Egyéb

Láttad már az asszonyt, akinek a kutyája is szerelmes Orbánba?

A Magyar Narancs átvilágította Hegedűs Zsuzsa gyermekalapítványát, és “padlót fogott a zűrzavartól”. Az állami és államközeli cégek által szépen kitömött Minden Gyermek Lakjon Jól alapítványról van szó, amely úgy próbált segíteni a szegényeken, hogy ingyen háztáji állatot, vetőmagot ajándékozott nekik, ettől remélve a dolgok jobbra fordulását. A Narancs cikkéből az derül ki azonban, hogy a szétosztásra szánt csibéket Spanyolországból hozatták, csak a szállításra több mint 160 millió forint ment el, de titkolják a beszállító, furcsa módon baszk vállalkozó nevét. A kiskacsákat Franciaországból hozatták, a disznókat Pintér Sándoron keresztül börtöngazdálkodásból szerezték be, ráadásul semmilyen felmérés, tanulmány nincs arról, hogy sikeres volt-e az alapítvány, vagy sem.

Semjénék titkolóznak
Az Index cikke szerint a Miniszterelnökség továbbra is mindent megtesz, hogy ne kelljen kiadnia azokat az adatokat, hogy mikor melyik településen hányan kérelmeztek kettős állampolgárságot, és közülük hányan kapták is meg. A lap még ősszel leplezte, hogy tízezrével ömlenek be az országba ukrán papírokkal oroszok, fehéroroszok, kazahok vagy épp szerbek, románok. Tulajdonképpen egyébként bárki, akinek van egy kis pénze uniós állampolgárságra, miután túlzottan leegyszerűsítették az állampolgárság-adási folyamatot. Ráadásul nem volt semmi érdemi ellenőrzés sem, így hamar komoly ukrán és orosz bűnbandák szálltak rá a bizniszre, vették meg kilóra a magyar köztisztviselőket tucatjával. A kormány azonban ahelyett, hogy tiszta vizet öntött volna a pohárba, ködösít.

A Széchenyi Bankról is titkolóznak
Titkolják, mennyi pénzt menekíthettek ki szemfülesek a Széchenyi Bankból. A HVG.hu cikke szerint a jegybanknak köszönhetően az igazán szerencsés, jól értesült ügyfelek még az utolsó pillanatban kimenekíthették a pénzüket a csődbe ment, részben az állam, részben pedig a Fidesz-közeli oligarcha, Töröcskei István tulajdonában lévő bank bezárását megelőző két napon. De nem árulják el, mennyi pénz ment ki, és hány ügyfélnek. Az történt ugyanis, hogy két nappal a bank bezárása előtt, kiskaput nyitott a jegybank az ügyfeleknek: 5 millióról 30 millió forintra emelte a kifizethető betétek, de csak rövid ideig élhettek a lehetőséggel. Másnap az MNB visszavonta a bank engedélyét.

Az MLSZ-ről mindjárt titkolózni fognak
Az Átlátszó blogja arra hívja fel a figyelmet, hogy egy fideszes javaslat lényegében megengedné, hogy az olyan, egyébként rengeteg közpénzt kezelő sportági szövetségek, mint az MLSZ, mostantól teljesen átláthatatlanul működhessenek. Egy módosító indítvány szerint ugyanis a szakszövetségek tevékenysége – a rendkívül szűk kört érintő közigazgatási hatósági ügyek tekintetében – nemes egyszerűséggel nem tartozna az Infotv. hatálya alá. Ha átmegy a javaslat, akkor simán nem lehetne ezentúl mondjuk a nagy vihart kavart fociakadémiai auditjelentés nyilvánosságát kérni, nem lehetne kérdezősködni a társasági adón alapuló támogatási rendszerről, és a közvetlen, hagyományos állami támogatások felhasználásával sem kellene elszámolnia a szakszövetségeknek a nyilvánosság előtt.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nagyobb lakás. VS.hu cikke szerint változnak az országgyűlési képviselők költségtérítésére vonatkozó szabályok. Az egyik érdekesség, hogy megszűnik a képviselők által bérelhető lakások méretének korlátozása is, vagyis ezentúl 50 négyzetméteresnél nagyobb lakást is simán bérelhetnek.

Lex CBA. Vastagbőr-blog a CBA-t kedvező helyzetbe hozó új törvényről ír, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben. Tiszta újkommunizmus – jegyzi meg a blog.

Vagyonnyilatkozat kálvária. Az Index újságírója vette magának a bátorságot, és meg akarta szerezni nagyméltóságú Matolcsy Gyöngyi polgármester vagyonnyilatkozatát. Itt a sztori, aminek nem jó a vége.

Információkérés vagy semmi? Teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség kért-e egyáltalán valamit az USA-tól a kitiltási ügyben. Ők azt állítják, hogy igen, illetve az állami híradó most azt mondja, elkallódhattak az iratok, tehát lényegében bármi lehet.

Paks-zavar. Miközben nagy kapkodva aláírtuk a paksi bővítés három megvalósítási szerződését az oroszokkal, az is kiderült egy vitán, hogy a kormány jeles képviselője sem tudja, megéri-e az üzlet.

USA-szájbarágó. Az amerikai nagykövetség egy kis videóban magyarázza el, hogy mi is az a korrupció – a videót a Facebook-oldalukon osztották meg a Korrupcióellenes Világnap alkalmából, de lényegében Vida Ildikónak küldik szeretettel.

Végre! Megszüntették az öt éve húzódó büntetőpert az Index újságírója ellen. A teljesen abszurd eljárás rágalmazás miatt folyt. Az újságírót egyszer már másodfokon felmentették, de az ügyészség nem hagyta annyiban. Most ennek is vége lett.

Kubai vicc. A szigetország humoristái a magyar 80-as éveket idézve használják a humort arra, hogy a korrupt, hatékonytalan kormányzatot kifigurázzák, egy olyan országban, ahol nehezen tolerálják a másként gondolkozást.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

 

Megosztás