Egyéb

Biztos akarod tudni, mit kapott Vida Ildikó a villáért?

Az Átlátszó folytatja a Vida-villa titkairól szóló sorozatát, miután néhány hete kiderült, a NAV-elnök az általa felerészben tulajdonolt budai ingatlant 2010-es kinevezése után egy héttel adta el – ráadásul éppen volt főnöke, Simicska Lajos cégének. Az ügylet a lap szerint felvet összeférhetetlenségi kérdéseket: például, hogy üzletelhet-e az adóhatóság vezetője egy piaci céggel, illetve, nem kellene-e alapból a lehető legnagyobb átláthatóságra törekednie? A nyilvánosan hozzáférhető gazdálkodási adatokból mindenesetre úgy tűnik, a Közgép cége 130 millió forintért vette meg Vida Ildikó máriaremetei házát. Az ingatlant azóta sem adták el, a NAV elnöke pedig nem nyilatkozik a vételárról. Vida egyébként emeli a tétet az amerikai ügyvivővel folytatott pereskedésben.

 

Ajándékozz egy kis szabadságot szeretteidnek karácsonyra! Ajándékozz Átlátszó-előfizetést!

 

Elterelő vita az urizálásról
Érdekes ez az utóbbi időszakban kialakult vita a fideszes politikusok urizálásáról, mert valójában eltereli a figyelmet az igazi kérdésekről. Az Index felvételeiből is felsejlő vita ugyanis azt sugallja, nincs azzal semmi gond, ha korruptak, ha lopnak a politikusok, csak akkor van baj, ha ezt túl látványosan teszik, ha luxuskaróra van a csuklójukon, ha több százezres táslát lóbálnak, vagy ha jachton érkeznek a Parlamentbe. Nem arról folyik tehát a szó, hogy milyen vagyonnyilatkozati rendszert kellene bevezetni, milyen intézkedéseket kellene tenni a politikai és kampányfinanszírozás megtisztítása érdekében, hanem arról, hogy a lopott pénzt szabad-e látványosan felélni. Mellesleg a felvétel elején hallható Rogán Antal rosszul tudja, urizálni a parasztgyerekek is tudnak, sőt. Az urizálás határai címmel végül nem fogadták el azt a javaslatot, amely mentesítette volna a parlamenti képviselőket a fizetős M0-alól (mondjuk, mindenképpen mi álljuk a cechet).

Nem adjuk a magyar korrupciót!
El a kezekkel a magyar korrupciótól – lényegében ezt üzente Szijjártó Péter külügyminiszter, amikor behivatta az amerikai ügyvivőt, hogy elmondja neki: nem tetszik a kormánynak, hogy az Egyesült Államok akciótervet dolgoz ki a Kelet-Európai államokban, így Magyarországon is dúló korrupció megfékezésére. Ezt a magyar kormány a nemzeti önrendelkezés megsértésének tartja, a magyar korrupcióhoz ugyanis senkinek semmi köze nincs!

Habony magánkiállítása?
Perre megy az Átlátszó, hogy megtudja, pontosan hol álltak hónapokon keresztül azok az értékes festmények, amelyeket a Szépművészeti Múzeum adott kölcsön egy olyan cégnek, amely a miniszterelnöki főtanácsadó, Habony Árpád ismerőseinek kezében volt. A múzeum a kölcsönvevők magánérdekére hivatkozva nem adta ki a képek kölcsönzés alatti tárolási helyét, vagyis nem lehet tudni, hogy a Habony húga cégének kikölcsönzött festmények tényleg a híres Szerb utcai lakásban voltak-e kitéve dísznek. A gyanú úgy erősödik, ahogyan a titkolózás is egyre nagyobb az ügyben.

Ömlenek a súlyos ügyek
Egyre több súlyos ügyre derül fény az egyik fideszes oligarcha, és az állam résztulajdonában lévő, csődbe ment Széchenyi Bankkal kapcsolatban: a hvg.hu írt arról, hogy vaskos, több mint 100 oldalas dokumentumot töltött meg az MNB a pénzintézetnél fellelt hiányosságokkal és törvénysértésekkel. Töröcskei István érdekes nyilatkozatot adott a lapnak. Azt mondja, csak azzal a feltétellel vállalta el az Államadósság-kezelő Központ vezetését  2011 nyarán, ha egy 10 éves hitelt kap a bank. Erről pedig kötött egy szóbeli megállapodást “a kormány vezetésével”. Én nem vagyok jogász, de ennek a kijelentésnek olyan btk-s íze van, érdemes lenne megvizsgálni. A bank ugyanis akkor magánkézben volt, az állam pont azért szállt be tőkével, mert ez a hitelre vonatkozó vállalást nem sikerült betartani. Ki hallott már ilyen feltétel-szabásról? Töröcskei következő célpontja a BB-MKB összevont állami bank?

Találós kérdés hárommilliárdról
Élt egy évet, elment rá hárommilliárd forintnyi közpénz, mi az? A szálak természetesen Matolcsy Györgyhöz vezetnek meg az aláíráshoz. A kormány most úgy döntött, megszünteti a 2012-ben felállított Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalt – vette észre a hvg.hu a Magyar Közlönyben. Matolcsy még gazdasági miniszterként álmodta meg ezt a – többek között a homályos jövő kutatásával foglalkozó – szervezetet, ezzel a ténylegesen alig egy évet működő szervezet rövid élete véget ér.  A hivatalt száz főre szabták, és rengeteg pénzt nyelt el: évi 1,2 milliárd forintot kapott 2012-ben és 2013-ban, idén pedig 900 milliós kerete volt.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Csoki-gate. Vastagbőr-blog mutatja be azt a világsajtót is bejárt képsorozatot, amelyen a magyar miniszterelnök és a helyettese megkapja a tiltakozók üzenetét, majd megeszi. Az Origo arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán házirendet sértett a csokievéssel.

Lécci, lécci lécci – még több stadiont! Több mint 6 és fél milliárdot költene jövőre a kormány stadionokra, a 2016-ra tervezett fejlesztésekkel együtt két év alatt már 12 milliárdra rúgnak majd a stadionfejlesztések.

Új részek Hoffer Misivel! Csalással gyanúsítják Hévíz fideszes polgármesterét és „Hoffer Misit”. A Blikk szerint azzal gyanúsítja a rendőrség őket, hogy olyan vezető pozíciót töltöttek be, amihez nem volt meg az előírt képesítésük.

Tízparancsolati törvénykezés. Megszavazta a parlament a KDNP álmát, a vasárnapi nyitvatartás tilalmát. A csókosoknak kiosztott trafikokra persze mindez nem vonatkozik. Ha vasárnaponként mindenképpen akarsz véteni a tízparancsolat ellen, a káromkodás még mindig ott van.

Jó kezekben az ország! Rogán Antal tavaly még arról tárgyalt Moszkvában, hogy a devizatartalékunk egy része lehetne rubelben. Most, hogy éppen összezuhanni látszódik a rubel, a 444.hu felidézi a keleti nyitást.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás