Egyéb

De minek jön Putyin Budapestre?

Ezekről ne maradj le!

Valami miatt nyomoznak Rogán volt kerületében, de nem mondják meg miért. (VS)
Putyin valószínűleg az EU-szankciók ellen akar lobbizni Orbánnál. (Origo)
Továbbra is felügyelőbizottság nélkül működik a milliárdokat költő MNB. (HVG)
A magyar állampogárságbiznisz leleplezője kapta a Soma-díjat. (Átlátszó)

 

Ha van 3 perced:

Belvárosi ügyek
VS.hu írása szerint az V. kerület korábbi jegyzőjét és egy vállalkozót gyanúsított meg az ügyészség abban a nyomozásban, amely hónapok óta tart Belvárosban. Az viszont kínos, hogy senki nem mondja meg továbbra sem, hogy milyen ügyről van szó. A lap találgatása szerint arról az ügyről lehet szó, amelynek során a belvárosi önkormányzat 2011-ben kedvezményesen értekesített egy ingatlant Portik Tamás élettársának. Rogán Antal később közölte, az ügy miatt még 2012-ben vizsgálatot rendelt el, majd menesztette a jegyzőt.

Soma-díj a vízummaffia leleplezésért
A legnevesebb magyar oknyomozó újságírói díjat, a Soma-díjat vehette át Szalai Bálint, az Index munkatársa, aki a magyar állampolgárság-bizniszt mutatta be tavalyi cikksorozatában. Az írások gyönyörűen végigvezették, hogy a hebehurgya módon megalkotott kettős állampolgárság törvény utat nyitott a korrupciónak, olyannyira, hogy az ukrán maffia is fantáziát látott benne, és tízezrével osztogatták a magyar állampolgárságot. És mi lett Szalai jutalma? Jól lehazaárulózták.

Gáz és EU
Az uniós szankciók ellen és a hosszú távú gázszerződés miatt jöhet Budapestre tárgyalni februárban Putyin – írja az Origo. A lap találgatása szerint az orosz elnök egyik legfontosabb célja, hogy az alacsony olajár miatti sanyarú  oroszországi gazdasági helyzetben enyhüljenek a márciusig érvényben lévő jelenlegi EU-s intézkedések. Idén lejár a tíz éve kötött hosszú távú gázszerződés is Magyarországgal, erről is esik majd szó a budapesti látogatáson.

Nem létező gépekre százmilliók
A Napi Gazdaság szerint százmilliókat lophattak ki az uniós közös kasszából, miután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal le sem gyártott gépekről adott igazolást cégeknek. A szervezet most feljelentést tett. Az ügy egyébként még 2009-es. Nagyjából fél tucat vállalkozás jutott így pénzhez, amelyek egy része csak néhány héttel a pályázati kiírás előtt alakult.

Zavartalan pénzlapátolás
HVG szerint érdekes, hogy továbbra is felügyelőbizottság nélkül működhet a közben milliárdokat költő MNB. Matolcsy alatt ez nem baj, Simorék idején erre különösen háklis volt a Fidesz. A lap szerint Orbánék összeugrasztották az ellenzéket, akik nem tudnak dűlőre jutni, ki legyen a jegybank felügyelőbizottságába. A kormányoldal írta át úgy a törvényt, hogy felrúgva a hagyományokat, úgy is működhet az MNB, hogy nincs, aki folyamatosan, közelről ellenőrizhetné.

 

 

Ha van még 2 perced:

Orbán kisbusza. Nem elég, hogy az OTP magángépén ment Párizsba, hazafelé megállt Zürichben, de maga után vitette a kisbuszát is. De a kormány szerint a franciák kérték.

Nagyon, nagyon köszönjük! Az Átlátszó összesítette a tavalyi magánadományokat és nagyon jó érzés, hogy fontosak vagyunk. Itt a pontos elszámolás.

Lemondott az Államadósság-kezelő Központ vezetéséről a Széchenyi Banknál és egy takarékszövetkezetnél is „sikeres” üzletember. Magán üzleti érdekeltségeire hivatkozik.

Nem Áder János fia az egyetlen, aki a közmédiánál kötött ki, az Átlátszó blogja szerint Menczer Erzsébet fideszes politikus fia is a közmédiában dolgozik.

Már hivatalos, hogy a Tesco 13 üzletet zár be Magyarországon, az üzletbezárások több mint 500 embert érintenek. Az Átlátszó térképet gyártott hozzá.

Titkolták a számokat, pedig érdekesek: Az előző ciklusban ötven százalékkal növekedett az egyházak által fenntartott iskolák száma. A Népszabadság szerint elithálózat épül.

Szivatják a magánnyugdíjpénztári tagokat. Ha valaki nem igazolta magát határidőre személyesen, akkor zárolták a számláját, az egészségpénztárnál is. Egymillióan vannak.

30 millióra büntették a csodavízgyártót, amiről az Index nagyobb cikkben számolt be. A víz a csak a hirdetések szerint működött, a GVH most büntetett

Már az Interpol is körözi a volt ukrán elnököt,természetesen korrupciós ügyek miatt.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás