Egyéb

Így magyarázza Pokorni, hogyan kell lopni

Megszólalt az amerikai kitiltásos korrupciós botrányban Pokorni Zoltán, Fidesz-alelnök, aki emlékezetes módon még a 2010-es választások előtt azt mondta egy lakossági fórumon, hogy a győzelem után nem lesz lopás, illetve “annak, aki először belenyúl a kasszába le lesz vágva a keze”. Most a Hír TV-ben arról beszélt, hogy az amerikai korrupciós vádak miatt már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek, és, hogy a kormánytagok nem engedhetik meg – ahogyan fogalmazott – az urizálást. Ha nagyon magyarra fordítom, amit mondott, akkor ez azt jelenti, hogy lopni szabad, csak ne látszódjon nagyon. Közben a volt zuglói polgármester, a parlament igazságügyi bizottságának alelnöke azt mondta: nem tenne jót a közbizalomnak a parlamenti képviselők vagyonosodási vizsgálata, ezért nem szavazta meg az LMP javaslatát. Később javított, és hangsúlyozta: helyette inkább közokirattá minősítené a vagyonnyilatkozatot, ami szerinte szigorúbb javaslat lenne.

Az angolai elnök és a furcsa holding
Az Átlátszó arról ír, hogy az angolai elnök egy rokona és egy portugál politikus is szerepet vállal abban a svájci bejegyzésű cégben, amelynek résztulajdonosa a Mol egykori energiakereskedő cégének utódja. Az offshore gázügy néven elhíresült ügyletről közismert vállalat ezzel a kétes gazdasági szereplők nemzetközi színpadára is kilépett. A természeti erőforrásokban gazdag Angola elnökének kiterjedt családja ugyanis egyre gazdagabb. A Maka Angola tényfeltáró portál szerint Dos Santos “olyan nyíltan adott át állami erőforrásokat saját családjának magántulajdonába, hogy az egyetlen lehetséges következtetés: Angola a Dos Santos család magántulajdona”.

Rogán önkormányzata Portik élettársával üzletelt
Blikk írta meg, hogy gyanúsan olcsón adott el egy üzlethelyiséget Rogán önkormányzata Portik Tamás élettársának. A lap szerint egy 212 négyzetméteres ingatlant 54,2 millióért, vagyis négyzetméterenként alig 247 ezer forintért adta el 2011-ben a nőnek. Portik Tamást Prisztás József vállalkozó 1996-os meggyilkolása miatt felbujtóként első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélték. A lapnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint azonban azon a környéken az ilyen üzletek reális ára valahol 600 ezer forint lehet négyzetméterenként, tehát az ingatlan 127 millióba is kerülhetett volna. Rogán Antal volt kerületi polgármester annyit mondott csak, hogy neki is feltűnt az aránytalanság, ezért vizsgálatot is kezdeményezett, de nem jutottak semmire. Minden rendben volt.

Giró-Szász a Dorottya utcában
Szintén a Blikk írt arról a furcsaságról, hogy az V. kerületi önkormányzat még 2010-ben az értékesítés előtt hirtelen 25 százalékkal levitte egy Dorottya utcai épület eladási árát az ingatlanválságra hivatkozva. Így 776 millió forint helyett potom 582 millióért szabadultak meg tőle. A 180 ezer forint/négyzetméter ár a Vörösmarty tér mellett igen méltányosnak számít, a mostani  átlagár már 340 ezer forint négyzetméterenként. Ezt a hatemeletes épületet tervezi szállodává alakítani Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára sógorával, egy hárommilliárd forintos beruházás keretében. Az államtitkár visszautasít, és azt mondja: akkor még nem volt tulajdonosa a Dorottya utcai ingatlant tulajdonló cégnek, amikor azt megvették a belvárosi önkormányzattól.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.



A gazdagság nem múlik el
Brit tudósok szerint a gazdagság nem múlik el csak úgy: egy kutatás szerint ugyanis egy család társadalomban elfoglalt státusza akár 800 évszázadon keresztül is megmaradhat. Ezt pedig abból szűrték le, hogy megnézték, milyen vezetéknevek léteznek még a 11. századból, amikor is normannok, bretonok érkeztek Angliába. Az akkor vezetéknevek közül még ma is sokan léteznek: a Baskerville, Darcy, Montgomery, Neville, Percy és Talbot vezetéknevű emberek generációkon keresztül voltak a társadalmi elit csúcsán.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Egy oligarcha halála. Meghalt Kapolyi László, az Átlátszó Kis Oligarchatározójának egyik szereplője. A 444.hu portréja szerint ő volt az, akivel Bush üzent Kádárnak, aztán nagyon olcsó áramot talált Ukrajnában, 57 évesen üzleti karrierbe kezdett, és Magyarország egyik leggazdagabbja lett.

Az elveszett levél. Nem találja az amerikai fél Polt Péter legfőbb ügyész hivatalos levelét, amelyben a kitiltásokkal összefüggésben kért információkat, bár írásban igazolták az érkezését  – írja a Magyar Nemzet.

Fecni a vizsgán. Közéleti szempontból is frissnek bizonyult az egyik vizsgafeladat a BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszékén. Az írásbeli teszten egy áfacsalás felderítésének esélyeit kell meghatározniuk a hallgatóknak, méghozzá egy olyan visszaélést, amelyről egy papírfecnin szerzett értesülést a NAV.

Az adóelkerülés csapdái. Egy amerikai adótanácsadó szerint bár az OECD akcióterve a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának vetne véget, a jóhiszeműen adózó vállalkozások, köztük magyar cégek is az adóelkerülés elleni küzdelem áldozataivá válhatnak.

Repülőjegyes csalássorozat. Száztizennyolc kiberbűnözőt vettek őrizetbe negyvenöt országban egy összehangolt akcióban, amelyet egy olyan bűnszervezet ellen indítottak, amely lopott és hamisított bankkártyaadatokkal történő online repülőjegy-vásárlásra specializálódott

Kérj sárga csekket! Csatlakozz az Átlátszó4000-hez. Klikkelj

Megosztás