Egyéb

Úgy néz ki, megnyílt az állami képkölcsönző

A nap idézete:

„Az intelligencia egy bizonyos szintig velünk születik” – a szegedi egyetem kamudoktoris kancellárja.

Ezekről ne maradj le!

Megsemmisítik az ajánlóív-hamisítást bizonyító papírokat. (Index)
240 milliárd forintot bukhattunk a kormány tavalyi bankvásárlásaival. (444)
Két pártpolitikuson kívül senkit nem engedett szóhoz jutni a közmeghallgatáson a szigetvári polgármester. (Index)
Mexikói aktivisták korrupciós túrákkal hergelik a helyieket. (New York Times)

Háromperces:

Műkincsek hocira
Az Átlátszó nem adja fel, tovább kutatja, hova jutottak a Szépművészeti Múzeumból értékes állami műkincsek kölcsönbe. Korábban már kiderült, hogy Habony Árpád húgának a cége lógathatott ki 10 állami képet egy ideig ingyen. Most a lap azt írta meg, hogy egy nagybank két festményt kapott, két évre ingyen, dekorációs célra. Azért viszont 33 ezer forintot kért a múzeum, hogy a fotókról képet kapjon az Átlátszó.

Adminisztrációs hiba
Ezzel indokolta a belvárosi önkormányzat, hogy az új polgármester illetménye közel 500 ezer forinttal meghaladta a törvényben meghatározott felső határt. Szentgyörgyvölgyi Péter most közzétett vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy több mint egymillió forint a fizetése, ami az Index szerint kirívóan magasnak számít. Arra pedig a 444.hu hívta fel a figyelmet, hogy a polgármester korábban megígérte, hogy visszaadja azt a Szerb utcai lakást, amelyet először úgy bérelt az önkormányzattól, hogy már volt saját lakása. Majd erre a bérleti viszonyra hivatkozva kedvezményesen vette meg a bérelt ingatlant. A lakás még mindig szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Későn fut a rendőrség
Visszaélés történhetett a VI. kerületi helyi választásokon, az ügyben tavaly indult nyomozás, de hiába figyelmeztette a választási bizottság egy tagja a rendőrséget többször is, úgy tűnik, hogy a hatóság nem foglalja le a VI. kerületi választási ajánlóíveket időben. Az ajánlóíveket az Index szerint pár nap múlva a választási törvénynek megfelelően megsemmisítik. Pedig az ajánlóívek bizonyíthatják, hogy a két párt összejátszott és közel 300 hamis aláírás szerepelhetett a gyűjtéseik között.

A polgármester örök hálája
Tavaly azzal került be a hírekbe a szigetvári polgármester, hogy nyilvános, hálálkodó levelet írt a kormánynak miután a város több mint 100 millió forint rendkívüli támogatást kapott. Vass Péter egy közmeghallgatáson demonstrálta, mit jelent nála a hálálkodás: két pártpolitikuson kívül senkit nem engedett szóhoz jutni. Az MSZP-s és a fideszes politikusok állítólag közösen állítottak össze egy kérdéssort, amely a képviselőtestületben többségben lévő civil szervezet tagjait támadta. Ezután a kérdésblokk után pedig még négy kérdést engedélyezett, de végül inkább gyorsan lezárta a közmeghallgatást.

 

 

Még két perc:

Titkosították a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződéseket. Az Energiaklub és a TASZ most a NAIH-tól kéri, hogy vizsgálják ki, megfelelt-e a jogszabályoknak az adatok minősítése.

Közzétette „reformprogramját” a Szegedi Tudományegyetem új kancellárja. A kamudoktorijairól elhíresült Devecz Miklós azt tervezi, hogy paraszti logikával világítja át az egyetemet.

150 embert küldenek el a közmédiától, miközben új állami tévécsatornák indulnak. Az elbocsátási hullám az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI összevonása miatt támadt, kiemelt fizetésű dolgozókat küldenek el.

Ferrarival ment be a munkahelyére egy brit rendőr, mire a kollégái gyanút fogtak és korrupcióellenes vizsgálatot indítottak. Kiderült, hogy a férfi kettős életet élt, drogokkal kereskedett és bordélyházak vendégeit verte át.

Az is Angliában történt, hogy fénymásolópapírra nyomtatott, összetűzött hamis pénzt fogadtak el egy boltban. A manchesteri rendőrség közzétette a hamis pénz fotóját a Twitteren, de azt inkább nem írták le, melyik boltban nézték ezt ennyire el.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

Megosztás