Egyéb

Százmilliót kaszált a Belvárosban, de nem mondja el hogyan!

Ezekről ne maradj le!

Habonynak éveken át volt cége a Századvég elnökével Luxemburgban. (RTL)

Belvárosi ingatlanmutyi: százmilliót kaszált egy üzleten valaki. (Népszabadság)

Még mindig nincs vége a bróketbotránynak, újból kezdődik a bírósági per. (HVG)

Egy oligarcha bukása: Töröcskei életútja. (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Habony-Heim buli
Közös céget működtetett méghozzá Luxemburgban éveken keresztül a kormányfő tanácsadójaként emlegetett Habony Árpád, és a milliárdos kormányzati megrendeléseket elnyerő Századvég elnöke, valamint helyettese. Az eddig titkos cégről az RTL  riportja számolt be, 2010-ben jegyezték be a kedvező adózásáról híres országban, és az iratok szerint befektetési tanácsadással foglalkozott. Heim Péter, a Századvég elnöke az RTL Híradónak azt mondta, igazából semmire sem használták a céget, de minden díjat és adót befizettek utána.

Százmilliós haszon egyetlen üzleten
Népszabadság a belvárosi ingatlanbotrány újabb fejezetét mutatja be: eszerint 100 milliós hasznot hozott egyetlen ügylet a Fehérvár FC-hez köthető cégnek. Ekkora kedvezményt kapott egy kiskörúti üzlethelyiség megvásárlásához a székesfehérvári futballklub korábbi, adócsalásért elítélt ügyvezetőjének érdekeltségébe tartozó vállalkozás. A két helyiségben ma Spar üzlet működik.

Dézsávü? Na, ne!
Újrakezdődik, az elejétől fogva a Kulcsár-botrány bírósági tárgyalása. Igen, már egy évtizede indult a 2003-as botrány utáni eljárás, amely többek között azért húzódik, mert a bírósági ülnök kiöregedett belőle, egyesítettek vádiratokat, és egy szakértő is meghalt. Elsőfokú ítélet hozzávetőleg fél év múlva várható. A vád továbbra is az, hogy Kulcsár a KH Bank brókercégének dolgozójaként offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta az ügyfelek pénzét. Többek között az állami autópálya cégét is.

Egy oligarcha bukása
Magán üzleti érdekeltségeire hivatkozva távozik az Államadósság-kezelő Központ éléről Töröcskei István. Ez a magánügylet valószínűleg az érdekeltségébe tartozó Széchenyi Bank becsődölése volt. Az Átlátszó blogja a vadregényes karrierrel rendelkező üzletember életútját írja le a világháború utáni Németország legnagyobb csalásától (amit nagyon közelről látott) a Simicskával és Nyergessel való kapcsolatáig.

Állami karcsúsítás
Duplájára dagadt a Miniszterelnökség állománya, írta meg a Világgazdaság, annak ellenére, hogy a politika folyamatosan karcsú államról beszél. Lázár János tárcájánál ma háromszor annyian dolgoznak, mint 2012-ben, de ha levonjuk ebből az NFÜ beolvasztását akkor is kétszeres a szorzó. Összességében se jobb a helyzet: mintegy 10 százalékkal bővült a minisztériumok apparátusa csak az elmúlt három évben.

Bukott trafikmutyi-per
Első fokon egy volt trafikosnak adott igazat az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban, mert az ítélet szerint a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztott egy  soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon.

Az államnak erre nincs pénze
Nincs, aki kifizesse a vörösiszap-katasztrófában szüleit elveszítő férfi kártérítését. Hiába zárult ugyanis jogerős ítélettel egy per, hiába járna a Bors cikke szerint a férfinak 8,5 millió forint, gyermekeinek pedig 2-2 millió forint, mert elveszítette a szüleit: a férfi ügyvédje szerint a kártérítést sosem fogják tudni behajtani, mert a Mal-t felszámolták, az állam pedig nem vállalta át a kártérítések kifizetését.

 

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

 

Ha van még 2 perced:

Orbán korábbi államtitkára is kiakadt azon, hogy környezetvédelmi termékdíj terheli ezentúl a napelemeket Magyarországon, ami persze világszabadalom. A minisztérium magyaráz.

Március közepétől jön a vasárnapi zárva tartás, a Blikk cikke szerint ugyanakkor maradt pár kiskapu a törvényben.

Feljelentették a kormányellenes tüntetőket a pénzügyeik miatt, mert több adományt gyűjtöttek, mint amennyit elköltöttek, és akkor adóztak-e utána?

Az osztrákok kifejezetten jól járnak a megyei matricával, bár nem ez volt a kormány szándéka.

Zorbasz a közbeszerzési felelős is nyakig benne volt abban a görög korrupciós botrányban, amelyben egy német cég kent meg hivatalnokokat a görög védelmi tárcánál.

Transparency International blogja nemzetközi példákat idéz arra, hogy az adatújságírás hogyan segíthet a korrupció elleni küzdelemben.

És végül továbbra is 4 ezer független embert keres az Átlátszó. Olyanokat, akik fontosnak tartják a kezdeményezésünk támogatását. Már több, mint 1800-an csatlakoztak, de még 2128 embert keresünk.

Megosztás