Egyéb

Így néz Lázár, amikor hátbatámadja Pokorni

Nekitámadt egy lapinterjúban fideszes politikustársának, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint hátbatámadás az, ahogyan Pokorni Zoltán bírálta a szerinte urizáló pártelitet. (A jelenség ismert jobboldali személyiségeknél is kiverni látszik a biztosítékot.) A Fidesz alelnöke nemrégiben kifogásolta az urizálást, és ezzel alig félreérthetetlenül a drága karórát viselő Lázár Jánosra, vagy a százmilliós ingatlanban élő Szijjártó Péterre és társaira utalt. Pokorni kijelentése után került nyilvánosságra, hogy Lázár 60-70 millió forintos luxusingatlant vett a fiának. Lázár János azt is mondta, hogy nem azt állítja, hogy Pokorni Zoltán szivárogtatta ki a nyilvánosság elé a fideszes politikusok vagyonosodásáról szóló híreket, de szerinte az egész egy összehangolt politikai akció része”. Pokorni háborús retorikával válaszolt: arról beszélt, hogy párt veteránjai, mint ugye ő, megtanulták már, hogy „csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét”.

 

Ajándékozz egy kis szabadságot szeretteidnek karácsonyra! Ajándékozz Átlátszó-előfizetést!

 

Disznó tárgyalt a Gripen-pénzről
Bizonyítva látja az osztrák Profil című hetilap, hogy magyar személyek megvesztegetése árán döntött 2001-ben a budapesti kormány a Gripen harci repülőgépek lízingjéről. A brit BAE konszern pénzével lobbizó osztrák grófot decemberben bíróság elé állítják Bécsben pénzmosás, hamis tanúzás és bizonyítékhamisítás vádjával. A magyar „fejezetben” említés történt a szocialistákról, kiegészítő províziókról és egy Disznó álnéven emlegetett, vélhetően magyar személyről, akivel a gróf állítólag három éven át tárgyalt.

Megmentik az MKB-t, de mi a baj?
Hatalmas bukta lehet az éppen most államosított MKB-ban, ezért lehet szükséges, hogy a jegybank beálljon a bank mögé. Az állami akciót Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök közös sajtótájékoztatón jelentette be. Kérdés, majd mennyi közpénz kell a rendbetételhez. Nemrég ugyanis még éppen arról beszéltek, hogy erre nem lesz szükség, az államot nem terheli az 55 millió euróért frissen állami tulajdonba vett MKB átalakítása, és a bank tőkehelyzete stabil. Érdekes még az ügyletben az MNB bevonása, ami a találgatások szerint az esetleges milliárdos kiadások elbújtatására is jó, ha nem a kormány költi a pénzt az MKB-ra, hanem a kevésbé ellenőrizhető jegybank. Az is lehet, hogy a későbbi privatizáció során a magyar vásárlókat hozzák helyzetbe, akik pedig akár a kormányhoz közel álló üzletember közül is kikerülhetnek.

A rendszerváltás elmutyisodása
A Heti Válasz egy 1989-1990-es történelmi oknyomozás eredményeit közli: eszerint feltehetően milliárdos olyan vagyon birtokába jutott egy akkor a szocialisták körül legyeskedő csapat, amelynek az államra kellett volna visszaszállni. Aki esetleg még emlékszik a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetségre (Demisz) annak talán az is beugrik, hogy ez volt az az ifjúsági szervezet, amely a KISZ jogutódja volt, és örökölte a kommunista szervezet vagyonát. Nos, a Demisz elvileg még mindig van, az ügyészség éppen eljárást folytat a megszüntetéséért, és ebben az eljárásban derült ki, hogy a Demisz mégsem jogutódja a KISZ-nek. Vagyis az 1989-ben bő hárommilliárd forintra értékelt KISZ-vagyonnak (benne 77 ingatlannal) az államra kellett volna szállnia, nem pedig az akkori Demisz-elitre.

Dübörög a globális pénzszivattyú
Ezermilliárd dollár távozik nyom nélkül évente fejlődő országokból és a feltörekvő piacokról – állítja a Global Financial Integrity legújabb jelentése, amelyet az Átlátszó blogja mutat be. A washingtoni központú nonprofit szervezet a nemzetközi pénzügyi átláthatóságért küzd és rendszeresen ad ki összesítéseket. A mostani jelentés bevett makroökonómiai modellek segítségével elemzi a nyom nélkül eltűnő és feltehetően tiltott csatornákon elfolyó pénzek mennyiségét a világban. Magyarország a „fejlődő Európa” kategóriában szerepel, több más kelet-európai országgal együtt, és a becslések szerint másfél milliárd dollár távozik fekete csatornákon tőlünk, évente. Ezzel  a száznegyvenöt országot tartalmazó lista 45. helyén vagyunk.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Uniós pénzlenyúlás. Büntetőeljárás indul az Öveges-programban tapasztalt visszaélések miatt – közölte a Miniszterelnökség államtitkára. Korábban Hadházy Ákos LMP-s politikus beszélt arról, hogy mekkora pénzlenyúlások lehettek ebben a programban, amelynek keretében kémiatantermek kialakítására nyerhettek támogatást önkormányzati fenntartású oktatási intézmények.

Matolcsy elismerte. jegybankelnök egy interjújában elismerte, amit eddig tagadott, nevezetesen, hogy közpénzből költött milliárdokat villák és ingatlanok vásárlására a jegybank. Eddig azt állította, hogy ez a pénz a jegybank nyeresége, így – szerinte – nem közpénz. Most, hogy már elköltöttek jó sok pénzt, nagy kegyesen lesz felügyelőbizottsága is az MNB-nek.

Amit szabad Orbánnak… Kövér László házelnök tavaly szigorította a parlamenti házirendet, így elvileg tilos élelmiszert fogyasztani a Házban, a tüntetők csokiját majszoló Orbánt és Semjént azonban nem büntetik meg.

Vadászgatunk, vadászgatunk? A HVG annak járt utána, hogy mennyiért vadászgatnak a politikusaink. A lap szerint nem annyi az annyi, ha politikus lő ki egy fácánt vagy egy vadkant. Bár a trófeáknak meghatározott tarifái vannak, a politikai és gazdasági elit számos kedvezményt kap.

Barcikai időkapszula. Egyre sikeresebb az Átlátszó OpenBarcika projektje. Most egy adatigénylésből az derült ki, hogy a polgármester szomszédjának cége csodálatos időkapszulát készített a városnak csekély 646 ezerért.

Újabb büntetőeljárás a szlovén kormányfő ellen. A korrupcióellenes bizottság szerint Janez Jansa 2005-ben, még miniszterelnöksége idején, áron alul adott el egy építési területet egy építőipari cégnek, majd ugyanettől a cégtől vásárolt egy impozáns lakást a fővárosban.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

Megosztás