Egyéb

Szerinted mennyi pénze van Orbán Ráhel férjének?

Az Orbán-családhoz köthető, sajátos személyi összefonódásokról ír az Átlátszó. Orbán Viktor lánya és veje azért került újra napirendre, mert nyilvános Facebook-bejegyzésében Orbán Ráhel azt írta, férjével saját erejükből boldogulnak. Orbán Ráhel valószínűleg arra utalt, hogy az összesen 15 millió forintba kerülő, svájci mesterképzését is saját erőből fizették. Az Átlátszó szerint azonban a férje cége látványos bevételnövekedést ért el az utóbbi években az elnyert közbeszerzések révén. 2009 és 2011 között például 360-szorosára nőttek a Tiborcz István tulajdonában álló cég bevételei. A legnagyobb jóindulattal is nehéz ilyenkor nem meglátni az összefonódásokat.

Ajándékozz egy kis szabadságot szeretteidnek karácsonyra! Ajándékozz Átlátszó-előfizetést!

 

Rokoni szálak az Ötkerben is
Még Habony Árpád unokatestvérei is jól járhattak az V. kerület ingatlanértékesítési módszertanával. ANépszabadság szerint az elmúlt hat évben közel 4 milliárd forint kedvezményben részesültek a belvárosi ingatlanok bérlői a vásárlásokkor. A bérlők gyakran kapnak kedvezményt az általuk használt ingatlan megvásárlásakor, de az elég szembeötlő, hogy ezekben az esetekben alig néhány hónapos bérlet után is tízmillió forintos árcsökkenést lehetett elérni. Az eladásokról szóló képviselő-testületi döntések mind azonos szövegezéssel születtek, és céljuk valószínűleg az volt, hogy 1-2 hónapon belül pénzhez juttassák az önkormányzatot. A jegyzőt, aki állítólag mindent tudott az értékesítésekről, 2013 szeptemberében indoklás nélkül menesztették. Rogán Antal szerint az ügyben lefolyt vizsgálatok során mindent rendben találtak, és ő még a bíróság előtt is megvédené az önkormányzat becsületét.

A Telenor beintett a netsemlegességnek
Megint megerősítették azokat a pletykákat, melyek szerint a Telenor távközlési cég nagyszerű ötlete volt az internetadó bevezetése. Egy szigorúan bizalmas prezentáció szerint a hangalapú internetszolgáltatások, például a Skype vagy a Viber használatának megadóztatását javasolta a cég. Az Index jutott hozzá ahhoz a tízoldalas prezihez, amit állítólag egy miniszteri kávézáshoz készítettek. A lapnak nyilatkozók szerint a Telenor célja a saját adójának csökkentése volt: hatmilliárd forintot akartak egy „alternatív megoldással” megspórolni. A Mutyimondónak egy iparági szakértő annyit mondott, a Telenor nem csak adót próbált csökkenteni, hanem nagyon durván a netsemlegesség ellen lobbizott; az pedig világszerte vitatéma, hogy a különböző tartalmakért többet fizettessenek-e a felhasználókkal.

Jelenetek a Várkert Bazárból
Vizesedik és emiatt hólyagos a fal a Várkert Bazárban. A vizesedésre sokféle magyarázatot kaptak a sajtó munkatársai, egy neve elhallgatását kérő restaurátor viszont – a többiekkel ellentétben – nem természetes jelenségként értékelte a vakolatpergést. Szerinte ez várható volt, mert még a januári fagyban is dolgoztak, hogy befejezzék a munkát a választásokig. A Várkert Bazárt többször is átadták, mert a munkálatok nem fejeződtek be. Az ismeretlen restaurátor magyarázatát erősíti, hogy ezalkalommal a kivitelező a következő fagymentes időszakig, azaz tavaszig várna a javítással. Azt a VS.hu írta meg, hogy a Várkert Bazárban 1100 javításra váró hibapontot rögzítettek, és a teljes felújítási projekt 9 helyett 20 milliárd forintba fog kerülni.

„Azbesztosok” Lőrinciből
Az Index szerint a Heves megyei Lőrinciben az azbesztalapú termékek gyártása miatt nőtt meg a helyiek által csak „azbesztosoknak” nevezett mellhártyarákosok száma. Még nagyobb probléma viszont, hogy a bezárt gyárat 2004-ben helytelenül bontották el, így még 20-30 év múlva is előfordulhatnak megbetegedések a környéken. Az önkormányzat tehetetlenül áll az eset előtt, állításuk szerint ők is külső szemlélői voltak csak a tulajdonosváltásoknak. Hiába vetődik fel az állami felelősség kérdése: a lap szerint nem tudni, hogy mikor, milyen módon, mennyi pénzért, és ki fogja eltakarítani Lőrinciből a még most is ott álló azbeszttel szennyezett törmeléket és azbesztport.


További érdekességek itthonról és külföldről:

A NAV-hoz navigált a Kehi. Már az adóhivatal is vizsgálódik a Norvég Civil Támogatási Alap felhasználása miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal költségvetési csalás miatt tett feljelentése nyomán.

Cselekedtünk, de titok, hogy mit. A Magyar Telekom belső vizsgálatot folytatott le az Origo főszerkesztőváltása miatt. A politikai nyomásgyakorlás miatti vizsgálatot Pethő András oknyomozó újságíró kezdeményezte, aki akkor az oldal főszerkesztő-helyettese volt. Az eredményről csak annyit tudhatott meg, hogy a megfelelő lépéseket megtették.

De mit herdáltak el Tatán? A tatai önkormányzat feljelentést tesz azok ellen, akik a Facebookon a Wagner-ház elherdálásáról szóló állításokat terjesztik, vagy azokat kommentelik. A Hvg.hu 2013-as cikke szerint a Wagner-ház egy műemléki védettség alatt álló épület, amelynek felújítására közel 800 millió forintot nyert el a tatai kórház.

Görög segélycsomag. Egy kisebb ellenzéki görög párt képviselőjének 2-3 millió eurós csomagot ajánlott egy férfi azért, hogy szavazza meg az elnököt a parlamentben. Az ajánlatcsomag az adósságai elengedését és reklámszerződéseket is tartalmazott, írja a 444.hu.

Karácsonyi utazás. A WikiLeaks legújabb szivárogtatása olyan CIA-s anyagokat oszt meg, amelyek hamis útlevéllel utazó ügynököknek segítenek abban, hogyan ússzák meg a repülőtereken a behatóbb ellenőrzéseket, amelyek lebuktathatnák őket. A leírásokból a ferihegyi reptér sem maradt ki.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

Megosztás