Egyéb

Habony nem tud hibázni, inkább meglóbázza

A miniszterelnök nem hivatalos főtanácsadója nem tud hibázni: miközben épp ezrek tüntettek az utcákon a jövő évi, sokak szerint megszorító költségvetés ellen, az Index felvétele szerint Habony Árpád nyugodt léptekkel átvágott közöttük, kezében egy több százezer forintos  Gucci-luxustáskával. A tanácsadó, akiről senki nem tudja, milyen jövedelemből él fényűző életet, nem zavartatta magát: épp akkor sétált ki a Parlamentből, amikor a tüntetők  át akarták adni karácsonyi csomagjaikat a képviselőknek. Ezekben a csomagokban csokoládék találhatóak, melyeknek a csomagolásán olyan gyerekek fotói szerepelnek, akiknek a szülei a dohányipart érintő törvények miatt elveszíthetik a munkájukat. Történt ez egy nappal azután, hogy egy fideszes képviselő odamondott a luxusfideszeseknek.

 

Ajándékozz egy kis szabadságot szeretteidnek karácsonyra! Ajándékozz Átlátszó-előfizetést!

 

Indul a szerencsejáték-mutyi
Januártól kikerülnek a látványsportok szakszövetségei az információszabadságról szóló törvény hatálya alól, ez persze mindenekelőtt természetesen az MLSZ-re vonatkozik. Történik ez akkor, amikor jövőre a becslések szerint mintegy 50 milliárd forintnyi társasági adókedvezmény áramlik ezekbe a szövetségekbe, plusz 30-40 milliárdnyi jogdíj. A javaslat szerint a szerencsejáték szervező a szövetségeknek fizetett jogdíjat a jövőben levonhatná a játékadóból. Fontos részlet, hogy az adóból, és nem az adóalapból, mint eddig. Így viszont a cégek akár a teljes játékadó fizetési kötelezettségüket is lenullázhatnák, ez az évi mintegy 80 milliárd forint szépen bemasírozna egy nagy fekete dobozba. Ezekről az összegekről ugyanis az adófizetők a módosítás miatt semmit sem tudhatnának meg, sőt még kérdezősködni sem lenne joguk.

57 millió az eszement kampányra
Az Index cikke szerint 57 milliójába került a siófokiaknak a bukott fideszes polgármester ingyen mobilos kampánya, amivel nem érte el a célját: nem választották újra. Szeptember végén jelentette be Balázs Árpád, hogy minden 18. életévét betöltött siófoki okostelefont kap a várostól, ha kér. A telefonhoz elég, ha Siófok-kártyát igényel, ez 1800 forintért kiváltható. Az önkormányzati választás hajrájában bedobott ötlet azonban mégsem segített rajta: 30 százalékkal kikapott független ellenfelétől, még a képviselő-testületbe se jutott be. A város azonban most kénytelen volt lefújni a kampányt: előre kiszámítható módon túl sokan jelentkeztek, és elfogyott a pénz.

Villámgyors Vida
Villámgyorsan nyomozásba kezdett az ügyészség a NAV-elnök feljelentése után: Vida Ildikó  rágalmazás miatt indított eljárást, mert szerinte az amerikai ügyvivő rá nézve sértő kijelentést tett. André Goodfriend a Heti Válasznak adott interjújában kifejtette: az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, „úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt”. Vida Ildikó nevét nem ejtette ki, de a NAV-elnök nagyon úgy érezte, rá gondolt Goodfriend, amikor korrupt közalkalmazottakról beszélt.

Parlagfű-siker
A HVG cikksorozata olyat ért el, amit kevés újságcikk: ritkán sikerül nemcsak leleplezni, de teljes hátraarcra is kényszeríteni egy kormányzati szervet úgy, mint a parlagfű-gate ügyében a Földművelésügyi Minisztériumot: mióta a lap cikksorozatában beszámolt arról, hogy a 177 ezer adózó egyszázalékos felajánlásaiból 2009-ben összejött 1,1 milliárd forintot hogyan költötték el vitatható módon, a tárca visszacsoportosította a másra kikanyarított pénzt, változást ígér és sajnálkozik. A legújabb részben állami alkalmazottak nyilatkoznak arról, hogy tényleg a parlagfű-mentesítésre szánt pénz fedezett minden olyan kiadást, amelynek köze nem volt hozzá, azt meg utólag találták csak ki, hogy milyen ürüggyel kapcsolják a beszerzéseket az allergiások érdekében folytatott harchoz.

 

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Azér’ nincs akkora harag. Simicska-Orbán háború? Ugyan már! A Kreatív írta meg, hogy egy Simicska-cég nyert a Miniszterelnökség félmilliárdos közbeszerzésén – egyetlen indulóként sikerült a legjobbnak lenni megint. A HVG.hu arról ír, hogy a Fidesz-közeli oligarcha a hárskúti birtokát szépítgeti: ha nem lesz képviselő, lovasturizmusba kezdhet.

A képviselők mentesülnek. képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek be az új autópályadíj-rendszerről, amely szerint ők mentesülnek alóla. Az ő díjukat is mi fizetjük, persze. Az ellenzék is megszavazta, naná.

Aki kimaradt a százas listából. Ritka interjút adott a Kreatívnak az Axel Springer magyarországi helytartója, aki maga vall arról, hogy rajta kellene lennie a száz leggazdagabb listáján, de nem akart, ezért nincsen rajta. Persze érti és szereti a szabad újságírást, kivéve, ha ő vele szórakoznak.

Maffiaszerű oligarchacsaládok. Az egykori fideszes képviselő, Ángyán József szerint egy „több évtizede zajló, gátlástalan rablófolyamatnak” vagyunk a szemtanúi, ahol “egy egységes gazdasági maffiahálózat van a háttérben.”  A Professzorok Batthyányi Körének tagja úgy véli, teljesen átalakult a korrupció.

Épül az állami propagandagépezet. Az Index cikke szerint egy törvényjavaslat két újabb közszolgálati televíziót erőltet rá a magyarországi kábeles és műholdas szolgáltatókra, nemsokára az első hat csatorna Orbán dicsőségét harsogja.

NAV-akció a bedőlt cégek ellen. Magyar Nemzet szerint nagyjából félmilliárd forintot igyekszik visszaszerezni az adóhivatal abban a kétszáz bírósági eljárásban, amelyeket bedőlt cégek közadóssága miatt indítottak.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás