Egyéb

Mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Ezekről ne maradj le!

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben? (Átlátszó)

A legtöbb pénzt a gázon lehet keresni Magyarországon. (444)

Rejtett kamerával lepleztek le egy korrupt tanárt. (Átlátszóoktatás)

 

Ha van 3 perced:

Mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Folytatódik az Átlátszó oknyomozó cikksorozata az V. kerületi ingatlanbotrányról. A legújabb rész az egyik érdekes kedvezményezett életútját mutatja be. Az üzletember már a rendszerváltást megelőző zavaros években is próbálgatta szárnyait, aztán több cégben is a jelenlegi belügyminiszter cégtársa lett. Regényes életútját a titkosszolgálati levéltárból indítja a lap. Közben valamit  nyomozgat a rendőrség, annak végéig pedig nem ad el újabb ingatlanokat az V. kerület. Az Index a kerület fő ingatlanosát mutatja be.

 

A gáz a legjobb üzlet

A 444 arról ír, hogy a gázon lehet a legtöbbet keresni Magyarországon már ha valaki jó helyen van. Az üzlet nyertese egy svájci offshore cég, amely olyan lehetőséget kapott a magyar államtól az utóbbi négy évben, ami egészen egyedülálló módon tudta gazdagítani a tulajdonosait – akik persze ismeretlenek, svájci cégek mögé rejtőznek. Kérdés, ki kap jutalékot? Feljelentés már volt az ügyben, a magyar nyomozóhatóságok szerint minden rendben.

 

A válasz: csak!

Vajon miért lett stratégiailag  kiemelt jelentőségű egy belvárosi szálloda – tűnt fel az Átlátszónál, és az oknyomozó portál közérdekű adatigénylés segítségével próbálta kinyomozni az erről szóló kormányzati előterjesztés hátterét. A válasz röviden: csak! A szálloda jordán üzletemberek kezén van, akik mindenhol sikeresen tevékenykednek, kivéve itt – Budapest egyik legjobb helyén. Érdekes.

 

Vagy okos vagy, vagy gazdag

Az Átlátszóoktatás blog egy rejtett kamerával készült videófelvételt mutat be, amelyen egy szombathelyi szakképző iskola egyik tanára érdekes dolgokkal szórakoztatja a diákjait, például azt, hogy pénzt szed tőlük, hogy cserébe tanulmányi előnyhöz juttassa őket. Az ügyben vizsgálat indult.

 

Kiherélt útdíjrendelet

Nem lesz fizetős a ferihegyi reptérre vezető út, a megyei matricák bizonyos esetekben a megyén kívül is érvényesek lehetnek, a BKV-buszok megúszhatják a díjfizetést. A kormány az Index szerint jelentősen változtathat a januárban bevezetett útdíjrendeletén. A fideszes polgármesterek közben ezerrel lobbiznak.

 

 

Ha van még 2 perced:

Közpénzen küldik Mészáros Lőrinc boltjába vásárolni a nyugdíjasokat Alcsútdobozon, de a falu fideszes polgármestere szerint nincs gond Mészáros boltjának támogatásával.

Zárt ajtók mögött kezdődik Vizoviczki László és 21 társa vesztegetési ügyének tárgyalása Debrecenben. A vádlottak többsége civil, de rendőr, tűzoltó és pénzügyőr is van közöttük.

Többek között egy korrupciógyanús ügy miatt is lázadoznak a kormány által kinevezett kancellár ellen a Színművészeti Egyetemen.

 

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

Megosztás