Egyéb

Ön szerint mennyibe kerül Habony Árpád hacukája?

Luxusautókkal jár, finomakat eszik és legalább 1,8 millió forintba kerül egy hétköznapi „outfitje”. Ő Habony Árpád, a tanácsadó, aki személyes jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, Rogán Antallal és még Lázár János is kikéri a véleményét. Az RTL Klub portrériportjából kiderül, hogy Habony a magyar politikai élet befolyásos klikkjének tagja, Andy Vajnával is gyakran látni együtt, volt felesége pedig Orbán Viktor internetes kommunikációjáért felel. Miután Habonyról felröppent a hír, hogy ő is rajta van az Amerikából kitiltottak listáján, volt felesége posztolt róla egy washingtoni fotót a Facebookon. Az RTL igyekezett Habony életének minden aspektusát felderíteni, de azt végül nem tudták meg, honnan kapja azt a fizetést, amiből a luxuséletre telik.

Goodfriend nyilatkozik, Vida perel
Vida Ildikó NAV-elnök ötmillió forint sérelemdíjat követel André Goodfriend amerikai ügyvivőtől egy heti válaszosinterjú miatt. Goodfriend nem mondott konkrétumokat, de annyit igen, hogy a semmiért nem tiltanak ki embereket az Egyesült Államokból. Vida Ildikó jogi képviselője szerint nem kell valakit konkrétan megemlíteni ahhoz, hogy rágalmazás miatt pert indíthasson. És biztosan az sem befolyásoló tényező, hogy Orbán Viktor leváltással fenyegette meg a NAV-elnököt, ha nem indít pert az ügyvivő ellen.

Ugyanitt korrupció ellen harcolunk
Pintér Sándor belügyminiszter is kommentálta Goodfriend perlésének kérdését a kormányzat korrupció elleni küzdelmét értékelő rendezvényen. Annyit mondott: a korrupcióval való vádaskodás ugyanolyan káros, mint a korrupció. Emellett kiemelte, milyen fontos, hogy a civil szervezetek harcolnak a korrupció ellen, és például a rendőrség és a védelmi szolgálat szerződést is kötött a Transparency Internationallel a korrupció visszaszorítása érdekében. Az eseményen szó volt a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságáról is, ezzel kapcsolatban korábban az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International levélben kereste meg a parlamenti képviselőket, és javaslatokat tettek a jó vagyonnyilatkozati rendszer kialakítására.

Meglepett polgármesterek
Több fideszes polgármestert is meglepetésként ért, hogy fizetős lesz az M0-ás autópálya használata. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere még a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba is betelefonált, hogy megkérdezze, mi újság, mert a kerületiek már a növekvő elkerülő forgalom miatt aggódnak. A Pest megyei önkormányzat is további egyeztetést vár a minisztériumtól, sőt, Óbudán és a XVI. kerületben is zavarodottságot keltett a polgármesteri irodában a fizetős M0-ás híre.

McCain intézete pénzt kap a magyaroktól
Óriási politikai botrányt kavart, hogy az amerikai republikánusok egyik vezető politikusa, John McCain szenátor nemrégiben neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort. Az kevesebb figyelmet kapott, hogy Magyarország egy alapítványon keresztül 125 ezer dollárral támogatja a John McCain-ről elnevezett intézetet. A furcsaságról most az Átlátszó blogja írt, hozzátéve, hogy a magyar adófizetők pénzét úgy osztják szét, hogy erről a magyar alapítvány honlapján semmi nem található, és ezzel párhuzamosan ennél jóval átláthatóbban finanszírozott hazai civil szervezetek ellen folyik kormányzati hadjárat a norvég támogatások miatt.

Titkos a képviselői XXX kontent nézegetés
Magyarorszag.hu is megírta, hogy nem nyilvános a képviselői internethasználat. Az Origo.hu újságírója azt szerette volna közérdekűadat-igénylés révén megtudni, hogy felnőtt tartalmú oldalakat az elmúlt egy évben, hányszor, hány parlamenti laptopról vagy pc-ről próbáltak meg letölteni, de a Fővárosi Ítélőtábla szerint a képviselők internethasználatával kapcsolatos információ személyes adat. Pedig milyen jól mutatott volna ezen atérképen egy képviselői szekció!


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Elfelejtett egymilliárd. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester elfelejtette beleírni a vagyonnyilatkozatába, hogy tavaly több mint egymilliárd forintot vett fel osztalékként. Milyen szerencse, hogy most eszébe jutott!

Oszkó Péter emlékezete sem a régi. Például nem emlékszik arra, hogy a sukorói telekcsere ügyében milyen dokumentumokat vizsgáltak át a Pénzügyminisztériumban. Elmondása szerint ő csak egy évvel az ügylet lezajlása után, a vizsgálatok megindulásakor szembesült a később semmisnek nyilvánított szerződéssel.

Felújítás alatt. Lejár az engedélye a budapesti Tropicana kaszinónak és állítólag felújítás miatt be is zárják, hogy aztán az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó cégek üzemeltethessék. A filmproducer érdekeltségébe tartozó cégek öt kaszinókoncessziót nyertek el. Azaz az összeset Pest megyében.

Irgalmas szerb. „Miért ne segítenék másokon és magamon?” – kérdezte Vojislav, aki apróhirdetésben, hatezer euróért árul magyar állampolgárságot. Vojislav egy németországi híroldalnak magyarázta el nagyon kedvesen, hogyan lehet magyar állampolgárságot szerezni. Azt mondja, naponta hívják az érdeklődők.

Fenyegetik a bolgár Átlátszót. A Bivol oknyomozó oldalt pénzbüntetéssel fenyegette meg a helyi pénzügyi felügyelet, miután a Fibank által nyújtott bankkölcsönökről szóló oknyomozó cikkekben erősen megkérdőjelezhető kölcsönnyújtási gyakorlatokról írtak. A pénzügyi felügyelet azzal vádolja a portált, hogy bizalmas információkkal kereskedik és a piacot próbálja manipulálni.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

 

Megosztás