Egyéb

Kit ölel körül Mészáros Lőrinc földje?

Az 1950-es éveket idéző hangulatban avatta fel a miniszterelnök Felcsúton azt a mangalicatelepet, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc, egy falusi gázszerelő, aki nagy valószínűséggel annak köszönheti hirtelen meggazdagodását, hogy Orbán Viktor földije. A Magyar Narancs egyenesen úgy véli, hogy a miniszterelnök strómanja. Aztán elment egy másik földijének avatására, az a helyi vállalkozó pedig marhatelepet adott át. Róla az Átlátszó írta meg még korábban, hogy családtagjaival együtt az országos átlag tízszeresét, 377 hektárt nyert el a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) 10 évre titkosított földpályázatán. Van közös szántója is a miniszterelnök feleségével, a föld az Orbán édesapjának ingatlanforgalmazó cége tulajdonában lévő Hatvan major  fölött fekszik, melyet a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester által közelmúltban elnyert állami földbérletek ölelnek körül. Hát így kerek ez a magyar sztori.

Merő véletlen, ugye?
Pintér Sándor belügyminiszter egykori érdekeltségei, a kitiltási botrányban emlegetett Századvég, és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir is nyert olyan közbeszerzésen, amelynek előzetesen becsült értéke érdekes módon csak néhányezer forinttal maradt el a 25 millió forintos közbeszerzési értékhatártól. A törvény ilyen alacsony értékhatár mellett lehetőséget biztosít arra, hogy a megbízásokat nyílt verseny helyett meghívásos alapon pályáztassák, legtöbbször nagyon kevés meghívott részvételével. Az Átlátszó nyomozásából az derül ki, hogy ezt a törvényi lehetőséget elsősorban a Fidesz-közeli vállalkozások használják ki.

A kormány nekimegy a kereskedelmi multiknak
Ami a kiskereskedelemben történik, újabb példa a haver-kapitalizmusra, vagyis arra, hogy a Fidesz úgy rendez át állami eszközökkel piacokat, hogy a haverok járnak jól. A kormány egy olyan törvénymódosítást terjeszt elő, amely szinte kizárólag a nagy élelmiszerláncokat lehetetleníti el, ezzel pedig a haveri CBA malmára hajtja a vizet. Egy jól irányzott különadóval, az élelmiszerfelügyeleti díj jelentős megemelésével, és a plázastoppal bebiztosítják, hogy ezek a láncok ne legyenek nyereségesek, egy másik módosítással pedig kitiltják a piacról azokat a cégeket, amelyek két éven keresztül nem termelnek nyereséget. A láncok elbocsátással és a beruházások leállításával fenyegetnek. A kormány átrendezi az alkoholkereskedelmet is, és azt is úgy, hogy a legtöbb nagykereskedő lehúzhatja a rolót.

Minden szentnek…
Az Index összeállítása szerint sok helyen nem szerénykedtek az október 12-én megválasztott képviselők, amikor eljött az ideje, hogy saját fizetésükről döntsenek. A törvény ugyanis már nem állít többé felső korlátot, így óriásiak lettek az egyéni különbségek. Nem volt akadálya a közel 80 százalékos fizetésemelésnek, és például annak sem, hogy Magyarország legkisebb falvában sokkal jobban keressenek a képviselők, mint az akár több százszor nagyobb községekben. Igazán nagyvonalú volt saját magával például a berentei testület. Itt az egyszerű képviselő havi bruttó 100 ezer forintot keres. Aki bizottsági tag is, annak a tiszteletdíja 170 ezerre ugrik, a bizottsági elnöknek pedig már 200 ezer forint jár. A lap talált viszont  visszafogott politikusokat is. Egyes helyeken csak pár ezresért vagy teljesen ingyen dolgoznak a képviselők.

A Ring-gate és a nyelvtanárok
Az állami nyelvoktatási programban az órákat megtartó tanárokat nem fizették ki, az állami kvótából is gazdálkodó szakképző iskolában pedig a vizsgabizottság tagjai dolgoztak ingyen. A háttérben a HVG.hu cikke szerint ugyanaz a cég áll, az alapítványi iskoláik összesen több százmillió forint támogatást kaptak közpénzből. A vezetőjük mégis az új törvényeket szidta, ami miatt szerinte ellehetetlenültek. Kérdés persze, hogy akkor egy érdekes fordulattal, miért menti át a diákokat egy másik szakképzőbe, amit szintén ő alapított.

 


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Akkor elmagyarázzuk. Az Ígyírnánkmi-blog szerzői elmagyarázzák a kormánynak, hogy mit is értünk korrupció alatt, avagy miért kifogásolható korrupciós szempontból a trafiktörvény, a plázastop és még néhány hasonló kormányzati ötlet.

Welsz-i kavar. A Valasz.hu szerint botrány van a HVG-nél abból, hogy januártól a lap új főszerkesztője korábban Szekeres Imre sajtósaként működött, szlovákiai bejegyzésű cégét pedig a nemrégiben meghalt Welsz Tamásnak adta el.

Kis összehasonlító elemzés. A Vastagbőr-blog összehasonlította, hogy hogyan aránylik a kormány néhány eszementen pazarló kiadási tétele (jelesül a Magyar Művészeti Akadémiának ingatlanvásárlásra adott milliárdok, vagy a megalomán stadionépítési program) ahhoz, hogy nincs pénz az iskolák tornaterem fejlesztésére, vagy tanuszodákra.

Családban maradt. Az Index cikke szerint az V. kerületi polgármester bátyja lett a helyi tévé felügyelőbizottsági elnöke. A rokoni kapcsolódást és az összeférhetetlenség gyanúját már az önkormányzati választás előtt szóvá tette az ellenzék. Az önkormányzat magyarázata is díjnyertes: véletlenül szavaztak így.

Bemutatkozik a csodazongora. A nyilvánosság elé állt az állami pénzen csodazongorát fejlesztő cég vezetője, aki azt állítja, erre nem sok az a pénz, amit kaptak, mert lám például egy új autó kifejlesztése is milyen drága. Abból pedig milyen sokat adnak el, bezzeg majd a zongorából.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás