Egyéb

Most megtudhatod, megér-e neked Kálomista félmilliárdot?

Egyáltalán nincs arányban a műsorok nézettsége a rájuk költött közpénzzel – írta a Bors, amely kiderítette, mennyi pénz ment el a köztévé idei sorozataira. Kálomista Gábor produkciói összesen félmilliárd forint körüli összeget visznek el, Fábry Sándor showműsora adásonként 22 millió forintba kerül. Ja és nézik? Szerinted? A fapados légitársaság mindennapjait bemutató sorozat például epizódonként 12 millió forintba kerül, a 24 rész teljes költségvetése 288 millió forint. A legutóbbi adás a teljes lakosság 2,4 százalékát ültette képernyő elé, a műsorsávjában pedig a nézők 1,3 százaléka követte az epizódot. A lopáció közepette megy  spórolás, persze.

Ingatlanfejlesztés Rogán-módra
Városszíve-blog elmagyarázza, hogyan történhetett meg, hogy egy patinás belvárosi épület felbukkant Giró-Szász András vagyonnyilatkozatában. A sztori röviden: a ház nemrég még az államé volt, és kulturális intézmények működtek benne. Majd az V. kerület tulajdonába került, projektcégbe apportálták, de a nagyszabású ingatlanfejlesztési tervek megvalósítása helyett a válság mélypontján eladták. Pont akkor, amikor mindennek nyomott ára volt, tehát alapjáraton semmit sem szabad eladni. A csomagot az épületekkel együtt egy luxemburgi bejegyzésű, ismeretlen hátterű cég vette meg a válsághoz szabta, nyomott árat fizetve érte. Az azóta is üresen álló ház négy év elteltével a napokban Giró-Szász András kormányszóvivő vagyonnyilatkozatában bukkant fel.

Goodfriend beszól
Az ideiglenes amerikai ügyvivő szerint a kitiltási listán továbbra is csak hat ember szerepel, és nevüket csak akkor lehetne elárulnia, ha ellenük valamilyen hatósági eljárás indulna Magyarországon. André Goodfriend azt is elmondta, hogy más EU-ország tisztségviselői is ki vannak tiltva az Egyesült Államokból, ám a különbség az, hogy a magyar kormány nem lép semmit. Ezt az ügyvivő éppen azon a napon mondta, amikor kiderült: a fideszes képviselők blokkolják a NAV-vizsgálóbizottság felállítását a parlamentben. Közben a HVG.hu értesülései szerint távozik a NAV egyik elnökhelyettese január végével, de nem az, akiről az elnök mellett a kitiltási botrány hírei szóltak. A Figyelő szerint a magyar Külügyminisztérium válaszlépéseket fontolgat, és válaszul amerikaiakat tiltana ki Magyarországról, de a tárca sajtóosztálya nem erősítette meg a hírt.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

Svájcból irány Dubai?
HVG.hu arról ír, hogy miután lassan véget ér a svájci bankszámlák aranykora, a szürke és fekete pénzek, köztük az ott dekkoló magyar eredetű milliárdok gazdái új úticélok után kénytelenek nézni. A magyar adóhatóságnak jelenleg nincs lehetősége Svájcból információt kérni és a svájci hatóságok semmilyen adatot nem kötelesek kiadni. Még. Januártól ugyanis mindez megváltozik: kérelemre információt cserélhetnek a magyar és a svájci hatóságok. Ha egy magyarnak titkolnivalója van Svájcban, az január 1-jétől azzal a kockázattal számolhat, hogy a NAV rábukkan. A cikk szerint Dubai és Szingapúr lehet a következő állomása ezeknek a pénzeknek.

Irgum-burgum, a rendőrigazolványomra!
A NAV sem sárosabb korrupciós szempontból, mint a többi nyomozati jogkörű szervezet – erre utalt egyik nyilatkozatában a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, amikor arról beszélt, hogy a létszám arányáben az adóhivatal is csak annyira korrupt, mint a többi állami szervezet. Kérdés, mennyire hiteles ez a megállapítás annak a vezetőnek a szájából, akiknek a nevéhez, illetve az általa irányított szervezetekhez Magyarország két leghírhedtebb bűnügyének nyomozásakor elkövetett hatalmas rendőrségi baklövések köthetőek – teszi fel a kérdést az Átlátszó blogja. Bolcsik Zoltán ugyanis arról híres, hogy móri vagy a Cozma-gyilkosság ügyében is jókorát hibázott.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Mesterházy villaparkja. A Heti Válasz írta meg a Privát Kopóra hivatkozva, hogy Balin van luxusvillaparkja Demszky volt főtanácsadójának, Mesterházy Ernőnek, aki egyben a Hagyó-ügy másodrendű vádlottja. A lap szerint Mesterházy ellen az ügyészség végül csak két konkrét hűtlen kezeléses esetet ró fel.

Hajrá Magyarország, hajrá CBA! A Figyelő (sajnos online nem elérhető) cikke szerint az áfacsalásokból származó pénz a pártfinanszírozásban is megjelenhet. Az írás a CBA hálózaton belüli éleződő ellentéteket is bemutatja – legalábbis az interneten elérhető ajánló szerint.

Áttörés! Az Átlátszó videója bekerült az állami propagandatévé híradójába. Természetesen, mint Pilátus a krédóba, de akkor is. Rájöttek, nincs nekik felvételük Horváth András első sajtótájékoztatójáról, ami akkor ugye nekik nem volt hír.

Lenyomták a trollok a BKK-t. A Budapesti Közlekedési Központ beszántása ellen civilek is tiltakoztak, mondván, Budapesten az elmúlt években kevés jó dolog történt, de azok a BKK-hoz fűzödtek. Az Átlátszó-blog írása.

Firtash és az oroszok. A Reuters nagy cikkben mutatja be a Magyarországon is jól ismert Dimitrij Firtash ukrán üzletember ügyét, és hogy Moszkva hogyan csatornázott milliárdokat ukrán oligarchák kezére.

Olajból diploma. A Kelet-Európai szervezett bűnözést bemutató OCCRP-blog az azeri oligarchák furcsa diáksegélyezési akcióiról ír. Az egyik oligarcha fia, ugyan maga is csak most fejezte be tanulmányait, máris pénzzel támogatja a Törökországban tanuló honfitársait. Igaz, nem a sajátjával, hanem az apja által vezetett állami olajcégen keresztül, közpénzzel.

Mostantól sárga csekken is támogathatod a munkánkat és csatlakozhatsz az Átlátszó4000-hez. Kattints ide a csekkért! Ha banki átutalással akarsz bennünket támogatni, akkor pedig ide klikkelj

 

 

Megosztás