Egyéb

Nézd meg, hogy gurul el Kocsis Máté gyógyszere!

Ezekről ne maradj le!

A kofakirálytól Portik Tamás letartóztatásáig.(Átlátszó)
A miniszterelnök veje egymilliárdos tendert nyert. (Hír24)
Megszólal a Rogán-ügyben feljelentést készítő jogász. (HVG)

 

Ha van 3 perced:
Folytatódik Rádi Antónia sorozata az Átlátszón
Az éjszakai élet meghatározó alakjai, bankvezetők, politikusok, szépségkirálynők – nagy vonalakban így fest a belvárosi ingatlanmutyiban jól járt Szetlik-Pápa család kapcsolatrendszere. Szembetűnő: mintha gyakrabban fordulna elő sztorijukban zsarolásként is értelmezhető nyomásgyakorlás, mint a hagyományos gazdálkodó famíliák életében. Az Átlátszó cikksorozatának harmadik része.

Rendszereken átívelő mutyi
Az állítólagos V. kerületi ingatlanpanama lényegét nem az egyes ingatlaneladások, hanem az ezekből kirajzolódó rendszer jelöli ki a feljelentést készítő egyik jogász szerint, aki úgy véli, hogy az ügyészség és a rendőrség ingatlanszakértők kirendelésével tudná bizonyítani a visszaéléseket, akárcsak a Hunvald-ügy esetében tették. Ennek ellenére komoly kételyei vannak, hogy erre sor kerül.

Kocsis Máté és az elgurult gyógyszer
Nem várt fordulatot vett a Józsefvárosi Önkormányzat január 22-i képviselő-testületi ülése. Átláthatósági programot ajánlott egy ellenzéki képviselő, mire Kocsis Máté polgármester kifakadt és egészen durván nekiment a korrupcióellenes civil szervezeteknek, valamint az adóforintok elköltéséről érdeklődő állampolgároknak. Érdemes megnézni a 23 perces felvételt, de a türelmetlenebb olvasók kedvéért, az Átlátszó kiporciózta a paprikásabb falatokat.

Tiborczék nem tudnak veszíteni
Tiborcz István cége ezúttal egy egymilliárdos közvilágítási tenderen futott be győztesként – írja a Hír24. Az Elios Innovatív Zrt. és jogelődjei két év alatt a 360-szorosára növelték árbevételüket: a társaság a semmiből vált szempillantás alatt sok milliárdos vállalattá. A vállalat vezérigazgatója azt mondja: a cég sikeréhez nincs köze, hogy Orbán Viktor veje is résztulajdonos.

Eltávolodott Nyergestől, bedőlt a cége
Az Átlátszó blogja egy érdekes csatáról ír, ami a Nagy Oligarcha-háború egy vidéki, céges mellékfrontján zajlott: a bíróság fizetésképtelenné nyilvánította és elrendelte egy dunaújvárosi ingatlanos cég. felszámolását. A társaság egy olyan üzletemberé, akit egykor a Fidesz másodvonalbeli oligarchái közé sorolták: Nyerges Zsolt Közgép-elnökhöz közel állt. De aztán eltávolodott tőle, most pedig be is dőlt a cége.

Elmeszelték a Budapest Szíve programot
VS.hu úgy értesült, hogy a magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU csalás elleni hivatala egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt. Az OLAF tavaly év végén zárta le a nyomozást, közbeszerzések miatt vizsgálódtak. A jelek irányított pályázatra utalhattak.

Összevissza szórta a pénzt egy ELTE-s HÖK
Az Index szerint összevissza osztották a pénzeket az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzatában, derült ki azokból az adatokból, amiket csak két év pereskedés után adott ki az egyetem. Hiába fogadott el a HÖK egy szabályzatot arról, hogy melyik tisztségviselő mennyi pénzre jogosult, ezt nem tartották be. A hallgatók adómentes jutalom- és ösztöndíjkeretét sokszor használták gólyatáborok, bulik költségeinek finanszírozására.

Ha van még két perced:

A jobboldali Magyar Nemzet a Tesco ügyeit nyomozza: a lap szerint tízmilliárdokkal csökkentette  a 2013-as üzleti évben adóalapját a magyarországi leánycég. Korábban, amikor még “kedvenc” volt a cég, dícsérte a kormányközeli Századvég.

Egykori államtitkár venné meg az Újpestet. A Cink.hu szerint Orbán egyik kedvenc focicsapatának megvételéről tárgyal a mostani belga tulajdonossal Vályi Nagy Vilmos egykori infokommunikációs államtitkár.

Megszavazták: nem mutyi a mutyi: Nem érdekes, ha milliókkal károsították is meg a fogyasztókat, nem lehet megbüntetni azokat a cégeket, amelyek kartelleztek a 2012–2013 között kiírt állami hulladéktendereken.

Gül Baba türbéjének felújítása nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy lett.  Ez a trükk, vagyis a kiemeltté nyilvánítás a kormány kedvelt eszköze, ilyenkor gyorsabban és kevésbé átláthatóan lehet építkezéseket eszközölni.

Tudja melyik helyettes államtitkár keres többet Orbánnál is? A Blikk kezdett el utánajárni, hogy melyik államtitkároknak és helyettes államtitkároknak van felügyelő bizottsági tagságuk és milyen cégeknél, mert náluk, önkormányzati dolgozókkal ellentétben, ezt nem tiltja törvény.

Taxismutyit sejt a Népszabadság Bonyhádon. Január elseje óta engedély nélkül szállítják az utasokat a taxisok Bonyhádon. Nem rendezték még ugyanis a taxidrosztok ügyét, az önkormányzat szerint ez februárban történhet meg.

Vádat emeltek Hiszékeny Dezső ellen. A hivatalos megfogalmazás szerint vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Szerinte fedett nyomozó segítségével mártották be.

 

Megosztás