Egyéb

Te is szeretnél szoci ejtőernyősből főfideszes lenni? Itt a trükk!

Az Átlátszó blogja egy érdekes, kormányokon átívelő karriert befutó figuráról közöl cikket. Évekkel ezelőtt a Fidesz még támadta államtitkári kinevezését, és szocialista ejtőernyősnek nevezte. Aztán 2014-ben újra minisztériumi állást kapott, és neve ott szerepel a kormányközeli Századvég-csoport cégadatai között is.

Parlagfüves költések
HVG.hu számláról számlára végignézte, mire költötte az állam azt a közel 500 millió forintot, amit az állampolgárok ajánlottak fel adójuk 1 százalékából parlagfű-mentesítésre még 2009-ben. Akkor 177 ezer adózó úgy rendelkezett, hogy személyi jövedelemadójának 1 százalékát az állam fordítsa  erre a célra. A lap kutatásából kiderült, hogy az állam nem törődött a polgárainak rendelkezésével, és simán másra csoportosította át a pénzt. Vettek belőle például ezüstmetál cipőtisztító gépet a hivatalba, drága mobiltelefonokat, laptopokat és irodaszereket, de úgy tűnik, a diplomatatáska és a pogácsa is elengedhetetlen kelléke a pollenek ellen vívott harcnak. Az allergiások érdekében összeadott közpénzből még rezsicsökkentésre is futotta: az egyébként is állami büdzséből fenntartott hivatalok ebből fizették közüzemi számláik egy részét.

Trafikellátót a csókosoknak!
Külön pályázat nélkül is kiválaszthatnák azt a céget, amely jogosult lenne a trafikok ellátására, egy új fideszes javaslat szerint. A módosítót a Portfolio szúrta ki a parlament honlapján. A kitétel egyébként a dohány-kiskereskedelmi ellátó létrehozásáról szóló törvényjavaslatban van, ennek lényege, hogy létrejönnének az állami trafikellátók, háttérbe szorítva ezzel a nagykereskedőket. A javaslat szerint a dohánytermék-nagykereskedők tevékenységüket változatlan formában folytathatják, rendeléskor a kiskereskedőknek javaslatot tehetnek, de dohányterméket a jövőben közvetlenül csak a kiskereskedelmi ellátó társaságnak értékesíthetnek.

Giró-Szász szállodabiznisze
Érdekes részletre bukkant a 444.hu Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár szállodabizniszével kapcsolatban. A lap szerint a Századvég Gazdaságkutató vezetője is a tanácsadója annak a luxemburgi cégnek, amely a Giró-Szász résztulajdonában álló majdani szálló alapjául szolgálóingatlant megvette. A politikus korábban azzal védekezett, hogy az ő cége sosem vett ingatlant. Ez igaz, a jelek szerint az ingatlant az a cég vette, amelynek most a tanácsadója Heim Péter. Vele közösen alapította 2010-ben a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t Giró-Szász, és ugyanebben az évben neki adta el saját cégét, a 2006-ban alapított Strategopolist.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

Focis kémkedés
A brit Independent napilap nagy oknyomozó cikket közölt arról a nemzetközi intrikasorozatról, amely a 2018-as foci vébé megrendezéséről szóló döntést kísérte. A rendezés jogát az oroszok kapták, de a britek is versenyben voltak. Az újság szerint a britek magánnyomozókat, volt hírszerzőket is bevetettek, hogy korrupciós ügyletek, kenőpénzes megállapodások nyomára bukkanjanak, és a cikk azt állítja: számos ilyen volt, az oroszok egyáltalán nem tiszta eszközökkel jutottak a vébé rendezés jogához.

A paraguayi szabó
Megelégelte a mindent átható korrupciót egy paraguayi szabó, aki egyébként népszerű az ország elitjének körében, politikusoknak, minisztereknek, befolyásos üzletembereknek készít öltönyöket. Egy olyan öltönyt tervezett, amelynek nincsen zsebe, és elnevezte a kormányzópárt egyik vezető politikusáról, aki korrupciós botrányok miatt kénytelen védekezni. A magyar szabadalomról még nincsen hír.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Dübörögnek a pénztárgépek. A Magyar Nemzet cikke szerint 50 milliárd adótöbbletet hoztak eddig az online pénztárgépek, ennyivel több áfa érkezett a kereskedelem azon területeiről, amelyekben korábban jellemző volt a feketézés. Az élelmiszer és ruhaboltosok adóbefizetése például 23 százalékkal haladta meg a tavalyit.

Időben zárolták? bíróság állítja, időben zárolták Simon Gábor számláját, miután korábban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a HírTV-ben késedelmes intézkedésről beszélt. A Fővárosi Törvényszék szerint minden a jogszabályoknak megfelelően történt.

Simicska birodalma. A NOLTV Hárskúton járt, hogy megnézze Simicska Lajos, a veszprémi időközi országgyűlési választáson indulni tervező oligarcha birodalmát. Végeláthatatlan, elkerített földeket találtak. Közben az Index videójában fideszes képviselők nyilatkoztak Simicska esetleges indulásáról.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj!

Megosztás