerb miniszterelnök nem rajong az oknyomozó újságírókért: egy korrupciót leleplező cikk miatt sározza be az újságírókat. (Global Voices – Átlátszó)

A paksi bővítés ügyvédjének díjára kíváncsi az LMP. A projekttársaság szerint nem közérdekű adatról van szó. (HVG)

A cseheknél se halad a korrupció elleni küzdelem, sőt, a helyi Transparency bírálta a kormányt, amely gyakorlatilag nem tesz semmit. (Prague Post)

Egy határokon átnyúló oknyomozás buktatott le egy olasz rendőrt, aki egy nemzetközi közösségi szájtot használt fiatal lányok megerőszakolására. (IRPI)

A New York Times érdekes nyomozó cikke a manhattani luxuslakásokat felvásárló külföldiekről. (NYT)

Megosztás