Egyéb

Ki nyelte le a tanárok pénzét?

Ezekről ne maradj le!

Névsorolvasás: kik maradtak Simicska emberei közül? (Átlátszó)
Orbán elengedte a kormánypárti sajtó kezét. (VS)
Pálinkás lett a tudomány Vajnája. (Index)
Milliárdokat bukhat az állam Töröcskei bankján. (HVG)
Ring-gate: A 12 ezres óradíjból 1500 forint jutott el a tanárokig. (HVG)

 

 

Ha van 3 perced:

Névsorolvasás háború közben

Sokan találgatják mostanában a Simicska Lajos és Orbán Viktor közti konfliktus lehetséges kimenetelét. Az Átlátszó összeállításából az derül ki, hogy ez a háború, legalábbis az állami és uniós források feletti befolyás tekintetében, már eldőlt. A 2012-ben a Simicska Lajos vagy Nyerges Zsolt érdekköréhez tartozóként azonosított vezető beosztású tisztviselők háromnegyedét mára eltávolították abból a pozícióból, ahová a 2010-ben kerültek.

Elengedték a kormánypárti sajtó kezét
Szintén a fenti Orbán-Simicska háborúskodás része, hogy – a VS.hu értesülései szerint – Orbán Viktor múlt pénteken találkozóra hívta a kormánypártinak tartott médiumok vezetőit. Ott azt közölte velük, hogy a jövőben a közmédiára támaszkodik a kormány, őket pedig nem kívánja tovább támogatni. Ennyike. Van olyan résztvevő, aki másként emlékezik.

Pálinkás József lett a tudomány Andy Vajnája
Az Index szerint nem csillapodik a kutatók felháborodása az állami finanszírozási rendszer átalakítása miatt, az önálló OTKA megszüntetése sokak szerint a tudomány autonómiájának felszámolását jelenti. A kutatási pénzek elosztásáról mostantól egy kormányhivatal és Pálinkás József dönt. Központosítás, egyszemélyi döntések és a garanciák hiánya jellemzi a rendszert.

Milliárdos bukás a Töröcskei-kalandon
Nem árulja el a Nemzetgazdasági Minisztérium, miért látta jó üzletnek, hogy az állam 3 milliárd forintért bevásárolja magát a Széchenyi Bankba – írta a HVG, amely perre megy a befektetési döntést megalapozó dokumentumokért. A szinte feles állami bank engedélyét a törvénysértő működés miatt a jegybank egy hónapja kénytelen volt visszavonni. A kormány kalandján sokmilliárdnyi közpénz úszhat el és milliárdokat bukhatunk banki ügyfélként is.

Ring-gate
Vajon, van-e biztosabb üzlet annál, ha egy nyelvtanár egy szuper uniós megaprojekt keretében tartott nyelvórákon dolgozik? Első látásra nincs, a HVG cikksorozatából mégis az derül ki, hogy csak a tanárok jártak pórul. Az egyébként ma is működő és továbbra is állami megbízásokat kezelő nyelviskola nem akart fizetni, a cikkek hatására végül Karácsony előtt bezsarolta a tanárokat: ha pénzhez akarnak jutni elégedjenek meg csökkentett összeggel.

A NER nagy túlélői
Új sorozatot indít az Átlátszó oknyomozó blogja, a Nemzeti Együttműködés Rendszere legnagyobb túlélői címmel, hiszen vannak olyan figurák a rendszerben, akik az új felállásban is talpra estek, bár a korábbi balliberális kormányok és/vagy kormánypártok holdudvarának beazonosítható figurái voltak. Az első részben Fényi Tibor.

Ha van még 2 perced:

Kevesebb vagyonosodási vizsgálattal több adókülönbözet folyt be tavaly – büszkélkedik a NAV.

Nem működik a diplomamentés: a nyelvvizsga hiányában diploma nélkül maradt ötvenezer hallgatóból csak 5500 jutott el a támogatási szerződés megkötéséig.

„Meg lehet élni 47 ezer forintból”, de jobb, ha valaki az állami Szerencsejáték Zrt. egyik cégénél kap fontos állást. Például az a fideszes képviselő is, aki szerint elég a 47 ezer.

A Vs.hu összeszedte a nyolc legmeredekebb belvárosi ingatlanbizniszt, amelyeknél erős a gyanú arra, hogy nem tiszta üzletek voltak. Az Index a feljelentéstközli, Rogán közben magyaráz.

Szilvásy György volt titokminiszter ártatlan az UD-botrányban, de titok, hogy miért. Titkosították az ítéletet.

Orosz katonatiszt indíthatta a gyilkos rakétát az MH17 utasszállító ellen – állítja a Correctiv oknyomozó portál.

Tolmácsot kér az Átlátszó, informatikust keres az oknyomozó portál, aki elhivatott, de pénzt is akar keresni szuper melókkal.

 

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

Megosztás