Egyéb

Azt hitted, Dagobert bácsi nem trükközött az adóval? Tévedtél

Az Átlátszó blog cikke szerint folyamatosan kerülnek elő újabb és újabb, világszerte ismert cégek a luxemburgi adóbotrányban. Egy friss kiszivárogtatás szerint a Disney óriáscég egy milliárd eurós eredménye után kevesebb mint 1 százalékos kulccsal adózott.  Azt lehetetlen megmondani, hogy az ügyletek mennyiben érintették a Disney adófizetését az Egyesült Államokban, mert az ehhez szükséges információk bizalmasak, de szakértők szerint a luxemburgi leányvállalatok segítségével ki tudták menteni a profitot olyan országokba, ahol alacsonyabbak az adókulcsok, mint az USÁ-ban. A most kiszivárgott aktacsomag tartalmaz olyan adóelőleg megállapodásokat, amelyekben a luxemburgi hivatalnokok garanciát adnak a cégeknek arra, hogy kedvező elbánásban fognak részesülni az adóoptimalizálást illetően.

 

Ajándékozz egy kis szabadságot szeretteidnek karácsonyra! Ajándékozz Átlátszó-előfizetést!

 

Így kapott pár sallert az információszabadság
Jelentősen visszaléptek a kormánypártok több olyan, suttyomban benyújtott törvénymódosítástól, amelyekre az Átlátszó hívta fel a figyelmet, mert mindegyik erősen korlátozta volna a közérdekű adatok nyilvánosságát. Az oknyomozó portál cikke szerint azonban az elfogadott jogszabályok is még az enyhített formájukban is problémásak. Januártól ugyanis vidáman lehet közpénzből pártközeli szervezeteket támogatni, eddig ilyenek nem kaphattak támogatást. Nem kell bejelentenie az országgyűlési képviselő rokonának vagy cégének az érintettségét sem, ha közpénzre pályázik, illetve az MLSZ is zavartalanabbul és továbbra is bizalmasan intézheti a társasági adós adminisztrációt.

Az EU-támogatási biznisz mindennapjai
Az Index cikke bemutatja azt a tuti receptet, amely alapján simán ki lehetett és lehet szivattyúzni az uniós támogatást a rendszerből. A cikk főszereplője a trafikbotrány kirobbantója, Hadházy Ákos, akit még a Fidesz önkormányzati képviselőjeként oktatta ki egyik párttársa, hogyan is működnek a dolgok az EU-s pályázatok körül. Az azóta a pártot elhagyó politikus elmondta, megdöbbent, amikor elmagyarázták neki, hogy az esetek jó részében nem a helyi önkormányzatok találják ki, induljanak-e valamely uniós pályázatokon, hanem bennfentes cégek házalnak különféle ajánlatokkal: az önkormányzatoknak nem kell semmit sem csinálni, a cégek megnyerik számukra a pénzt, de csak akkor, ha elfogadják, hogy a cég is leveszi a maga sápját.

Elszaladt a revizor
Hangfelvétel árulkodik egy adóhivatali dolgozó korruptságáról – ezt állítja legalábbis egy neve elhallgatását kérő vállalkozó, aki feljelentette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársát, írja a Blikk. A hölgy állítólag nemcsak azt vállalta, hogy több százezer forintos fizetség fejében kiadja a NAV-nál a kiválasztott cégek ellen folyó vizsgálatok állását és eredményét, de még nullás igazolást is tudott mutatni olyan társaságokról, amelyek egyébként komoly adóhátralékot halmoztak fel. A vállalkozó a ­beszélgetéseikről hangfelvételt készített, majd amikor az utolsó alkalommal ezt közölte vele, a nő elszaladt, a munkahelyén ­beteget jelentett, azóta pedig egy ismeretlen számról naponta hívogatják és halálos fenyegetéseket kap.

A norvégoknak annyi
Világtérkép blog ír arról, hogy titokban lehallgatták az egész kormányzatot Oslóban – erről az egyik legnagyobb napilap, az Aftenposten oknyomozó cikke számolt be. Az oslói kormányzati negyedet ugyanis gyakorlatilag behálózzák a mobilhívásokat lehallgató készülékek, melyekről a norvég kormányzat sem tudja, hogy honnan származnak – állítja a lap. A sztori nem csak önmagában figyelemreméltó: nem lehet kizárni, hogy a világ más fővárosaiban is jelen vannak azok a táska méretű, hétköznapi eszközökkel nehezen felderíthető készülékek, melyeket a közeli mobiltelefonok tévesen legális bázisállomásként érzékelnek, és melyek lehetővé teszik bárkinek a lehallgatását.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kivonulhat a TV2. HVG.hu értesülései szerint fontolgatja az idén magyar tulajdonba került TV2, hogy jövőre kiviszi a főcsatornáját külföldre, így megszabadul a médiaszabályozás szigorától. A társaság korábban abban reménykedett, hogy a kábelcégektől szedhető programdíjból hozza rendbe a költségvetését, de annak is betett a kormány.

Habony újabb táskát villantott. miniszterelnöki főtanácsadót most éppen a londoni reptéren kapták le lelkes civilek, amint nem egy Gucci, hanem egy más típusú, de ugyancsak rettenetesen drága táskával masírozott fel s alá.

Szóljatok megint Zsuzsának! A Magyar Narancs szerint már évekkel ezelőtt szóltak Hegedűs Zsuzsának, hogy kaotikus az alapítványa, mégsem történt semmi. A miniszterelnök tanácsadója szerint minden rendben volt, pedig a lap rengeteg hiányosságra rámutatott.

Gyurcsány lenyúlt egy lakást. De ha ez valakit boldoggá tesz, visszaadja – erről még ifjúkommunistaként beszélt az Ifjúsági Magazinban 1989-ben, amikor szembesítették a ténnyel: DEMISZ-alelnökként tanácsi lakást kapott, de miután kilépett, nem adta vissza. Most a Cink.hu találta meg a cikket.

Szabadalmi vita. Az Átlátszó írása szerint perlik az államot az áruforgalom ellenőrző rendszer szabadalma miatt: egy üllői vállalkozó szerint a januárban induló Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) az ő, 2010-ben kifejlesztett, szabadalmi védettséget élvező rendszerének lebutított változata.

Pintér neve csodákat tett. Pintér Sándor nevével éltek vissza egy többmilliárdos csalási ügyben. A Bors szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda akkor kezdte felderíteni az ügyet, amikor Pintér Sándor belügyminiszter jelezte, hogy visszaéltek a nevével a csalók.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás