Egyéb

A rejtélyes szoci arany

Ismeretlen forrásból származó, 17 kilogrammnyi Napóleon-aranyérme jutott az MSZMP-hez 1987-ben, aztán a jegybanknál letétbe helyezett kincs egy pártközeli ügyvéd kezébe került és eltűnt – derül ki Ungváry Krisztián történész a Figyelőben megjelent cikkéből. A történész megpróbált utánajárni a dolognak, és annyit tudott meg az MNB-től, hogy az érméket 1998-ban kiadták az ügyvédnek, aki egyébként több MSZP-közeli cég felügyelőbizottságának is a tagja volt. Ekkor még Puch László volt az MSZP pénztárnoka, aki nem árulta el Ungvárynak, hogy mi lett a pénzzel, a Figyelő újságíróinak pedig azt állította, hogy semmit nem tud az ügyről, és nem is a párt, hanem az adományozó családja kérte meg az ügyvédet a letét felvételére. Az érmék mai értéke olyan 150 millió forint lehet.

A radar alatt taroló tanácsadó
Az Átlátszó foglalkozott azzal, hogy önállóan pályázva, kizárólag értékhatár alatti közbeszerzésekből gyűjtögetett össze több százmillió forintnyi informatikai megbízást egy vállalkozás, amelynek alapításánál az első Orbán-kormány több informatikai tisztviselője is ott volt.  A budapesti vállalat különböző tanulmányok elkészítésére nyert megbízást a nyáron, mindössze kilencszázezer forinttal a nyilvános pályázati értékhatár alatt. Mint arról már az Átlátszó többször is írt, a közbeszerzési törvény alapján 25 millió forintnál kisebb értékű szolgáltatási pályázatoknál az ajánlatkérő állami szerv hirdetmény nélküli tárgyalásos, azaz “meghívásos” pályázatot írhat ki a beszerzésre. Ezzel a törvényes kiskapuval az a baj, hogy könnyű lehetőséget ad “haveri cégek” helyzetbe hozására.

Furcsa postai ügylet
444.hu írta meg, hogy legalább 50 milliós üzletet kötött a Magyar Posta egy nagyon furcsa ukrán céggel, majd szépen ki is ugrott belőle. Tudvalevő, hogy Posta évek óta nagyon szeretne végre olyan automatákat telepíteni az országban, amiknél sorban állás nélkül be lehetne fizetni a számlákat. Ehhez majd minden évben új szakmai partnereket találnak. 2013-ban például találtak egy nagyon furcsa ukrán céget és annak magyar leányvállalatát, ami egy, a Tűzoltó utca külső részén lévő lakásba van bejegyezve. Kötöttek is velük egy több mint 50 milliós szerződést. Amit aztán a Posta idén októberben valamiért fel is bontott. Most pedig nem lehet tudni, hogy honnan volt akkor ennek a kis kft-nek tavaly mégis több tízmilliós bevétele volt, és állításuk szerint egyetlen magyar ügyfelük a Posta volt. A Magyar Posta mélyen hallgat az ügyről.

Áron alul ment el a luxustelek
Az Átlátszó blogja írt arról, hogy áron alul adta el gellérthegyi telkét a főváros egy furcsa, fideszes kötődésű vállalkozásnak. Az oknyomozó portál mégnovember elején írta meg, hogy egy erdőrészlet kivágásával luxusvilla építésébe kezdett egy közbeszerzéseken sikeres, Fidesz-közeli cégekkel együtt építkező nagykőrösi cég. A cég feltűnően alacsony áron, egy érdekes lefolyású árverésen jutott a közvagyonba tartozó 1620 négyzetméteres telekhez tavaly, az építkezéssel a felcsúti polgármester vállalkozását bízták meg. A lap leellenőrizte a környékbeli hasonló ingatlanokat, beszélt szakértőkkel is, és mindez alapján elég feltűnő, hogy milyen alacsonyan adott túl végül a főváros a telken.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

Vissza a pénzt?
Földművelésügyi Minisztérium most azt állítja, egy pályázat keretében visszaadják a civileknek azt a pénzt, amit még 2009-ben a polgárok 1 százalékos felajánlásaiból a parlagfűmentesítésre kellett volna felhasználni, de az állam simán másra csoportosította át. Emlékezetes, hogy a HVG.hu nyomozta ki: több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Lázár a HírTV-ben panaszkodott. Szerinte azért lett ügy a tízéves kisfiának vett 120 négyzetméteres svábhegyi lakásból, mert most őt támadják azok, akiknek a sarkára lép. A nyilatkozatból nem derült ki, kire gondolt.

62 millió önfényezésre. Az Átlátszó blogja szerint Kazincbarcika városa összesen 62 millió forintot szórt el önfényezésre. Az oknyomozó portál többszöri adatigénylése, és az adatvédelmi hatóság határozata után végül megkapta azt a listát, hogy a város kommunikációs cége mire mennyit költött 2013 decemberéig két meghatározott programra.

Tízmilliók a közmédia napjára. A KiMitTud közadatigénylő portál segítségével derült ki, hogy közel 79 millió forintba került az adófizetőknek a Közmédia Napja az idén. A Szimfonik Live 2014-koncert volt a legdrágább kiadási tétel, de a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt.-nek is jutott pár millió forint.

Ildikó Misi fülébe súg. A 444.hu végre választ kapott arra, kinek fog beszámolni Vida Ildikó arról, hogy a korrupciós vizsgálat nyomán mire jutottak a NAV-nál. Nagy meglepetés: a főnökének, a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihálynak.

NAV-os feladvány. Körlevelet küldtek szét a Műegyetem Számítástudományi és Információelméleti Tanszékén, amely a felsőoktatási államtitkár nem szeretné, ha a NAV-botrányról lennének feladatok a zárthelyiken. Korábban Vida Ildikó NAV-elnökről szóló kérdések is bekerültek a feladatok közé. Az adóhatóság is kiakadt.

Kafkai abszurd. Folytatódik több száz vállalkozó vesszőfutása, miután a kormány két hónapja nem tudja eldönteni, hogy melyik számlájukat fogadja be, melyiket nem. A vállalkozók nem jutnak az elnyert pénzükhöz, nem tudnak beruházni, fejleszteni. Ha az állam hibája miatt nem lesznek képesek teljesíteni a pályázatban vállaltakat, akkor az állam visszakövetelheti az uniós pénzt, sőt még a további pályázatokból is kizárhatják őket.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

 

Megosztás