Egyéb

Akarsz-e Viktortól száz méterre lakni?

A nap idézete:

„Telek Viktortól pár száz méterre” – fővárosi ingatlanhirdetés

 

Félperces:

Vasárnap online se lehet kajához jutni, a multiknak annyi. (HVG)
Lázárék kivéreztetik az italnagykereskedőket, legfeljebb 5-6 cég marad. (Index)
Töröcskeiék Nyugat Magyarországon is hitelezték Princz érdekeltségét. (Magyar Narancs)
A Lázár-ügy miatt kirúgott újságírók új oknyomozó központot alapítottak. (444)
Szerteágazó hatalmat és cégbirodalmat épít a szegedi HÖK-vezér. (Abcúg)

 

Három perces:

Célzott törvényhozás 1.
Előbb a vasárnapi nyitva tartást tiltotta meg a kormány a nagyobb boltok számára, majd azt a kiskaput csukta be, amit használni akartak: a legújabb módosítás szerint online ugyan lehet rendelni vasárnap, de a kiszállítás nem megengedett. A HVG szerint ezzel az utolsó mankót is kirúgja a kormány a nagyobb láncok alól. A cél egyesek szerint az, hogy megnehezítsék a multik dolgát, helyzetbe hozzák a magyar tulajdonú láncokat.

Célzott törvényhozás 2.
A Nemzetgazdasági Minisztériumot is meglepte, mi lett egyik  törvényjavaslatuknak a sorsa: eredetileg nem akarták felforgatni az italpiacot, mégis az lett az eredmény. Az Index szerint Miniszterelnökség hekkelte meg a javaslatot, egy fideszes képviselő jobbító szándékú módosítóját eddig kétszer tolták félre láthatatlan erők, így januárban nagy meglepetésre életbe lépett a kisebb italkereskedőket ellehetetlenítő rendszer. 5-6 cég maradhat.

Princz visszatér (vagy sose ment el?)
A Magyar Narancs írta meg, hogy az Államadósságkezelő Központ vezérét is a soraiban tudó Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet 400 milliós hitelkeretet adott az egykori Postabank-vezér Princz Gábor azóta felszámolásra került szentgotthárdi szállodaprojektjéhez. A két üzletember között nem ez az egyedüli kapocs: a Népszabadság nyomozása szerint milliárdos hitelt kapott az azóta már tönkrement (szintén Töröcskei féle) Széchenyi Banktól Princz. Egyébként a Körmend és Vidékét meg végelszámolják.

Két sarzsi, dupla fizetés
Két jogcímen vesz fel pénzt egy fideszes képviselő – mutatta be az RTL Híradója. A csatorna birtokába került dokumentum szerint miniszteri biztosként a helyettes államtitkárnak járó juttatást is megkapja képviselői fizetése mellé Tiffán Zsolt, az ismert borász. Kettős javadalmazás elvileg nem lehetséges, bár akadhatnak kivételek. Azt nem tudni pontosan, hogy rá is vonatkozhat-e kivétel.

Tejel a JP Morgan
Óriási kártérítési összeget fizet egy peren kívüli megállapodás keretében a JP Morgan amerikai befektetési bank azoknak, akiknek súlyos kárt okozott a valutaárfolyamok manipulálásával. A bank 100 millió dollárt perkál ki, a lépése precedens lehet a tucatnyi pénzintézetet érintő csalássorozatban, hiszen így közvetve nyomást gyakorolhat az árfolyamcsalásban érintett többi nagy versenytársára.

HÖK-vezérből cégkirály
Az Abcúg a szegedi Hallgatói Önkormányzat tíz éve regnáló vezetőjéről, egyben botrányhőséről ír, aki szilárdan tartja posztját, közben pedig a szervezet körül egy olyan cégbirodalmat hozott létre, amely a város szórakozóhelyeit ellenőrzi. A lap szerint a teljes cégháló áttekintéséből kiderül, hogy a HÖK-vezér és szervezet-beli társai érdekeltséget is szereztek ezekben a helyekben.

 

Még két perc:

Angela Merkel után rögvest Magyarországra jöhet PutyinNépszava szerint. Legutóbb amikor Orbánnal találkozott évtizedekre meghatározó üzletet ütöttek nyélbe.

Matricabotrány. Még mindig nem lehet normálisan matricát venni online a Vastagbőr-blog szerint.

Újabb gyanús ingatlanügyet talált Juhász. Az Együtt belvárosi önkormányzati képviselője szerint töredékáron kapta meg a bérlő az üzlethelyiséget.

Telek Viktortól pár száz méterre. Ezzel a reklámszöveggel reklámoznak egy házat Budán, közel a miniszterelnöki rezidenciához. A leégett ház korábban Draskovits Tiboré volt.

A Lázár-ügy miatt az Origótól kirúgott újságírók új oknyomozó központot alapítottak. Inkább ritkábban írnak, csak nagyot szóljon.

Az amerikai még gondolkoznak.magyar külügy kérte az amerikai ügyvivő mentességének feloldását, hogy a korrupciós vádak miatt berágott NAV-elnök bíróság elé citálhassa.

Állítólagos visszásságok miatt rúgták ki a a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját, akit azonban a közösség megerősített. A beléptető rendszerről zajlik a vita.

Rekordösszegű bírságokat fizettek a világ nagy cégei tavaly. Így akarták megúszni, hogy a korrupciós ügyeikből nagyobb botrány legyen.

Megosztás